Vágólapra másolva!
A Real Madrid szerdán este elképesztő 3-2-es vereséget szenvedett a Sahtar Donyeck ellen a Bajnokok Ligájában Madridban. Olyan brazil fiatalok oktatták a hatalmas klub játékosait, akik a brazil nyomornegyedekből próbálnak kitörni, ehhez számukra egy ukrajnai szerződés is maga az álom. De ezek a fiatalok eddig még Donyeckben sem voltak számottevő futballisták. Ha nincs a koronavírus-járvány, talán sosem ismeri meg őket a világ.

A koronavírus-járvány miatt tartalékos Sahtar utazott Madridba, és nem számított esélyesnek. Az egész futballvilágot meglepte a szerdai eredmény, hiszen az ukrán együttes 3-2-es győzelmet aratott a 13-szoros BEK/BL-győztes spanyol óriás ellen.

A Sahtar kezdőjéből nyolc alapember hiányzott, helyettük fiatal, nemzetközi rutinnal egyáltalán nem rendelkező futballisták játszottak,

akik abszolút nem vallottak szégyent, sőt. A 42. percben már 3-0-ra vezettek a nyilvánvalóan sokkal esélyesebbnek számító, rutinos játékosokkal felálló Real ellen. A meccs vége aztán szoros lett, kis híján összejött a hazai csapatnak az egyenlítés, de nyertek az ukránok, és ezt a nagyszerű győzelmet már senki nem veheti el tőlük.

Szenzációs győzelmet aratott tegnap a Sahtar Donyeck a Real Madrid otthonában Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Fiatal tehetségek - a semmiből?

A szerdán kezdőként lehetőséget kapó, nyolc fiatal közül egyvalaki, a brazil Maycon 23 esztendős, a többiek 19-21 évesek. Többségük élete első Bajnokok Ligája mérkőzését játszotta. A három Sahtar-gól közül kettőt szerzett az ukrán csapat, a harmadik Raphael Varane öngólja volt. A két fiatal góllövő természetesen élete első BL-találatát lőtte.

A vezetést megszerző 20 éves brazil szélső, Tete 2019 februárja óta a Sahtar játékosa. Gyerekkorában a Gremióban nevelkedett, jelenleg U20-as válogatott és a nagycsapat edzőtáborában is tréningezett már Neymarékkal. A szélvészgyors és jól cselező játékos fiatal kora ellenére kétszeres ukrán bajnoknak és egyszeres kupagyőztesnek mondhatja magát.

Tete (a labdával) sok gondot okozott a madridi védelemnek Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A harmadik gól szerzője, az izraeli Manor Solomon a Maccabi Petah Tikva csapatából szerződött 2019 januárjában az ukránokhoz. A több poszton is bevethető, 21 éves támadó középpályás 2018-ban mutatkozott be az izraeli válogatottban, és ekkor az UEFA rangsorában az 50 legtehetségesebb európai játékos között szerepelt. A rendkívül robbanékony, kreatív és technikás futballista Tetéhez hasonlóan szintén kétszeres ukrán bajnok és egyszeres kupagyőztes.

Vajon miért van az, hogy a Sahtar Donyeck rendszeresen lehetőséget ad a tehetséges, fiatal labdarúgóknak?

Ennek természetesen anyagi okai is vannak. A játékosmegfigyelők hosszú heteken keresztül figyelik az európai és a brazil tehetségeket, őket a lehetőségekhez képest olcsón szerződtetik, majd néhány éven belül sztárcsapatoknak adják el busás haszonnal. Solomont például 6 millió euróért vették, Tete ennél valamivel többe került, a brazilért 15 milliót kellett fizetni. Természetesen mindkettejük értéke nőtt azóta. Az olyan remek teljesítmény, mint a Real ellen nyújtott produkció pedig szintén jó hatással van piaci áruk emelkedésére.

Az első számú célpont: Brazília

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a Sahtar leginkább fiatal brazil focistákat szerződtet. A szerda esti kezdőben öt dél-amerikai játékos kapott helyet, és a csereként beálló, 20 éves Vitao is Braziliából érkezett.

Brazília egyébként is bődületes mennyiségű, mintegy 1200 játékost ad külföldre évente,

akik sokkal magasabb fizetést kapnak az európai csapatoknál - ezért hagyják el szülőhazájukat. Befutni és sztárrá válni azért nem mindenkinek sikerül, a korábbi klubjukban stabil kezdőként szereplő futballisták gyakran csak a cserepadot koptatják új csapatukban. Tegyük hozzá, igencsak jó pénzért. Ezek a játékosok azonban zömmel elvesznek az anyaország számára, kevesen kerülnek be közülük a brazil válogatottba. Akik Braziliában mélyszegénységben élnek, azoknak Ukrajna is kitörési pont. A játékosok nem sokat gondolkodnak azon, hogy elfogadják-e az ukrán ajánlatot, mert számukra az is tét, hogy a családjukat ki tudják-e szabadítani a nyomorból.

Futballmeccset néznek egy brazil favelában. Sok játékosnak innen kell kitörnie, ehhez egy ukrán szerződés tökéletes Forrás: NurPhoto via AFP/Fabio Teixeira/NurPhoto/Fabio Teixeira

Mindenestre akadnak kivételek, méghozzá a Sahtar szempontjából is.

Az azóta visszavonult középpályást, Elanót 2005-ben 7,6 millió euróért vették meg, majd két év múlva 12 millióért adták el a Manchester Citynek. Fernandinhót 7,8 millió euróért igazolták le, majd 2013-ben jó nagy haszonnal, 40 millióért passzolták tovább szintén a Manchester Cityhez.

Fernandinhót jelentős haszonnal adta el a Sahtar Forrás: AFP/Catherine Ivill

A jelenleg Arsenalos szélső, Willian 2007-ben 14 millió euróért érkezett Donyeckbe, majd 2013-ben 35 milliót fizetett érte az Anzsi Mahacskala együttese. Minhárom játékosról elmondható, hogy jó üzletet csinált velük az ukrán csapat, és a karrierük is szintet lépett, mindannyian szép pályafutást futottak be azóta.

Nagy kérdés, hogy a mostani keret ígéretes futballistáira milyen sors vár, eltűnnek a süllyesztőben vagy európai élcsapathoz kerülnek és sztárrá válnak. Egy ilyen Real elleni győzelem után biztosak lehetünk abban, hogy a szerdán Madridban zseniális futballt bemutató fiatalok közül jó néhánnyal találkozhatunk majd az európai sztárklubokban.