Vágólapra másolva!
Keylor Navas a világ egyik legalulértékeltebb kapusa. Hogy miért? Talán azért, mert hétről hétre sztárallűrök nélkül "csupán" teszi a dolgát, azaz hatalmas bravúrokkal segíti csapatát a győzelemhez. A Real Madridnál ez három BL-trófea kiharcolása mellett is kevés volt, most úgy tűnik, a Paris Saint-Germainnél végre elkezdik elismerni fantasztikus képességeit.

A világ legboldogabb országának szülöttje

Egyre több gazdasági szakember gondolja úgy, hogy egy-egy ország egymáshoz viszonyított életszínvonalát nem fejezi ki elég pontosan a GDP-mutató, ami csupán a népesség gazdasági produktivitását hivatott megmutatni. Ennek kiküszöbölésére számos statisztikai mutatót próbáltak meg a tudományos közösségek létrehozni.

Az egyik ilyen a HDI, azaz a Human Developement Index volt, ami az egy főre jutó GDP-vel azonos súllyal veszi számításba a születéskor várható élettartamot és az iskolázottsági adatokat. A másik számottevő mutató pedig azt hivatott megmutatni, hogy mennyire boldogok az emberek az adott országban - ez az úgynevezett Happy Planet Index.

Costa Rica, a világ legboldogabb országa Forrás: AFP/Johannes Eisele

Keylor Navas abból a Costa Ricából származik, amelyik a világ legboldogabb országa.

Itt látta meg hősünk is a napvilágot 1986. december 15-én. A legsikeresebb Costa Rica-i futballcsapat, a Deportivo Saprissa neveltjeként már fiatalon felhívta magára a figyelmet nagyszerű teljesítménnyel előrukkolva.

Alig 18 éves volt, amikor 2005-ben bemutatkozhatott a helyi első osztályú bajnokságban. A Deportiva Carmelita ellen ugyan egy gólt kapott, de több védést is bemutatott. Rögtön első szezonjában tagja volt az Észak- és Közép-Amerika legnívósabb versenysorozatát, a CONCACAF Bajnokok Ligáját nyerő együttesnek. A Saprissa ennek jutalmaként ott lehetett a decemberi klubvilágbajnokságon is, ahol bronzérmesek lettek.

Navas ekkor még nem volt első számú a posztján, helye a gólvonal előtt a 2008-09-es szezonban szilárdult meg. Ennek hatására 2008 októberében a Costa Rica-i felnőttválogatottban is debütálhatott. A Suriname elleni vb-selejtezőt még nem úszta meg kapott gól nélkül, de a négy nappal későbbi, Haiti ellenit már igen. 2009-ben már az Arany-kupán bronzérmes nemzeti csapat tagjaként a torna legjobb kapusának választották.

Irány Európa!

Costa Rica a 2010-es világbajnokságra ugyan nem jutott ki, mert elveszítették a dél-afrikai tornán később az elődöntőig menetelő Uruguay elleni pótselejtezőt, de Navas felhívta magára a figyelmet. A spanyol másodosztályú Albacete adott neki lehetőséget, ahonnan 2011-ben kölcsönben a Levantéhoz került.

Volt olyan szezonja a Levantéban, ahol 267-szer védett a La Ligában Forrás: AFP/Jose Jordan

Sokáig csak a kupában kapott lehetőséget, de a 2011-12-es évad utolsó fordulójában végre a La Ligában is megmutathatta tudását. Az Athletic Bilbao elleni 3-0-s siker azt jelentette, hogy a valenciai kiscsapat története során először bejutott az Európa-ligába. A klub pedig immáron végleg magához láncolta a következő három évre.

Az uruguayi Gustavo Munúa 2013 nyarán távozott a Levantétól, így végre Navas lett az első számú kapus. Nem csak ebben lett első számú, hanem 2014 márciusi teljesítményével poszttársai közül ő lett az első, aki kiérdemelte a hónap játékosa címet a La Ligában. 78 %-os védési hatékonyságánál senki nem tudott jobbat produkálni ebben az idényben.

267 védésénél senki sem tudott többször közbeavatkozni.

Ennél jobb hírt nem is kaphatott volta a Costa Rica-i válogatott, amely a 2014-es világbajnokságon világraszóló szenzációt aratott. A 2009-es U20-as vébén pont a magyarok ellen az éremből lemaradó fiatalokra, valamint Navas földöntúli védéseire építve végül bejutott a negyeddöntőbe. Fantasztikus helyezkedése, fürgesége, átlagon felüli reflexei látványos bravúrokat eredményeztek.

Costa Rica a torna halálcsoportjába, Olaszország, Anglia és Uruguay mellé került, ezzel pedig az előzetes esélylatolgatások szinte mindegyikében az egyik legbiztosabb kiesőnek tűnt a viadal csoportkörében. Az első, Uruguay elleni találkozó második félidejének közepéig úgy tűnt, hogy nekik lesz igazuk, mert addig Edinson Cavani góljával a rivális vezetett. Azonban a közép-amerikaiak három perc alatt fordítottak, és végül 3-1-re nyertek.

Navasnak ezt követően sem az olaszok, sem az angolok nem tudtak gólt lőni,

előbbivel szemben Bryan Ruiz találata újabb győzelmet ért, majd az Anglia elleni 0-0 azt jelentette, hogy Costa Rica csoportelsőként megnyerte a halálcsoportot. A két európai válogatott számára pedig véget ért a vébé.

A 2014-es világbajnokság egyik legnagyobb hőse volt Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A nyolcaddöntőben Görögország ellen a szünet után nem sokkal ismét Ruiz okos góljával kerültek előnybe, bő egy óra után Oscar Duarte kiállítása miatt emberhátrányban kellett lejátszaniuk a hátralévő időt. Navas sokáig jól tartotta csapatát, de a 90+1. percben már ő is tehetetlen volt: Theofanois Gekas lövését pont Sokratis Papastathopoulos elé ütötte, aki belőtte felette a labdát a kapuba, kiharcolva a hosszabbítást.

A ráadásban a kapus Konstantinos Mitroglu két óriási helyzetét is kivédte, így büntetőpárbaj döntött a továbbjutásról.

Az egyetlen, aki hibázott, a rutinos Gekas volt – pontosabban Navas védte ki a tizenegyesét, bejuttatva Costa Ricát a legjobb nyolc közé.

A Hollandia elleni negyeddöntőben Wesley Sneijder kétszer is a kapufát találta el, így ismét tizenegyesek döntöttek. Ezúttal nem Navas, hanem a túloldalon a büntetőpárbajra beküldött Tim Krul döntötte el két bravúrjával a találkozót. Costa Rica és Navas mégis büszkén távozhatott Brazíliából a torna után.

A madridi dinasztia egyik oszlopos embere

A vébé után természetesen bejelentkeztek érte anagycsapatok is, végül a Real Madrid szerződtette őt aprópénznek számító 10 millió euróért.

A spanyol fővárosban hosszú távra terveztek vele, ha más nem, akkor a hat éves szerződés hossza ezt sugallja.

Azonban eleinte meg kellett küzdenie a klublegenda Iker Casillasszal a stabil kezdőbe való kerülésért.

Eleinte Iker Casillasszal kellett versengenie Madridban Forrás: AFP/Javier Soriano

Carlo Ancelotti végül azt a döntést hozta meg, hogy Casillas védett a La Ligában és a BL-ben is, Navasnak pedig a kupa maradt. A spanyol kapus - Ancelottival együtt - 2015 nyarán távozott, de a bizalom még így sem volt meg Navas felé, hogy képes lesz felnőni a Real szintjéhez.

Sőt, csak a (bal)szerencsén múlott, hogy nem cserélték el David De Geára a Manchester Uniteddel

– nem érkeztek meg időben az átigazolási papírok, így a transzfer kútba esett.

Egy nagycsapat kapusának lenni mindig más, mint ha egy kiscsapat gólvonala előtt áll valaki. Míg utóbbinál csak úgy záporoznak a helyzetek minden mérkőzésen, addig egy topklubban általában 2-3 olyan lehetősége van csupán az ellenfélnek, ami valódi gólveszéllyel fenyeget. Navas a 2015-16-os szezonban bebizonyította, hogy ebben a műfajban is megállja a helyét.

45 tétmeccsen alig 29 gólt kapott a Rafael Benítezzel a kispadon kezdődő, Zinédine Zidane kezei alatt véget érő szezonban.

Már az első, Betis elleni hazai bajnokiját büntetőt védett, és végig stabil teljesítményt nyújtott. Mégis nagyon kevés helyen emelték ki érdemeit a Bajnokok Ligája-győzelemmel záruló idény után. Pedig úgy lett az első közép-amerikai futballista, aki magasba emelhette a BL-trófeát, hogy a 12 pályára lépéséből kilencszer nem kapott gólt.

A Real Madridnál nem becsülték meg eléggé, hanem a történelmi BL-triplázás után a nyakára hozták Thibaut Courtois-t Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A következő szezonban összejött a bajnokság-BL duplázás, így tagja lehetett annak a Real Madridnak, amelyik először tudta megvédeni a címét a BL-ben. Talán a legemlékezetesebb teljesítményét mégsem ebben, hanem a 2017-18-as évadban mutatta be, amikor a Bayern München elleni BL-elődöntő visszavágóján nyolc védést mutatott be.

Az el nem ismert zseni

Hiába a fantasztikus eredmények,

Florentino Pérez nem törődött bele abba, hogy Navas személyében „csak" szimplán egy klasszis kapusa van.

Neki valaki olyan kellett, akivel fel tud vágni, hogy az ő csapatában játszik. Szerencséjére 2018-ban éppen világbajnokságot rendeztek, ahol a spanyol válogatottal való kibabrálása után ajánlatot tett a torna legjobb kapusáért, Thibaut Courtois-ért.

A Chelsea 35 millió euróért el is engedte belga játékosát Madridba, aki idővel megkapta a lehetőséget, és sikerrel kiszorította a kezdőből a hozzá hasonlóan a világ egyik legjobb kapusának számító Costa Rica-it. Navas a La Ligában alig hatszor kapott lehetőséget, a BL-ben övé lett a meccsek fele (4), így ismét a kupa lett az övé.

Egyik kedvenc ellenfelét, a Bayern Münchent már több alkalommal is sokkolta hatalmas bravúrjaival Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Jens Niering

Zidane visszatérése sem mentette meg őt a partvonalon túlra kerüléstől, így pályafutása 20. trófeáját már a Paris Saint-Germain mezében nyerte meg.

A koronavírus-járvány utáni leállást követően a franciák a bajnokság hajráját törölték ugyan, de a Francia Kupa és a Francia Ligakupa döntőit megrendezték. Navas egyikben sem kapott gólt. Sőt, a Lyon elleni büntetőpárbajban ismét ő lett a hős, miután a hatodik sorozatban Bertrand Traoré lövését gyönyörű vetődéssel kivédte.

A 34 éves kapus ritkán számítja el úgy magát, mint ahogyan legutóbb a Manchester City elleni BL-elődöntő első mérkőzésén. De ne ez legyen az, ami alapján meghatározzuk, hogy milyen kapus is ő valójában. Sokkal inkább azok a védések, amelyek a Bayern München elleni párharcot jellemezték a legjobb nyolc között.

Nem véletlen, hogy a PSG április végén 2024 nyaráig meghosszabbította a szerződését, akinek vallásosságát a mérkőzés előtti imádkozásai is jól megmutatják. Kedvenc idézete is a Bibliából van:

– Pál apostol Galátziabeliekhez írt levelének tizedik pontja adja életének mozgatórugóit.

Egy embernek, akit négyéves korában magára hagynak a szülei, nagyjából csak a remény maradhat. A remény, amit csapattársai és szurkolói számára egy-egy óriási védése jelenti hétről hétre.