Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 11-én!

1960-ban ezen a napon fejeződött be a Kupagyőztesek Európa Kupájában az első párharc. A történelmi sorozaton mindössze tíz ország klubcsapatai indultak, így az első fordulóban csak négy együttes - köztük a Ferencvárosi TC - volt érdekelt. Az úttörő szerep azonban nem a zöld-fehéreknek és a skót Rangers FC labdarúgóinak adatott meg, hiszen ők szeptember végén és októberben játszották a párharc két felvonását, hanem a csehszlovák Rudá Hvezda Brno és az NDK-beli Vorwärts Berlin futballistáinak.

A bajnokcsapatok vetélkedésének mintájára létrehozott sorozat csak nevében volt a kupagyőztesek csatája, hiszen sok országban az idő tájt még nem is rendeztek kupaküzdelmeket. (A Magyar Labdarúgó Szövetség a bajnoki ezüstérmes Ferencvárost indította, míg a keletnémeteket az aktuális kupagyőztes helyett a bajnoki második berlini katonacsapat képviselte - a szerk.)

A két csapat első párharcát július 31-én Berlinben a Vorwärts nyerte 2-1-re, így a visszavágón a továbbjutás szempontjából inkább a csehszlovákoknak állt a zászló. A keletnémeteknél a második mérkőzésen nem játszhatott a Berlinben gólt szerzett Jürgen Nöldner, helyette Schaarschmidt került a csapatba, de a brnóiaknál több volt az új arc, kikerült a gárdából Són, Komárek, Bomba és Majer, helyükön Machovsky, Kolácek, Danda és Komárek szerepelt. Jót tett a hazaiaknak a vérfrissítés, hiszen már az első játékrészben kétgólos előnyre tettek szert, és mivel ezt a különbséget a második félidőben is megőrízték, így ők jutottak a KEK negyeddöntőjébe

Eredmény:
Rudá Hvezdá Brno - Vorwärts Berlin 2-0 (2-0)
Brno, 15 000 néző
vezette: Steiner (osztrák)
Rudá Hvezda Brno: Schmucker - Kohlik, Navrátil, Sláma, Král, Machovsky, Kolácek, Bubník, Lichtnégl, Danda, Komárek.
Vorwärts Berlin: Spickenagel - Kalinke, Unger, Krampe, Kiupel, Reichelt, Nachtigall, L. Meyer, Vogt, Kohle, Schaarschmidt.
gól: Bubník (31.), Kolácek (43.)

Mindent egy helyen az Eb-ről