Vágólapra másolva!
A spanyol Szuperkupa elődöntőjében a Real Madrid 3-3-as rendes játékidő után hosszabbításban 5-3-ra ütötte ki az Atlético Madridot Szaúd-Arábiában, így Carlo Ancelotti együttese jutott be a fináléba.

Rég nem látott őrület az első félidőben

Legutóbb szeptemberben találkozott egymással a két madridi sztárcsapat, akkor a La Ligában 3–1-re az Atlético nyert. Diego Simeone együttese ezúttal is jól kezdte a meccset, és már a hatodik percben megszerezte a vezetést: Antoine Griezmann jobb oldali szögletét Hermoso fejelte nagyjából hét méterről a bal alsó sarokba.

Antoine Griezmann (k) lett az Atlético Madrid legeredményesebb focistája Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A gól után is az Atlético játszott veszélyesebben, ám a 20. percben ugyancsak egy szögletből egyenlített a Real Madrid Rüdiger révén, majd szűk félóra után a vezetést is megszerezte két szélsőhátvéd főszereplésével: Carvajal jobb oldali beadására Mendy érkezett és zseniális bokamozdulattal a jobb alsó sarokba bombázott.

Azonban a szünetig nem tudta kihúzni a Real újabb kapott gól nélkül, mivel Griezmann előbb egy testcsellel becsapta Modricot, majd befelé húzott és a tizenhatos előteréről kilőtte a jobb alsó sarkot.

  • A francia világbajnok csatár 174. gólját szerezte a spanyol együttesben, és Luis Aragonést (173) megelőzve immáron ő az Atlético Madrid történetének legeredményesebb játékosa.

Még a 43. percben Rodrygo előtt adódott hatalmas lehetőség, ám hiába vert meg egy szép csellel két védőt is, a lövését hatalmas bravúrral védte Oblak, így döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok.

Érdekesség, hogy minden sorozatot figyelembe véve először fordult elő a 21. században, hogy négy gól esett a madridi rangadó első félidejében.

Hiába mutatott be bravúrokat Jan Oblak, így is öt gólt kapott Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A végén büntetett a Real Madrid

A második játékrészben kissé visszább vettek az iramból a csapatok, mindkét oldalon nagyobb hangsúlyt fektettek a védekezésre, de összességében a Real Madrid irányította a játékot. Ennek ellenére a 78. percben ismét az Atlético jutott előnyhöz Rüdiger szerencsétlen öngóljával.

A hajrában ismét nagy erőket mozgósított a Real, Bellingham lövését még a gólvonalról kivágták a védők, végül a sokadik kipattanót Carvajal lőtte bombázta a jobb felső sarokba, ezzel hosszabbításra mentve a meccset. 1990 áprilisa óta először fordult elő, hogy a Real Madrid és az Atlético Madrid is szerzett legalább három gólt az egymás elleni összecsapásukon.

Antonio Rüdiger mindkét csapat kapujába betalált a meccsen Forrás: Anadolu via AFP/2024 Anadolu/Stringer

Amikor már úgy tűnt, a kétszer tizenöt perces hosszabbításban sem sikerül eldönteni a továbbjutás kérdését, akkor előbb a 116. percben Stefan Szavics öngóljával szerzett ismét vezetést a Real, majd a 122. percben Brahim Díaz döntötte el a meccset, miután egy előre vágott labdáért lefutotta a szögletnél előrehúzódó Oblakot, majd az 35 méterről az üres kapuba gurított, így végül a 12-szeres győztes Real Madrid jutott a döntőbe.

Carlo Ancelotti újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen 263. alkalommal ülhetett le a Real Madrid kispadjára, ezzel az olasz edző utolérte Zinedine zadane-t az örökranglistán és már csak Miguel Munoz áll előtte, aki 605 meccsen irányította a madridiakat.

A Real ellenfele a Barcelona-Osasuna párharc győztese lesz, utóbbi melőször próbálkozhat elhódítani a Szuperkupát, míg a katalán sztárcsapat 14 sikerével rekordernek számít.

Spanyol Szuperkupa:
Elődöntő
Real Madrid - Atlético Madrid 5-3 (2-2, 3-3)
Gólszerző: Rüdiger (20.), F. Mendy (29.), Carvajal (85.), Szavics (116. – öngól), Brahim Díaz (120+2.), ill. Hermoso (7.), Griezmann (37.), Rüdiger (78. – öngól)