Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Neymar Jr. kapcsolata a Counter-Strike-kal tiszta szerelem. Ehhez képest a brit legenda, David Beckham üzletemberként jelent meg az e-sportok világában és egy angol klubot támogat, akik mára több játékban versenyeznek és még egy női CS:GO csapatuk is van.

2020-ban rengetegen kényszerültek arra, hogy otthon dolgozzanak vagy próbálják lefoglalni magukat, így a videójátékok és az e-sport világa hirtelen nagy népszerűségre tett szert még azok körében is, akik azelőtt soha nem követték azt. Ebben pedig sok sportoló vagy sportra szakosodott szervezet meglátta a lehetőséget, hiszen sokkal egyszerűbb volt online versenyeket szervezni például Formula-1-ből vagy futballból, mint valósakat. Arról nem is beszélve, hogy milyen márkaépítési lehetőséget jelentett ez.

Ezért nem is csoda, hogy olyan világsztárok vágtak bele nagy reményekkel a virtuális versengésbe - akár saját csapat indításával is -, mint Neymar Jr., Casemiro vagy éppen David Beckham.

Beckham 2020 óta támogatja pénzével és hírnevével a brit Guild Esports szervezetét,

akik emiatt képesek voltak igen gyorsan nagyon messzire elérni, már ami a büdzsét, ismertséget és a terveket illeti. A nagy sikerek a szerveren eddig ugyan elkerülték őket, idén azért több évnyi ígérgetés után végre nem csak FIFA-val, hanem Counter-Strike-kal is foglalkozni kezdtek - rögtön a női mezőnyben támogatva egy tehetséges csapatot. De hogyan is indult mindez?

A Guild Esports (korábban The Lords Esports) 2020 nyarán jelentette be, hogy globális bővítést terveznek, miután David Beckham lett a társtulajdonosa a szervezet mögött álló cégnek. Akkor mintegy 31 millió dollárral szállt be és a Guild értékét így 124 millió dollárra taksálták. Beckham maga tehát nem vesz részt a szervezet életében, számára ez inkább egy üzleti diverzifikációs lehetőség, amit a stábja javasolhatott. Időközben ugyanis kiderült, hogy Beckham nem csak egyszerűen befektetett egy e-sport szervezetbe, hanem igen kemény üzletet kötött a klubbal: a 31 milliójáért cserében közel 20 milliót vár vissza 2025-ig. És nem csak arról van szó, hogy ilyen profitokat generálna a Guild és ő csak kiveszi a részét: az összeg kisebb része merchandise, a nagyobb része pedig garantált kifizetések, függetlenül a teljesítménytől.

Tehát a Guild valójában Beckham nevét és az azzal járó üzleti lehetőségeket vette meg, míg Beckhamnek forgatják a pénzét.

David Beckham 2020 óta támogatja pénzével és hírnevével a brit Guild Esports szervezetét Forrás: Origo

Persze ez lehetővé tette, hogy a kis londoni cég tényleg globális álmokat kezdjen szőni, a márka maga pedig szorosan összefűzödött a legendás angol futballista nevével - az e-sport piacon mindenki csak "Beckham csapataként" tartja számon őket. A következő hónapokban ennek köszönhetően sikerült több e-sport területen dolgozó szakértőt megfűzniük arról, hogy segítsen nekik beszállni játékokba, versenykörökbe.

Mára jelen vannak Valorantban, FIFA-ban, Rocket League-ben és Fortnite-ban is.

De a kezdetektől fogva a tervek között volt az is, hogy csapatot indítanak CS:GO-ban. 2021-ben azonban egyre világosabbá vált, hogy nehezebb erre a piacra belépni, mint gondolták, szóval kivártak inkább. 2022 őszén állítólag egy, a Rio Major selejtezőire önerőből kijutó európai CS:GO csapatot szemeltek ki. Azonban ez az üzlet elúszott, amikor az egyik játékos nem kapott időben vízumot és ezért a csapat kénytelen volt lemondani a selejtezőket.

Egészen 2023-ig kellett várni, mire megjelent a Guild neve a klasszikus e-sportban. Addigra viszont elég nehéz helyzetbe kerültek anyagilag: annyira sok pénz folyt el David Beckham felé, hogy kénytelenek voltak inkább több fixet fizetni neki egy összegben, hogy a különböző bevételekből kevesebb százalékos részt kapjon, így javítva a modelljüket. De leépítés nélkül sem úszták meg, 41 fő helyett csak 31-et foglalkoztattak már az év elején. Az újratárgyalások után pedig egyértelmű lett, hogy nem tudnak leigazolni egy premier CS:GO csapatot, ezért inkább nem is tették.

2023 márciusában ugyanis egy szabadon igazolható, addig önerőből játszó női ötöst szereztek meg, akik bejutottak anyagi támogatások nélkül az ESL Impact ligába, amely a legnagyobb kizárólag női versenykör CS:GO-ban.

Bár az eredmények eddig elkerülték a Guildet itt is és egyértelműen jóval ambíciózusabb elképzelései voltak a szervezetnek három évvel ezelőtt, azért két dolgot mégiscsak elmondhatunk: ha nem lenne David Beckham, ezek a játékosok sem fizetésért játszhatnának ma; és ha nem lenne David Beckham, nagyon sok cég, így például a brit Sky TV-csatorna se foglalkozna úgy az e-sporttal ma, ahogyan.

Mindent egy helyen az Eb-ről