Vágólapra másolva!
A romániai születésű Kovács István bíráskodása botrányt okozott a Barcelona-PSG labdarúgó BL-negyeddöntőben. Nem lehetett nem észrevenni, hogy a bírók egyre inkább a cirkusz részei lesznek, miközben még mindig csak a játék tartozékai.

Még mi is összevesztünk a bíró tevékenységén

A mostani műsorban még a résztvevők között is hatalmas vita alakult ki a barcelonai BL-negyeddöntő botrányos bíráskodása miatt. Nem véletlenül, hiszen Kovács István bíráskodása valóban hatalmas indulatokat váltott ki. 

A romániai magyar bíró egyértelműen főszereplővé vált, ténykedése teljesen megosztotta a focivilágot. 

A legszebb az volt az egészben, hogy a Real Madrid házi újságjának kikiáltott Marca is a Barcelona mellé állt - márpedig ez arrafelé nagyon ritkán fordul elő.

FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
Kovács István főszereplő lett a barcelonai BL-meccsen
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto

Nézzék meg a Szpíker Korner most következő adását, amelyből kiderül:

- tényleg az UEFA törekvése, hogy a minél nagyobb cirkuszt produkáló bírókat tolja előtérbe?
- miért fogja be a száját a Real Madrid házi újságja, a Marca?
- most akkor nem a Premier League a világ legerősebb bajnoksága?
- miért gondolja azt egy focibíró, hogy neki kell a főszereplővé válnia?
- miben volt jobb Puhl Sándor és Pierluigi Collina?

Piros volt vagy nem volt piros?

A Barcelona-PSG BL-rangadón 1-0-s állásnál, összesítésben kétgólos Barca-vezetésnél Ronald Araújo utolsó emberként hozzáért Bradley Barcolához. A PSG játékosa látványosan nagyot esett (ráadásul az állítólagos visszahúzás ellenére métereket repült előre, gyakorlatilag beugrott a 16-oson belülre), a játékvezető pedig lefújta, és 

noha a hosszú labdamegtolás miatt nem egyértelmű, hogy gólhelyzetben volt a francia focista, piros lapot adott a katalánok uruguayi védőjének.

 A videóbíró pedig nem hívta ki visszanézni az esetet (a VAR-szabályzat értelmében nem is tehette, mert nem volt egyértelmű videóbizonyíték az ítélet ellen, hiszen Araujo valóban megérintette Barcola vállát, innentől a bíróé a döntés és a felelőssége - a szerk.). A következő fél órában aztán gyakorlatilag egykapuzott a Paris Saint-Germain, és lőtt is három gólt, amivel megfordította a párharcot

Sztárbíró a pácban

Kovács István személye nem először osztja meg a labdarúgás kedvelőit. Már a 2022-es katari vb-n is a középpontba került. Ő volt az a bíró, aki egyetlen meccset sem vezethetett, ellenben 8 mérkőzésen is betöltötte a 4. játékvezető nem éppen hálás szerepét. Miközben az UEFA egyértelműen a legjobb bírók közé emelte (nála több BL-meccset ebben a szezonban senki sem vezetett), tevékenysége nagyon megosztó. Nemcsak a nemzetközi meccseken, hanem Romániában is.