Vágólapra másolva!
Remekül kezdődött az év a Valencia számára, hiszen a spanyol klub az esztendő első bajnokiján 3-1-re verte az Atlético Madridot. Külön öröm lehetett a csapat szurkolói számára, hogy a mérkőzésen a sérüléséből felépült középpályás, David Silva két gólt is szerzett: az apró termetű, ballábas focista 22 éves korára posztján Európa egyik legjobb játékosává nőtte ki magát.

A Kanári-szigetek elsősorban kedvelt üdülőhelyként ismert világszerte, pedig a szigetcsoport a spanyol labdarúgás történelmében is fontos szerepet játszott.

Az UD Las Palmas több szezonban is az élvonal tagja volt, és a szigeteken jó néhány kiváló futballista született. A legnagyobb szigeten, Gran Canarián található Arguineguínban például két, későbbi válogatott látta meg a napvilágot: Juan Carlos Valerón, illetve David Silva.

Utóbbi 1986. január 6-án született, és nyolcesztendősen kezdett el futballozni - mégpedig a maspalomasi UD San Fernando nevű egyesületben, hiszen szülővárosának nem volt olyan klubja, ahol már ilyen fiatalon játszhatott volna. Az, hogy már gyermekként máshová kellett járnia edzésre, nem jelentett túl nagy problémát, hiszen édesapja is Maspalomason dolgozott, mégpedig rendőrként.

A kis Silvának a dán klasszis, Michael Laudrup volt a példaképe, és ennek megfelelően támadó középpályás lett belőle. Egészen 14 esztendős koráig a San Fernandóban kergett a labdát, amikor is egy regionális tornán a Valencia képviselői felfigyeltek rá, és szerződést kínáltak az ifjú tehetségnek, akit meglepett az ajánlat, de természetesen örömmel elfogadta. A döntésben persze az is segített, hogy a klub édesapjának is állást ajánlott: idősebb Silva biztonsági őr lett a Valencia edzőközpontjában, a Paternán - egyébként mind a mai napig itt dolgozik.

A Valenciánál hamar rájöttek, hogy óriási tehetséget találtak, és Silvára nem sokkal később országos szinten is felfigyeltek, hiszen meghívót kapott az U16-os spanyol válogatottba. A korosztályos nemzeti csapattal részt vett a 2003-as Európa-bajnokságon, ahol a gárda egészen a döntőig menetelt, de ott 2-1-es vereséget szenvedett Franciaországtól.


David Silva-gólok

Ezzel kvalifikálta magát az ugyanebben az évben megrendezésre kerülő U17-es vébére is, ahol a spanyolok ismét csak ezüstérmesek lettek, Silva pedig a Koreai Köztársaság elleni csoportmeccsen mesterhármast ért el - a torna legjobbjának megválasztott Francesc Fabregas mellett a hispánok kulcsjátékosa volt.