Madrid pokoli BL-szerdája: A Realt a donyecki ificsapat, az Atléticót a Bayern alázta meg

Horizontal
Shakhtar Donetsk's Israeli forward Manor Solomon (L) celebrates with Shakhtar Donetsk's Brazilian midfielder Dentinho after scoring his team's third goal during the UEFA Champions League group B football match between Real Madrid and Shakhtar Donetsk at the Alfredo di Stefano stadium in Valdebebas on the outskirts of Madrid on October 21, 2020. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Hét korábbi BEK/BL-győztes csapat is pályára lépett az idei kiírás második játéknapján. Köztük a címvédő Bayern München, amelyik nyomatékosan jelezte igényét az újabb győzelemre. Győzött a Liverpool is, nem úgy a Real Madrid, hiszen Zinedine Zidane csapatával az első félidőben felmosta a padlót a tartalékos Sahtar Donyeck. A Red Bull Salzburg győzelmet engedett ki a kezéből, de Szoboszlai Dominikot talán valamelyest vigasztalja, hogy ő lőtte a játéknap legszebb gólját.

Címvédésre felkészülni!

A Bayern München legutóbb 2019 márciusában kapott ki a Bajnokok Ligájában, azóta hibátlan teljesítménnyel megnyerte a legutóbbi kiírást, majd az európai Szuperkupát is, és egy Hoffenheim elleni kisiklástól (1-4) eltekintve, lassan egy éve veretlenek a bajorok. Az Atlético Madrid ellen papíron nehéz feladat várt Hansi Flick csapatára, de csak papíron: a Bayern végig uralta a mérkőzést, mindkét félidőben rúgott két gólt, az elsőt és az utolsót Kingsley Coman, azaz 4-0-ra nyert. A Bayern 12 BL-meccs óta nemcsak, hogy veretlen, de valamennyi mérkőzését meg is nyerte. Az Atlético csak egy meg nem adott gólig jutott (2-0-nál), a játékvezető úgy találta, hogy a lesen lévő Luis Suárez akadályozta a védésben Manuel Neuert.

"Nagyon jól játszottunk. Veszélyes ellenfél várt ránk, de fantasztikusan tudtuk kezelni a helyzetet.

Nagyon örülök az eredménynek, ahogy a négy rúgott gólnak is. Fontos, hogy győzelemmel tudtunk kezdeni" – értékelt a mérkőzés után Hansi Flick.

- mondta visszafogottan Diego Simeone.

A vezető spanyol sportlap, a Marca online oldalán a mérkőzés tudósításának címe nem kertelt: "Egyszerűen tény, ennyivel jobbak".

Félelmetesen kezdett a Real Madrid is

De ettől a mutatványtól leginkább a spanyol csapat szurkolói ijedhettek meg. Modricék ugyanis a koronavírustól sújtott, erősen tartalékos Sahtar Donyecktől kaptak három gólt az első félidőben, és 0-3-mal mentek szünetre. Márpedig olyan, hogy háromgólos hátrányban zárják az első félidőt, még soha nem fordult elő velük a BEK/BL-ben. A fordulást követően aztán előbb Luka Modric, majd a becserélése után 14 másodperccel Vinícius Junior is gólt lőtt, sőt még egy les miatt meg nem adott találatot is szereztek, de a tényen ez sem változtat: a Real nagyon kínos vereséget szenvedett szerda este.

És az is elgondolkoztató tény, hogy Sergio Ramos nélkül rendkívül sebezhető a csapat. A klasszis védő nélkül lejátszott utolsó nyolc BL-meccséből ugyanis hetet elveszített a Real Madrid.

"Ez most tényleg rossz érzés, de a második félidőben legalább megmutattuk, hogy tudunk harcolni. A játékosok most csalódottak, ami természetes, hiszen ők mindannyian bajnokok.

– mondta a találkozó után Zinedine Zidane, a Real Madrid francia vezetőedzője.

"Nem voltunk elég jók. A második félidőben már jobban játszottunk, de az kevés volt. Tudjuk, hogy jó csapat a Sahtar, nem becsültük le őket. Nagyon jól kezdték a meccset, ők szerezték az első gólt, mi pedig elvesztettük a fejünket. Szünet után már valamivel jobban nézett ki a csapat, de nem vagyunk boldogok ettől a teljesítménytől. Fejlődnünk kell" – adta ki a jelszót a Real horvát középpályása, Luka Modric.

3-2-nél, amikor már csak védekeztünk, csak az járt a fejemben, hogy fújják már le a meccset. De megmutattuk, hogy technikailag és taktikailag is minőséget képviselünk. Tudtuk, hogy milyen nehézségekre kell számítanunk, de megvolt a tervünk, hogy legyőzzük azokat" – mondta a nagy győzelem után Luis Castro, a Sahtar portugál edzője.

Szoboszlaié a nap gólja

A BL előző kiírásában remekelt a Red Bull Salzburg a csoportkörben, hiszen a hat mérkőzésen 16 gólt szerzett, igaz, cserébe 13-at kapott. Azóta a klubtól elment Erling Haaland és Takumi Minamino is, azaz két meghatározó játékos, de ettől még az osztrák bajnok esélyesként várta a Lokomotiv Moszkvát.

Szoboszlai Dominik, a Salzburg játékosa ünnepel, miután gólt szerzett a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában játszott RB Salzburg - Lokomotiv Moszkva mérkőzésen Salzburgban Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Az oroszokat azonban jól felkészítette a MOL Fehérvár korábbi vezetőedzője, Marko Nikolics, és meg is szerezték a vezetést, amit egész az első félidő utolsó percéig meg tudtak őrizni. Akkor azonban Szoboszlai Dominik jobb lába lövésre lendült:

Fordulás után a Salzburg ugyan átvette a vezetést, a kapu előtt azonban most nem volt olyan könyörtelen a csapat, mint egy évvel korábban, ennek pedig az lett a vége, hogy az oroszok kiegyenlítettek, és elvittek egy értékes pontot. A meccs legjobbjának választott Szoboszlai Dominik így értékelt a lefújás után.

2-1-nél megtarthattuk volna az előnyünket, de lehetett volna a vége 3-2, ha Patson (Daka - a szerk.) belövi az utolsó helyzetet. Lőtt már számtalan fontos gólt, most nem sikerült neki, ez van. Meg kell mutatnunk, hogy tudunk ennél jobban is játszani, mert ez a mai nem volt az igazi."

Liverpool: Ez nem volt világklasszis futball

A Liverpool cseppet sem meggyőző játékkal verte 1-0-ra idegenben az Ajaxot. Jürgen Klopp a megvásárlása óta első alkalommal nem számíthatott a védelem oszlopára, Virgil van Dijkra, ahogy a csapatkapitány, Jordan Henderson sem volt ott a kezdőben, igaz ő a szünetben már pályára lépett. A támadósor a szinte már klasszikusnak számító Mané-Szalah-Firmino hármas volt, de nem véletlen, hogy a szurkolók a középső védő, Fabinhót választották a meccs legjobb Pool-játékosának.

Való igaz, nem kis szerepe volt abban, hogy kapott gól nélkül zárta az angol bajnok az amszterdami túrát.

"Tudtuk, hogy nehéz lesz - mondta a brazil védő a lefújás után. – Az első félidőben jobban játszottunk, megvoltak a lehetőségeink, hogy gólokat szerezzünk. Fontos volt, hogy mi lőjük az első gólt, az utolsó negyedóra viszont nagyon kemény volt, de az egész csapat remekül védekezett. Nem ez volt az első meccsem középső védőként, de kiválóan működött a kommunikáció Joe Gomezzel és Trent Alexander-Arnolddal."

– értékelt pragmatikusan Jürgen Klopp, aki biztos benne, hogy mindkét csapat tud a szerdán látottnál jobban játszani. – Helyenként elég kemény volt a helyzet, a gyep is trükkös volt, mély, helyenként sáros, nem csoda, hogy mindkét csapat viszonylag korán elfáradt.

De egy olyan sorozatban, mint a Bajnokok Ligája, csakis az eredmény számít, azt pedig elértük."

Az Ajax sorozatban a harmadik hazai BL-meccsét veszítette el 1-0-ra.

Pep Guardiola most a Porto ellen izzadt

Az FC Portóban és a Manchester Cityben szerda este közös volt, hogy mindkét csapat kezdőjében három-három portugál kapott helyet. A vendégek kezdtek jobban, de a vezető góljukra gyorsan jött a válasz, attól fogva pedig a Manchester City nem adta ki a kezéből az irányítást. Ilkay Gündogan gólja élményszámba ment, az angolok pedig végül simán nyertek.

"Az első félidő végén és a második elején jól játszottunk – értékelt a győzelem után is visszafogottan Pep Guardiola. –

A többi pályán történt

Az Internek megint nem sikerült jól kezdenie a csoportkört: egy éve a Slavia Prágával játszottak hazai pályán 1-1-es döntetlent, most pedig a Borussia Mönchengladbach ellen mentettek pontot az utolsó pillanatban. Az olaszok mindkét gólját szerző Romelu Lukaku már 40 találatnál jár az Inter színeiben, és ehhez csupán 56 mérkőzésre volt szüksége.

Látva a Real Madrid–Sahtar meccset, azt kell mondjuk, ennél csak nehezebb feladatok várnak Antonio Conte csapatára ebben a csoportban.

A másik olasz csapat, az Atalanta viszont hozta a kötelezőt, és tartva a remek BL-formáját négy gólt lőtt a sorozat újoncának, a dán Midtjyllandnak, olyan időjárásban, amikor a kutyát sem nagyon verik ki a házból.

Az Olimpiakosz Pireusz az utolsó percben mentette meg az Olympique Marseille elleni keserves 0-0-t, köszönhetően Ahmed Hasszan góljának, aki Mohamed Szalah után a BL történetének második egyiptomi gólszerzője lett.

Hosszabbítás

  • A Sahtar Donyeck csapatában nem kevesebb mint nyolc 23 éven aluli futballista volt a Real Madrid elleni találkozón.
  • A Real második gólját szerző Luka Modric 35 évesen és 42 naposan a klub negyedik legidősebb gólszerzője lett a BEK/BL történetében Puskás Ferenc, Alberto Di Stefano és Gento mögött.
  • Vinícius Junior a becserélését követően 14 másodperccel lőtt gólt, amivel megdöntötte Lars Ricken és Andy Van der Meijde vonatkozó rekordját.
  • Volt még egy veterán a játéknapon: az Ajaxban a hajrára beálló Klaas Jan Huntelaar a holland csapat történetének második olyan játékosa, aki 37. születésnapja után lépett pályára a BL-ben. Az első Dany Blind volt, és az elnyűhetetlen csatár most éppen az ő fia, Daley Blind helyére állt be.
  • Kingsley Coman lőtte a Bayern utolsó gólját az előző kiírásában, amivel megnyerték a PSG elleni döntőt, és most a francia támadó szerezte az idei kiírás első Bayern-gólját is.
  • Manuel Neuer, a Bayern München kapusa a 200. kapott gól nélküli mérkőzését tudta le a bajor klub mezében.
  • Szomorú jubileuma lesz ez Diego Simeonénak, hiszen a Bayern elleni 0-4 volt edzőként a 100. európai kupameccse az Atlético Madrid kispadján.
  • A 2016-os Eb-döntő egyetlen gólját szerző portugál Édernek 30 európai kupameccs kellett, hogy végre a kapuba találjon, de Salzburgban megtört a jég.
  • Az osztrák bajnok utolsó 15 európai kupameccse közül csak egyszer maradt gólképtelen.
  • Végezetül pedig adunk egy tippet: az Olimpiakosz és a Marseille harmadszor találkozott egymással a BL-ben, és harmadszor is 1-0 lett a végeredmény.

Eredmények, Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:
A csoport:
Bayern München–Atlético Madrid 4-0 (2-0)
gólszerző: K. Coman 28., 72., Goretzka 41., Tolisso 66.
Red Bull Salzburg–Lokomotiv Moszkva 2-2 (1-1)
gólszerzők: Szoboszlai 45., Junuzovic 50., ill. Éder 16.

B csoport:
Real Madrid–Sahtar Donyeck 2-3 (0-3)
gólszerzők: Modric 54., Vinícius Junior 59., ill. Tete 29., R. Varane 33. (öngól), M. Szolomon 42.
Internazional–Mönchengladbach 2-2 (0-0)
gólszerzők: R. Lukaku 49., 90., ill. Bensebaini 63. (11-esből), Hofmann 84.

C csoport:
Manchester City–FC Porto 3-1 (1-1)
gólszerzők: Agüero 20. (11-esből), Gündogan 65., Ferran Torres 73., ill. Luis Díaz 13.
Olimpiakosz–Olympique Marseille 1-0 (0-0)
gólszerző: Ahmed Hasszan 90.

D csoport:
Ajax–Liverpool 0-1 (0-1)
gólszerző: Tagliafico 35. (öngól)
Midtjylland–Atalanta 0-4 (0-3)
gólszerzők: Zapata 26., A. Gómez 36., Muriel 42., Mirancsuk 88.