Pelé csodagyerek, de könnyen eltűnhet a süllyesztőben -ezt mondták róla pályája kezdetén

fbl Horizontal
A photograph of Brazilian football legend Pele is displayed on a giant screen prior to the French L1 football match between Olympique de Marseille and Toulouse FC at the Velodrome stadium in Marseille on December 29, 2022. - Football legend Pele died on December 29, 2022 at the age of 82. (Photo by Nicolas TUCAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Magyarországon először a Népsport olvasói találkozhattak a csütörtökön 82 éves korában meghalt Pelé nevével. A sportnapilap 1957. augusztus 5-i számában jelent meg először az akkor 16 éves brazil játékos neve.

A Népsport 1957. augusztus 5-én a következőket írta: "Brazil csodagyerek" győzte le Argentínát.
A brazil lapok tele vannak a 16 éves labdarúgó csodagyerek - Pelé - nevével. A balösszekötőt játszó fiú az argentinok elleni visszavágón a 20. percben három védőt kicselezve érte el Brazília első gólját. A második gólt is neki tulajdonítják a boldog brazil szurkolók, mert átadásából rúgta Mazzola. A brazil lapok nagy labdarúgójövőt jósolnak a Pelé gyereknek. Biztosan sokra is viszi, hacsak úgy nem jár, mint annyi más csodagyerek az idők folyamán."

Az első beszámoló utolsó mondata tehát meglehetősen szkeptikusra sikerült. A Képes Sport 1957. augusztus 19-i számában jelent meg a következő cikk: "Kifogyhatatlan csatártehetségekben a dél-amerikai labdarúgás. Az olasz egyesületek nem győzik olyan gyorsan importálni őket, hogy a „kínálat" lépést ne tartson a „kereslettel". Sao Paolóban, a 2:0-ás brazil-argentin mérkőzésen például először kapott helyet Brazília válogatottjában egy Pelé nevezetű jobbösszekötő. Az első gólt mindjárt be is lőtte, a másodikat pedig úgy készítette elő, hogy egy kétéves kisfiú is fellelhette rá a pontot. Peleé néhány nappal a „premier", azaz első válogatottsága előtt előtt ünnepelte tizenhatodik születésnapját."

Forrás: Arcanum