Vágólapra másolva!
Általában igaz a mondás: "minél drágább egy játékos, annál könnyebb vele jól teljesíteni a pályán".

Egy nagyon hosszú sorozat szakadt meg 2023-ban, amikor a FIFA és az EA Sports útjai különváltak. A népszerű fejlesztő nem hosszabbította meg a licenszét a nemzetközi labdarúgás legfontosabb szövetségével, így jöhetett létre az EA Sports FC 24, ami egy teljesen új franchise-ként vonzotta be a sportjátékok rajongóit. A köznyelvben még mindig csak ‘fifaként’ emlegetett új epizódban kiemelt figyelmet kap az UT, azaz az Ultimate Team. Ebben a játékmódban a játékos maga válogathatja össze azokat a virtuális labdarúgókat, akikből összerakhatja álmai csapatát. Vannak ingyen megszerezhető focisták, de vannak olyanok is, akik csak minimális százalékkal lehet nyitni a több országban már betiltott lootboxokból. Utóbbiakat ezért sokan a piacon vásárolják meg, ahol csillagászati összegekért vesztegetnek egy-egy ilyen kártyát.

Ronaldinho EA Sports FC 24
Ronaldinho kártyája csillagászati összegbe kerül a játékban
Fotó: Origo

Az FC 24-ben érméből és pontokból lehet vásárolni játékon belüli tartalmakat. Hogy könnyebb legyen tájékozódni a fizetőeszközök között, meg kell vizsgálni azt, mennyit ér valójában 1 pont és 1 érme. Jelenleg nagyjából 3,75-4 forintot kell kifizetni 1 pontért, miközben 50 érmét ér szintén 1 pont. 

Ez azt jelenti, hogy Ronaldinho Future Stars ikonja a maga 14,7 millió érmés árával jelenleg közel 1,2 millió forintért vásárolható meg bárki által, aki PlayStationön/Xboxon pörgeti a játékot.

A brazil legenda után Cristiano Ronaldo TOTY kártyája következik, amit ‘csak’ 12,65 millió érméért, azaz közel 1 millió forintért lehet beépíteni a csapatba.

Ez mindössze két játékos, vagyis egy teljes keretfeltöltéshez kell még kilenc másik lap. A legdrágább kapus jelenleg Alisson, aki szintén a TOTY kiadásával próbál minél több mérkőzést kapott gól nélkül lehozni. 900 ezer érmét kell mindössze kiadni érte, ‘nevetséges’ 72 000 forint kifizetése után már rúgja is a bőrt a pályán. A védők közül Vincent Kompany Fantasy FC Hero kártyáját ki kell emelni, ugyanis nem véletlen kerül ez a kiadás 6,4 millió érmébe, nagyjából 500 ezer forintba. 

Kijelenthető, hogy főleg a csatárok és támadó középpályások azok, akik a legnagyobb összegekért cserélnek gazdát. Az FC 24-ben, ahogy a korábbi FIFA-kban is, elsődleges cél, hogy több gólt szerezzen a játékos, mint ellenfele. Egy remekül felépített támadó szekcióval még azt is kompenzálni lehet, ha nem igazán megy a saját kapu környékén a védekezés. Egyelőre Magyarországon semmilyen jogszabályi akadályba nem ütköznek a pakknyitások, valamint a játékon belüli kereskedési formák, így bárki korlátok nélkül belevághat összerakni a világ legerősebb csapatát a világ legnépszerűbb valódi sportot szimuláló videójátékában.