Bombameglepetés: a Bayern kiütéses vereségét Harry Kane sem tudta megakadályozni

fbl Horizontal
Leipzig's Spanish forward #07 Dani Olmo (2R) celebrates with teammates scoring the second goal for Leipzig during the German Super Cup football match Bayern Munich v RB Leipzig in Munich, on August 12, 2023. (Photo by CHRISTOF STACHE / AFP) / DFB REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND QUASI-VIDEO.
Vágólapra másolva!
Az FC Bayern München Dani Olmo mesterhármasának köszönhetően 3-0-ra kikapott az RB Leipzig együttesétől a müncheni Allianz Arénában, így a lipcseiek történetük során először nyerték meg a német labdarúgó szuperkupát. A hazaiaknál csereként pályára lépett a friss sztárigazolás, Harry Kane is.

Egy évvel ezelőtthöz hasonlóan a bajnok Bayern és a kupagyőztes Lipcse vívta egymás ellen a szuperkupát, ám míg akkor a lipcsei, ezúttal a müncheni stadion adott otthont a mérkőzésnek. A bajorok tavaly 5-3-ra győztek, megszerezve a tizedik (sorozatban harmadik) szuperkupa-győzelmüket, ám azóta nagyon alaposan megváltozott mindkét csapat kerete.

A lipcseiektől többek között Szoboszlai Dominik is távozott, Gulácsi Péter pedig sérüléssel bajlódik, így ezúttal Willi Orbán képviselte a magyar színeket a pályán. A Thomas Tuchel és Lőw Zsolt által irányított hazaiaknál pedig a sok sérült ellenére

a kispadon kapott helyet a friss igazolás, Harry Kane,

de az új játékosok közül Kim Min Dzse sem volt ott a kezdőben, csak az éppen a Lipcséből érkezett Konrad Laimer.

A meccs elején azonnal meglepte a Leipzig a Bayernt:

a 3. percben Dani Olmo egy szöglet utáni lecsorgó labdát belsővel Sven Ulreich mellett a kapuba lőtte,

így vezetést szerzett a vendégeknek.

A szabálytalanságokkal teli félidő folytatásában a Bayern állt közelebb a gólhoz, Mathys Telnek több ziccere is volt, és egyszer a lipcsei Mohamed Simakan is a saját kapufájára lőtte a labdát mentés közben. Ám a nagy hazai fölény ellenére mégis a Leipzig lőtt újabb gólt a félidő vége előtt:

Olmo gyönyörűen, védőit kicselezve vette át a labdát a tizenhatoson belül, majd csőrrel elrúgta a labdát Ulreich mellett.

Így 2-0-s vezetéssel mehetettek a szünetre a vendégek.

A második játékrész elején Tuchel egy hármas cserével még támadóbb szellemben küldte pályára a játékosait, és Tel, majd Leroy Sané is közel állt a szépítéshez. Sőt, a 60. percben Jamal Musiala előtt adódott óriási lehetőség, de a kapusról kipattanó labdát Orbán az utolsó pillanatban el tudta rúgni a német játékos elől.

A 63. percben aztán óriási ováció közepette, 9-es mezszámban pályára lépett Harry Kane, aki Mathys Telt váltotta.

Harry Kane első, pályán töltött pillanatai Bayern-mezben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Lob

Ám mielőtt labdához érhetett volna az angol támadó, Nusszair Mazraui kezezése miatt büntetőhöz jutott a Leipzig,

Olmo pedig magabiztosan értékesítette is a tizenegyest,

így mesterhármasnál járt a spanyol csatár.

Volt ok a lipcsei örömre az Allianz Arénában Forrás: AFP/Christof Stache

A háromgólos hátrány ellenére nagy fölényben futballozó Bayernnek a folytatásban sem jött össze semmi: Kingsley Coman lövését Janis Blaswich bravúrral hárította, majd Mazraui közvetlen közelről leadott fejese kerülte el a kaput. Végül tehát a szépítés sem jött össze a münchenieknek, sőt, Benjamin Sesko még tovább növelhette volna a vendégek előnyét, de Ulreich a meccsen a 2. perc óta először hárítani tudott.

A lipcseiek a mutatott játéknak némileg ellentmondva kiütéses győzelemmel nyerték meg történetük során először a Német Szuperkupát.

Német Szuperkupa:
FC Bayern München – RB Leipzig 0-3 (0-2)
gólszerző: Olmo (3., 44., 68. - tizenegyesből)