Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elképesztő pénzt fizet a Szuperliga a Real Madridnak és a Barcelonának

fbl Horizontal FOOTBALL ILLUSTRATION FLAG LOGO SPORTING CLUB FLAG CATALONIA
The FC Barcelona flag (L) and the Catalonia flag flutter at Spanish football club Barcelona's Camp Nou stadium in Barcelona on April 19, 2021. - Plans for a breakaway Super League announced by twelve of European football's most powerful clubs plunged European football into an unprecedented crisis, with threats of legal action and possible bans for players, as the UEFA president called it a "spit in the face" for supporters. (Photo by Josep LAGO / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Szuperliga indulására kapott zöld jelzés különösen az FC Barcelona számára többet jelenthet, mint egy sportdiplomáciai siker: az évek óta az anyagi összeomlás szélén táncoló katalán klubnak a túlélés záloga lehet az új sorozat indulása.

Mint arról ebben a cikkünkben beszámoltunk, az Európai Unió bírósága szerint a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött korábban amellett, hogy megakadályozza az úgynevezett Európai Szuperliga (ESL) létrehozását. A döntés óriási jelentőségű, akár a Bajnokok Ligája végét is jelentheti.

Joan Laporta és Florentino Pérez is fellélegezhet végre Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Ami az egyiknek a véget, az a másiknak az új kezdetet jelentheti. A katalán sportlap, a Mundo Deportivo beszámolója szerint ugyanis a Szuperliga mellett egyedüliként a végsőkig kitartó két klub, azaz a Real Madrid és az FC Barcelona a kezdeményezés mögött álló A22 Sports nevű társaságtól egy - nevezzük így - "ellenállási bónusz"-ra számíthat,

ami a lap információi szerint akár 1 milliárd euró is lehet.

Csak összehasonlításképpen: a Bajnokok Ligáját megnyerő csapat legjobb esetben is nagyjából 120 millió eurót tud keresni, azaz nagyságrendi különbségről beszélünk.

Ráadásul az FC Barcelonának ez a pénz mentőövet jelenthet a gazdasági krízis kellős közepén. A magát csőd közelbe lavírozó katalán óriásklub évek óta értékes vagyonelemei - marketingjogok, műsorgyártó cégek stb. - eladásaival próbálja egyenesbe hozni a gazdálkodását, kevés sikerrel. Az elmúlt években már szponzor került a mezre, sőt, már a Camp Nou névhasználatát is értékesítették, miközben minden szezonnak úgy vágnak neki, hogy a La Liga pénzügyi szabályai miatt nem tudnak játékosokat regisztrálni.

Hatalmas pénzbe kerül a már Spotify Camp Nou néven ismert legendás barcelonai stadion átépítése is Forrás: AFP/Pau Barrena

A Mundo Deportivo szerint bár látszólag a Real Madrid helyzete stabil, Florentino Péreznek is komoly szüksége van a tőke injekcióra, így a madridiaknak is életbevágóan fontos a Szuperliga elindulása.

Ami óriási pénzeket mozgat meg: a katalán sportlap szerint a befektetők csak kezdésnek

15 milliárd eurót szánnak a Szuperliga elindítására, de a teljes projekt értéke akár a 100 milliárd eurót is elérheti végeredményben.

Mindent egy helyen az Eb-ről