Vágólapra másolva!
A világbajnokság ugyan véget ért, de mindez nem jelenti azt, hogy a labdarúgásban megállt volna az élet: lassan már a topligákban is elkezdődnek a küzdelmek. Egészen a szezon kezdetéig igyekszünk nap mint nap beszámolni arról, hogy egy-egy sztárklubnál miként zajlik a felkészülési időszak - ezúttal a Fiorentina kerül sorra.

A violák számára májusban még úgy tűnt, hogy visszatérnek a régi szép idők az Artemio Franchi-stadionba, hiszen az együttes negyedik helyen végzett a Serie A-ban, és ezzel kiharcolta a Bajnokok Ligája selejtezőjében való indulás jogát, ráadásul a bajnokság gólkirályát is a firenzeiek adták Luca Toni személyében. A bundabotrány kirobbanásával azonban minden "fejre állt": a klubot először a másodosztályba száműzték, majd a fellebbezés után a Fiorentina a kiesést megúszta, de 30 pontot levontak a gárdától, amivel visszaesett a kilencedik helyre, és lemaradt a nemzetközi kupaszereplésről, ráadásul a következő idényt mínusz 19 pontról kezdi a csapat.

Mindez azt jelenti, hogy a firenzeiek számára csak a biztos bennmaradás lehet a cél, ami a játékoskeretet illetően akár végre is hajtható, hiszen eddig a csapat olyan nagyon nem gyengült meg. A csak kölcsönben szerepelt két középpályás, Stefano Fiore és Christian Brocchi egyaránt távozott Firenzéből, nem tartottak igényt a szezon közben a Ternanától érkezet chilei Luis Jiménezre, a veterán védőt, Giuseppe Pancarót pedig eladták az újonc Torinónak. Rajtuk kívül még elment a bolgár csatár, Valerij Bozsinov is, akit kölcsönadtak a Serie B-be száműzött Juventus FC-nek, de ezzel együtt igazoltak is valakit a Zebráktól, mégpedig a román csatárt, Adrian Mutut, aki hivatalosan nyolcmillió euróba került.

Érdekesség, hogy nem csak Mutuért adtak ki ilyen sok összeget, igaz, a többi transzfer még azelőtt történt, hogy meghozták volna a végleges döntéseket a bundaügyben. A Palermo argentin középpályása, Mario Santana (az ára 5,5 millió euró volt), illetve a Lazio középpályása, Fabio Liverani (érte nem kellett fizetni) alighanem még a Bajnokok Ligája-szereplés rerményében szerződött Firenzébe.

A violák ezen kívül 5,75 millió eurót fizettel azért, hogy végleg megszerezzék az addig csak kölcsönben szerepelt francia kapust, Sébastien Freyt a Parma FC-től, és ketten jöttek a Trevisótól is: a bal oldali középpályás, Massimo Gobbi, illetve a csatár Reginaldo.

Az olasz szövetség döntése viszont új helyzetet teremtett elő, ami elsősorban a gólkirály Luca Toni szempontjából érdekes: a világbajnok csatár ilyen körülmények között nem szeretne Firenzében maradni, és mindezt a napokban sajtótájékoztatón jelentette be. Valószínűleg csak idő kérdése, hogy mikor veszi őt meg az Internazionale (a jól értesültek a vételárat is tudják, ami 25 millió euró körül lehet), és ez esetben az Udinese csatára, Vincenzo Iaquinta érkezhet a Fiorentinához a helyére.

Prandelli mester a nyári szünet után az első edzést július 10-én tartotta, természetesen még a vébén szerepelt focisták nélkül, az első edzőmeccsre pedig hat nappal később került sor, amikor a Trentino ellen 8-0-ra nyert a gárda. A Cittadella ellen már csak egy gól nélküli döntetlen jött össze, ami mindenképpen kínos volt, de augusztus 5-én a Figline ellen javíthat a csapat. Augusztus 19-én pedig az első tétmeccsre is sor kerül, ekkor az Olasz Kupában az első fordulóban a Giarre lesz az ellenfél.