Vágólapra másolva!
Kedden este a labdarúgó Magyar Kupa első elődöntőjében a Paksi FC hazai pályán 3-0-ra legyőzte az Újpest FC-t, ezzel Bognár György csapata jutott be elsőként a fináléba, ahol a Ferencváros-Győri ETO összecsapás győztesével találkozik majd.

A Tolna megyei csapat története során először jutott be a legjobb négy közé a Magyar Kupában, és azt a címvédő Újpestet fogadta, amely korábban már 11-szer hódította el a trófeát.

A Paks és az Újpest legutóbb egy hete, április 10-én találkoztak egymással az NB I-ben, akkor a fővárosiak 3-1-es győzelmet arattak a tolnai városban. A lila-fehérek remek formában vannak, minden sorozatot figyelembe véve a legutóbbi 11 meccsükből kilencet megnyertek, egyszer döntetlent játszott és csak egyszer kaptak ki, ráadásul feljöttek a tabella negyedik helyére. Érdekesség, hogy amikor a nyolcaddöntőket játszották az Újpest még a 11., vagyis kiesőhelyen állt az NB I-ben, míg a Paks az ötödik volt. A negyeddöntők idején az újpestiek a 10., a paksiak a negyedik helyen álltak, az elődöntőre viszont már a fővárosi csapat a negyedik, a Paks pedig a hetedik.

Remek iramban kezdődött a mérkőzés, bár a Paks játékán érződött az óriási tét, ugyanis Bognár György csapata sokkal óvatosabban kezdett annál, mint ahogy azt az NB I-es meccseken megszokhattuk.

Az Újpest irányította a játékot, az első helyzet mégis a Paks előtt adódott.

A 21. percben Nagy Richárd végezhetett el a tizenhatos bal oldaláról egy szabadrúgást, éles szögből visszalőtte a labdát a rövidre, de a labdája a kapufán csattant.

A 27. percben aztán megszerezte a vezetést a Paks. Nagy Richárd tartotta meg a labdát négy újpesti középpályás között, majd gyönyörű labdát tálalt a bal oldalra Balogh Balázsnak, aki Csongvai Áronnal a nyakán elfutott majd élesen középre lőtt az érkező Ádám Martin irányába, azonban a menteni igyekvő Abdoulaye Diaby szerencsétlenül ért a labdába, ami így a kapu bal oldalában kötött ki.

  • A gólpasszt adó Balogh Balázs a 2013/14-es szezonban Magyar Kupát nyert az Újpesttel.
A Paks korai gólja megadta a mérkőzés alaphangját Forrás: paksifc.hu

A gól után a Paks átvette az irányítást, és ugyan sok helyzetet nem dolgozott ki, de szinten minden akciót lövéssel zárt, így az Újpestnek még csak sansza sem volt arra, hogy egy kontrából elmenjen. A második félidőt az Újpest sokkal agresszívabban kezdte, és megszállta a Paks térfelét. Az 55. percben akár az egyenlítés is összejöhetett volna a fővárosi csapatnak, de egy szöglet után Budu Zivzivadze a rosszul kimozduló Nagy Gergely fölött az üres kapu mellé fejelt.

A folytatásban kiegyenlített játék zajlott, aztán a 66. percben két ex-újpesti játékos révén növelte az előnyét a Paks.

Balogh Balázs jobb oldali szögletére Windecker József robbant be a rövid oldalon, és a kapu bal oldalába fejelt.

  • Windecker József a 2017/18-as szezonban Magyar Kupát nyert az Újpesttel.
A Paks történelmi tettet vitt véghez a döntőbe jutással Forrás: paksifc.hu

A 73. percben aztán a Paks óriási lépést tett a döntőbe kerülés felé, ugyanis a Sajbán Máté becsúszó szerelése után Jorgosz Kutrumpisz megtaposta a paksi játékos lábát. Bogár Gergő játékvezető elsőre csak sárgát adott, de VAR-szobából a fülére szóltak, hogy vissza kellene néznie az esetet, majd miután ezt megtette, piros lapot adott az Újpest görög játékosának. Brutális szabálytalanság volt, az ismétlésből egyértelműen látszott, hogy szándékosan még rá is nehezedik Kutrumpisz ellenfele lábára, csoda, hogy nem tört el.

Az emberhátrány ellenére az Újpest a hajrában mindent egy lapra feltéve támadott, és a 80. percben majdnem szépíteni tudott. Zivzivadze átadása után Giorgi Beridze lépett ki, lövése helyett betette a labdát a kapu elé, de az érkező Katona Mátyás egy hajszállal lemaradt a labdáról.

A 86. percben aztán a Paks egy gyönyörű góllal lezárta a meccset.

Haraszti Zsolt szabadrúgása után Szabó János belsővel lekészítette a labdát Sajbán Máténak, aki 14 méterről elemi erővel bombázott a léc alá.

Az utolsó percekben a paksi közönség már valóságos fieszta hangulatban volt, erre még Bognár György is rátett egy lapáttal, aki pályára küldte a klublegenda Böde Dánielt.

A Paks ezzel a győzelemmel történelmet írt, ugyanis fennállása során először jutott be a Magyar Kupa döntőjébe.

Magyar Kupa, elődöntő
Paksi FC-Újpest FC 3-0 (1-0)
Gólszerzők: Diaby (27. - öngól), Windecker (66.), Sajbán (86.)
Kiállítva: Kutrumpisz (73.)

A döntőt május 11-én rendezik a Puskás Arénában.