Vágólapra másolva!
Amikor egy gyerek focizni kezd, általában arról álmodozik, hogy egyszer majd a legjobbak között szerepelhet. A csúcsra sok út vezet, de kemény munka nélkül egyiken sem lehet végigmenni. Az utóbbi évtizedek aranylabdás focistái közül választottunk ki ötöt, hogy megnézzük, milyenek voltak akkor, amikor csak álmodozhattak arról, hogy egyszer majd a labdarúgás legjelentősebb egyéni díját vehetik majd át.

A két korszakos zseni, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi mellett megmutatjuk, milyen volt, amikor első profi meccsén lépett pályára a két világbajnok, Fabio Cannavaro és Zinedine Zidane, valamint az angolok eddig utolsó aranylabdása, Michael Owen. Megnézzük, honnan indultak, mit lehetett sejteni akkor abból, hogy mivé válhatnak majd.

Cristiano Ronaldo

A portugál zseni, az ötszörös aranylabdás a Sportingban lett profi, de csak 12 éves korában került Lisszabonba. Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro Madeira szigetén született, a tehetsége pedig igen hamar szemet szúrt mindenkinek. Helyi csapatokban focizott, majd a Sporting lecsapott rá és az akadémiájára vitte a tehetséges fiatalt.

Ronaldo tehetsége hamar utat tört, a felnőttek akkori edzője,

Bölöni László karolta fel a fiatalt, aki 16 évesen már a nagyokkal edzhetett. Ronaldo 17 évesen mutatkozott be a legjobbak között,

2002 augusztusában egy Internazionale elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn állt be először. Az 58. percben csereként állt be, így a széleken a Ricardo Quaresma, Cristiano Ronaldo párossal rohamoztak a portugálok, de gól végül nem született a meccsen, a visszavágót az Inter nyerte, így az olaszok jutottak a BL-be.

Cristiano Ronaldo 2002-ben a Sporting játékosaként Forrás: LUSA via AFP/Antonio Simoes

Kezdőként először az UEFA Kupában játszott, a Partizan elleni visszavágón adott egy gólpasszt, tovább is jutottak a portugálok. A portugál bajnokságban először 2002 októberében játszott kezdőként, a Moreirense elleni 3-0-ra megnyert meccsen két gólt szerzett.

Ronaldo első gólja:

„Már előttem felfedezték. Madeiráról hozták Lisszabonba, az én szerepem annyi, hogy amikor időm engedte, a fiatalok edzéseit figyeltem, és az egyik ilyen alkalommal botlottam bele egy srácba, akit aztán edzőmérkőzésen is látni akartam.

Tizenhat éves volt, de az első csapathoz vettem. Tehát a történet úgy pontos, hogy az adott pillanatban segítséget nyújtottam azzal, hogy vállalva a kockázatot siettettem a bemutatkozását. Hálás is volt érte, ennek jele, hogy ott lehettem azon az ünnepségen, amelyen először kapott Aranylabdát. Az állandó győzni akarás jellemzi, a megalkuvás nélküli játék élteti, ezzel együtt járhatnak olyan megnyilvánulások, amelyek egyesek szerint hisztérikusak. Emlékszem, az egyik elveszített edzőmeccs után zokogott az öltözőben, hagytam, sírja ki magát, tudtam, ez is kell ahhoz, hogy nagy játékossá váljon" – mondta róla egy Nemzeti Sportnak adott interjúban Bölöni, aki korábban azt mondta, Ronaldo nagyobb futballista lehet, mint Eusébio.

A fiatal Cristiano Ronaldo Forrás: AFP/Estela Silva

Ronaldo 2003 augusztusában a Manchester United ellen lépett pályára, amikor a csapat új stadionját avatta. Ekkor már több topcsapat élénken érdeklődött CR iránt. A 18 éves játékos augusztus 6-án elvarázsolta Sir Alex Fergusont, de a játékosok is kérlelték a legendás menedzsert, hogy igazolja le a fiatal portugált. Egy héttel később Ronaldo már Manchesterben volt, ahol megnyert mindent a klubjával, 2008-ban aranylabdás lett, majd világrekord összegért elvitte a Real Madrid, ahol szintén történelmet írt, ma pedig már a Juventus játékosa, nem mellesleg pedig a történelem valaha volt egyik legjobbja lett.

Lionel Messi

A jelenlegi korszak másik legjobb játékosa a hatszoros aranylabdás argentin, Lionel Andrés Messi Cuccittini. Messi Rosarióban, Argentínában született. Egy ideig egy helyi kölyökcsapatban focizott, de hat évesen már a Newell's Old Boys focistája volt.

Messi elképesztő tehetség volt, mindenki látta, mire képes. A labdát szinte lehetetlen volt elvenni tőle, hihetetlenül jól cselezett.

Egy gond volt, tíz éves korában Messi mindössze 125 centiméterre nőtt,

éppen ezért a Newell's vezetősége a családdal egyeztetve alapos kivizsgálásra küldte őt, ahol kiderült, hogy a növekedési hormon nem megfelelően működik a szervezetében. A helyzet azért nem volt súlyos, hiszen létezett kezelés a betegségre, amit Messi 1998 januárjában kezdett el: naponta kellett injekcióznia magát.

Problémát csak az okozott, hogy a hormoninjekció igen drága készítmény volt, havonta 1000 dollárba került - amit a családi kassza nem bírt. Eleinte még sikerült állni az orvosi kezelés költségeit, azonban a gazdasági válság sújtotta Argentínában a helyzet egyre rosszabb lett. A Newell's sem tudott segíteni, és bár a fővárosi sztárklub, a River Plate is érdeklődött, nekik sem volt elég pénzük ahhoz, hogy állják a kezelés összegét.

A Messi család nem akarta feladni a lehetőséget. Leo játékosként kiteljesedett, barcelonai rokonok segítségével az FC Barcelonánál kapott lehetőséget egy próbajátékra. A fizikai paraméterek aggasztották ugyan a klub képviselőit, de amint pályára lépett, a klub akkori sportigazgatója, Carlos Rexach azonnal tudta, hogy kell neki a kis argentin. A Barca vezetősége lassan döntött, nem volt szokványos egy 13 éves külföldi játékos leigazolása. Messi apja, Jorge 2000 decemberében ultimátumot adott Rexach-nak: ha nem szerződtetik azonnal a fiát, visszamennek Argentínába.

Rexach erre gyorsan felkapott egy szalvétát az asztalról, és írásban ígéretet adott arra, hogy megkötik a szerződést.

Lionel Messi a Barcelona játékosa lett Forrás: AFP/Fcbarcelona.Com

Messi a Barca utánpótlásközpontjának, a La Masiának a lakója lett, lassan mindenki megismerte a nevét, nyílt titok lett, hogy van az akadémián egy srác, akire hatalmas jövő vár. 16 évesen, négy hónaposan és 23 naposan egy felkészülési meccsen debütált José Mourinho Portója ellen. Felváltva edzett a tartalékokkal és a felnőttekkel, játszott az utánpótlásban és a tartalékcsapatokban is. 2004 februárjában, 17 évesen írta alá első profi szerződését, márciusban debütált a Barcelona B csapatában, 2004 októberében pedig a nagycsapatban is megkapta első lehetőségét, hogy a bajnokságban bizonyítson.

17 évesen, három hónaposan és 22 naposan debütált az Espanyol ellen a bajnokságban, ezzel akkor a legfiatalabb lett a Barca történetében, aki hivatalos meccsen pályára léphetett, Decót váltotta csereként. Abban az idényben 77 percet kapott összesen csereként, bemutatkozhatott a BL-ben is. Májusban az Albacete ellen első gólját is megszerezte Ronaldinho gólpasszát követően. Ő lett a klub legfiatalabb gólszerzője is.

Messi első gólja a Barcelonában:

Az, hogy ő korosztályának legjobb játékosa, nem sokkal később hivatalossá vált, hiszen 2005 nyarán legnagyobb sztárja volt az U20-as világbajnok argentin válogatottnak. Messi csapatának hét mérkőzéséből ötön gólt szerzett, az egyenes kieséses szakaszban minden meccsen eredményes volt, a döntőben kettőt lőtt, így aztán a világbajnoki trófea mellett a gólkirályi címet és a torna legjobb játékosának járó díjat is hazavihette.

Lionel Messi örül első góljának Forrás: AFP/Lluis Gene

Messi szép lassan a Barcelona alapembere, majd csapatkapitánya lett. Klubjával mindent megnyert, amit lehetett, szinte az összes klubrekord az ő nevéhez fűződik mára, sokak szerint a világ valaha volt legjobb játékosa azt argentin.

Fabio Cannavaro

Fabio Cannavaro Nápolyban született, természetesen hatalmas Napoli-drukker volt világéletében. A kis Fabio kilenc éves volt, amikor az olasz válogatott 1982-ben világbajnoki címet nyert. Akkor még csak az utcán focizott és eszébe sem jutott, hogy szívesen lenne hátvéd.

A helyi kölyökcsapat után a Napolinál is észrevették a tehetségét és leigazolták.

„Ki akart volna hátvéd lenni, amikor Paolo Rossi hat gólt szerzett a világbajnokságon? A középpályás Marco Tardelli is betalált a döntőben, mindenki gólt akart szerezni" – mondta később Cannavaro, aki fiatal tinédzserként került a Napolihoz, ahol labdaszedőként a legnagyobbakat, köztük Diego Maradonát figyelhette.

Fabio Cannavaro 1991-ben a Napoli csapatánál Forrás: AFP/Mario Laporta

Cannavaro középpályásként érkezett, de az utánpótlásban a védelembe vezényelték.

„Nem kaptam magyarázatot, csak megtörtént. Nem voltam túl magas, nem néztem ki védőnek, de szerettem védekezni és jól is ment. Amikor szóltak, hogy mehetek a nagyok közé edzeni tudtam, hogy végre kipróbálhatom magam Maradona ellen" – mondta Cannavaro, aki nem csak Maradonával, de a kor egyik legjobb olasz védőjével, Ciro Ferrarával edzhetett együtt.

A korabeli beszámolók szerint Cannavaro az első edzésen keményen szerelte Maradonát, ami után az edzői stáb felhördült, de az isteni Diegónak tetszett a fiatal játékos elszántsága, annyira, hogy a cipőjét is a 18 éves játékosnak ajándékozta. Cannavaro szobája tele volt Maradona poszterekkel, így el lehet képzelni, mit jelentett neki az ajándék.

Cannavaro 19 évesen debütált a Serie A-ban, 1993 márciusában egy Juventus elleni rangadón. A Napoli 4-3-ra kikapott, Cannavarót a 60. percben lecserélték, így nem sikerült túl emlékezetesre a bemutatkozás. A következő idényben már kirobbanthatatlan lett a csapatból, méltó követője lett az olasz védő klasszisok sorának.

Fabio Cannavaro az olasz válogatottban Forrás: AFP/Pedro Ugarte

A Napoli csődje után Parmába, majd onnan az Interbe, később a Juventusba került. A csúcsra 2006-ban ért fel, amikor csapatkapitányként világbajnok lett az olasz válogatottal. Később leigazolta a Real Madrid és Franz Beckenbauer és Matthias Sammer után harmadik védőként lett aranylabdás.

Zinedine Zidane

Zinedine Zidane algériai bevándorló család gyerekeként született Marseille-ben. A kis Zizou az utcán kezdett játszani a többi fiatallal. Zidane tíz éves volt, amikor az US Saint-Henri játékosa lett, majd az SO Septèmes-les-Vallons igazolta le.

14 éves korában került a francia szövetség egyik iskolájába, miután jól teljesített egy próbajátékon. Aix-en-Provence-ban végül az AS Cannes megfigyelői szúrták ki.

Eredetileg hat hétre érkezett Cannes-ba, de végül évekig maradt. A csapat akkori edzője, Jean Varraud szerint a legfontosabb feladatuk az volt, hogy Zidane kezelni tudja az indulatait.

A fiatal Zinedine Zidane Forrás: AFP/Olivier Morin

Az első hetekben szinte csak a romokat kellett takarítani Zidane után, aki rendszeresen verekedett, ha valaki a családját vagy a származását emlegette. Zidane nyers volt és agresszív, de a tehetsége kiemelte őt a többiek közül.

Zidane mindössze 17 éves volt, amikor bemutatkozhatott a Nantes ellen a francia élvonalban 1989 májusában. Az első góljára majdnem két évet kellett várni, 1991 februárjában a Nantes ellen talált be. A klub elnöke, Alain Pedretti egy autóval lepte meg Zidane-t az első góljáért cserébe.

Zidane 1992-ben a Bordeaux játékosa lett, ahol a liga legjobbja lett belőle. Miután kinőtte a francia ligát, a Juventus csapott le rá. 1998-ban világbajnoki címig vezette a francia válogatottat, a döntőben két gólt szerzett, később megkapta az Aranylabdát is.

Zidane két góllal mutatkozott be a francia válogatottban:

2001-ben lett a Real Madrid játékosa, egyben a világ legdrágább játékosa lett. Madridból vonult vissza, ahol később edző is lett. Előbb a tartalékcsapatot edzette, majd Carlo Ancelotti segítője lett. A Reallal játékosként és edzőként is nyert Bajnokok Ligáját.

Michael Owen

Az Everton-szurkolóként felcseperedett Michael Owen hamar felhívta magára a figyelmet az iskolai csapatoknál. Nyolc évesen már a három évvel idősebbek között focizott, volt olyan idény, amikor 97 gólt szerzett.

12 éves korában már a topcsapatok akadémiái álltak sorba érte, de a Liverpool képviselői személyesen keresték meg a csatárt, aki alá is írt. Owen gólrekordot döntött az angol U15-ös válogatottban, 16 évesen már a 18 évesek között focizott Liverpoolban, története során először ifi FA-kupát nyert a Liverpool Owennel a soraiban.

Michael Owen védjegye volt a góllövés Forrás: AFP/Pa

Owen a 17. születésnapjára profi szerződést kapott a Liverpooltól, 1997. május 6-án 18 évesen góllal mutatkozott be csereként a felnőttek között a Wimbledon ellen, de a 2-1-es vereség akkor csapata bajnoki címébe került.

A következő idényben Owen már elsőszámú csatár lett, 18 góljával gólkirály és az év fiatal játékosa lett.

Az 1998-as világbajnokságon két gólt szerzett, köztük az emlékezetes, Argentína ellenit. A díjátadókon előkelő helyeken végzett év végén.

Owen egy évvel később újra gólkirály lett. A 2000-2001-es idényben Owen Ligakupát, FA-kupát és UEFA Kupát nyert a Liverpoollal, később neki ítélték az Aranylabdát.

Owen később a Real Madridba igazolt, de nem váltak be a számításai. Ezt követően a Newcastle, a Manchester United és a Stoke játékosa volt, mielőtt visszavonult.