Vágólapra másolva!
A Paris Saint-Germain úgy nem jutott döntőbe a Bajnokok Ligájában, hogy két meccsen egy gólt sem tudott lőni a Bundesligában mindössze az ötödik helyen álló Borussia Dortmundnak. A franciák az elköltött milliárdok ellenére még mindig csak üldözik a nagy álmot, a BL-győzelmet.

Álom marad a BL-győzelem?

A Paris Saint-Germain megint hatalmasat bukott a Bajnokok Ligájában. Az arab befektetők által 2011-ben megvásárolt klub évek óta nem titkolt célja, hogy megnyerje a BL-t, de ez idén sem fog sikerülni. A legnagyobb sztárokkal, Messivel, Neymarral, Ibrahimoviccsal nem sikerült, de megannyi sztáredző is belebukott már a feladatba, és nem történt ez másképp idén sem, Luis Enrique vezetéséve és Kylian Mbappé főszereplésével. A francia focista minden bizonnyal utolsó lehetőségét szalasztotta el, hogy a PSG-vel Bajnokok Ligáját nyerhessen, ugyanis több, mint valószínű, hogy a következő szezont a Real Madridban kezdi majd.

Úgy tűnik, Kylian Mbappé nem lesz BL-győztes a Paris Saint-Germainnel
Foó: FRANCK FIFE / AFP

A vezetőedző minden bizonnyal nem fog belebukni ebbe a kudarcba, pedig korábban ez sem lett volna annyira meglepő. A PSG csapatában az utóbbi évekhez képest kevesebb szupersztár focizik, fiatalításon esett át a csapat, de a szakértők szerint egyértelműen a PSG volt a párharc esélyese, ráadásul a két edzőt sem szokás egy lapon emlegetni, most pedig Edin Terzic taktikailag múlta felül Luis Enriquét, akinek a csapata gólt sem tudott szerezni a kétmeccses párharc során – és ez igaz akkor is, ha a franciák két meccsen összesen hatszor találták el a kapufát.

A második meccsen a Dortmund hősiesen védekezett, de nem csak ebből állt a repertoárja. Karim Adeyemi az első félidőben ziccerben hibázott, a második félidőben Mats Hummels egy szögletet követően szerzett vezetést, majd a PSG mindent egy kapra feltéve rohamozott, de eredménytelenül. 

A PSG 31 alkalommal lőtt kapura, négy ebből kapufa lett, de csak öt talált valóban kaput, gól pedig egy sem lett ezekből.

Ami még tragikusabb az az, hogy a PSG eddig háromszor játszott kétmeccses elődöntőt a Bajnokok Ligájában, ami ugye hat meccset jelent, ezeken pedig kivétel nélkül mindig kikapott a csapat. 1995-ben a Milan, 2021-ben a Manchester City verte oda-vissza a franciákat, most pedig a Dortmund állt be ebbe a sorba. 2020-ban jutott BL-döntőbe a PSG, amikor egy meccsen kellett továbbjutni, a koronavírus miatti lerövidített szezonban, amikor a Lipcsét ejtette ki a Thomas Tuchel és Lőw Zsolt által dirigált csapat, de ott a döntőben a Bayern München tudott nyerni.

 

Meseszerű menetelés

A Borussia Dortmund esetében talán senki nem számított arra, hogy 11 év után újra ott lesz a döntőben a csapat. Egy valaki biztosan tudja, milyen érzés BL-döntőben szerepelni, ráadásul a Wembley-ben, ugyanis már 2013-ban is ott volt Londonban, a Bayern Müncheni elleni vesztes fináléban Marco Reus, a szezon végén távozó klublegenda.

„Leírhatatlan ez az egész. Több mint 10 év után újra döntőt játszhatok a Dortmunddal. Ousmane Dembélé és Achraf Hakimi rengeteget dolgozott, sok kellemetlenséget okoztak, de senki nem fogja megkérdezni, hogy nyertük meg ezt a meccset. Holnap már a kapufák sem fognak számítani. Ami számít az az, hogy a Borussia Dortmund újra a döntőben van. Erre senki sem számított, egyszerűen hihetetlen.” - mondta Reus a lefújás után.

FOOTBALL - CHAMPIONS LEAGUE - SEMI FINAL - PSG VS BORUSSIA DORTMUND
A dortmundiak öröme
Fotó: KMSP via AFP / KMSP via AFP/KMSP

2013-ban még Mats Hummels volt ott abban a Dortmundban, amely 2-1-re kapott ki a Bayerntől, és idén is lehet német házidöntő, szerdán ugyanis a Bayern München Madridban lép pályára a másik elődöntőben a Real Madrid ellen.

„A PSV elleni első meccset megelőzően beszéltünk arról először, hogy milyen rövid út vezethet a londoni döntőig. Még akkor is sokan kételkedtek, sok apró részletnek kellett összeállnia. 

Az előző szezonban az utolsó meccsen buktuk el hazai pályán a bajnoki címet, örülök, hogy most valamit visszaadhattunk a szurkolóinknak.

 Együtt fejlődtünk minden meccsel, és kiderült, hogy mi lehetünk az a csapat, amely mindenkit meglep a végén. Nagyon boldog vagyok, hogy ott lehetek a döntőben a csapatommal. Ha csak egy szót emelhetnék ki, az a büszkeség lenne. Ez egy nagyon büszke pillanat a számunkra. Nagyon büszke vagyok a stábra, a csapatomra, a klubra. A álmunk még nem ért véget. Sokat szenvedtünk, de idegenben is nagyon jól játszottunk egy igen erős, főleg a támadásokban jó csapat ellen. Két meccsen sem kaptunk gólt, mindkét meccset megnyertük az elődöntőben, ami hihetetlen és egyedülálló. Szürreális ez az egész. A nagy egészet tekintve, megérdemelten jutottunk tovább. Ez a csapatnak köszönhető és egy kis szerencsének. A Bundesligában sikeresebb szezont vártunk, de így talán még jobban örülhetünk ennek a győzelemnek. Tudom, hogy a döntőben nem mi leszünk a favoritok, teljesen mindegy, ki lesz az ellenfél, extrém nehéz dolgunk lesz, de ez csak egy meccs, bármi megtörténhet, ezt már bizonyítottuk ” – mondta Edin Terzic, aki Ottmar Hitzfeld (1997) és Jürgen Klopp (2013) után a harmadik vezetőedző, aki BL-döntőbe vitte a Dortmundot.

Edin Terzic érthetően büszke a csapatára
Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / AFP

„Nagyon kevés gólt szereztem a Bajnokok Ligájában, összesen ötöt. Nem volt rossz, épen most hozzáadni a góljaimhoz, A második csoportmeccsünket követően éreztük, hogy bárki ellen van esélyünk, és most már annak sem látom akadályát, hogy nyerhessünk a Wembleyben is. Sikeresen alkalmazkodtunk az ellenfelünkhöz, sikerült megállítanunk a PSG gyors akcióit, és a hangulatot is egyre kevésbé éreztük felfokozottnak a stadionban, ez volt ma a sikerreceptünk” – mondta a meccset eldöntő, a meccs emberének megválasztott Mats Hummels, aki az első meccs után is a meccs embere lett.

Mats Hummels gólja döntötte el a meccset
Fotó: Miguel MEDINA / AFP

Természetesen jóval csalódottabb volt a párizsiak edzője, Luis Enrique, aki szerint nem volt szerencséjük.

„Hogy őszinte legyek, szerintem nyernünk kellett volna, meg is érdemeltük volna. 31 lövésünk volt, négyszer a kapufát találtuk el, a két meccsen összesen hatszor, de nem tudtunk gólt szerezni. A foci sokszor igazságtalan, gratulálok a Dortmundnak, nagyszerű csapatuk van, 

remélem, most már a döntőt is megnyerik.

 Mindenek előtt szomorúságot érzek, de kapufákkal nem lehet meccseket nyerni. Örülök annak, amit mutatott ma a csapatom, mert tűz volt benne, mindent beleadtak a játékosok és a szurkolóink is fantasztikusak voltak, remélem, messzire vihet minket ez az egység. A csapat megtette, amit kértem, persze, van miben fejlődnünk, de ez lesz a célunk a következő szezonban. Ha bármit hibáztathatunk, akkor az a szerencse hiánya volt. Soha nem beszélek a játékosokkal a meccs után, de most kivételt tettem. Egyenként beszéltem velük, fontos, hogy kell nyerni, de veszíteni is tudni kell.”

„Gólt kellett volna szereznünk. Voltak lehetőségeink, de nem lőttük be őket, és ha nem vagyunk hatékonyak, akkor nem lehet továbbjutni. Nem kell most mindent lerombolni, a csapat mindent megtett, hogy büszkék lehessenek a szurkolóink. Ez most nem volt elég, de erre kell alapoznunk, a dolgokra, amik működtek, mert van még egy kupadöntőnk. Nem akarok az ellenféllel foglalkozni, de jobbak voltak mindkét meccsen, mindenki levonja majd a maga következtetéseit, de az igazság az, hogy a kevés helyzetből is gólt lőttek, nekünk a sokból sem sikerült. Nem szeretek balszerencséről beszélni, amikor jó vagy, akkor nem kapufa lesz, hanem gól. Próbáltam segíteni a csapatot, de ez most nem volt elég. Ha a hatékonyságról beszélünk, akkor én vagyok az első számú célpont, nekem kell gólokat szereznem, eldöntenem a meccseket, ha sikerül, akkor éltetnek, ha nem, akkor kritizálnak, de ezt is el kell fogadnom, nincs ezzel probléma. A csapat szereplése nem volt rossz, tekintve, hogy milyen sok a fiatal, de ez a PSG, mindig nyerni akarunk” – mondta a világbajnok Kylian Mbappé, aki még megnyerné a Francia-kupát, mielőtt minden bizonnyal a Real Madrid focistája lesz.

Ezúttal Kylian Mbapp sem tudott segíteni
Fotó: FRANCK FIFE / AFP

A Paris Saint-Germain az idei szezonban tizennégy kapufát lőtt a Bajnokok Ligájában. Az elmúlt húsz évben ezt csak a Barcelona tudta megközelíteni, amely a 2011/12-es szezonban 11-szer találta el a kapufát.

 

Hosszabbítás:

Végezetül lássuk a szerdai elődöntő legérdekesebb statisztikáit:

  • Mats Hummels legutóbb 42 meccsel ezelőtt szerzett gólt a Bajnokok Ligájában, amikor még a Bayern München játékosként talált be a kapuba az Ajax ellen 2018 októberében
  • Hummels először szerzett gólt a BL egyenes kieséses szakaszában 2013 óta, amikor a Dortmund színeiben a Sahtar elleni nyolcaddöntőben talált be
  • Hummels a harmadik legidősebb gólszerző lett a BL elődöntők történetében 35 évesen és 143 naposan, csak Ryan Giggs (37 év 148 nap) és Edin Dzeko (37 év 54 nap) előzi meg
  • A Borussia Dortmund harmadszor lehet ott a Bajnokok Ligája döntőjében, 1997-ben megynerte a sorozatot, 2013-ban, szintén a Wembleyben kikapott a Bayern Münchentől
  • A Paris Saint-Germain kezdőjének 24 év és 157 nap volt az átlagéletkora, ami a BL ezen szakaszában a legfiatalabb volt az Arsenal 2009-es, 24 éves és 26 napos átlagéletkorú csapata óta

 

Bajnokok Ligája, elődöntő, második mérkőzés:
Paris Saint-Germain (francia)-Borussia Dortmund (német) 0-1 (0-0)
Párizs, v.: Daniele Orsato (olasz)
gólszerző: Hummels (50.)
sárga lap: Dembélé (75.), Hakimi (85.), illetve Sabitzer (64.), Hummels (65.)
Továbbjutott: a Dortmund, kettős győzelemmel, 2-0-ás összesítéssel.

Paris Saint-Germain: Donnarumma - Hakimi, Marquinhos, Beraldo, N. Mendes - Zaire-Emery (Li Kang In, 76.), Vitinha, F. Ruiz (Marcos Asencio, 63.) - Dembélé, Goncalo Ramos (Barcola, 63.), Mbappé

Borussia Dortmund: Kobel - Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen - Can, Sabitzer - Sancho (Süle, 67.), Brandt (Nmecha 85.), Adeyemi (Reus 56.) - Füllkrug

 

szerdán játsszák:
Real Madrid (spanyol)-Bayern München (német) 21.00 (első mérkőzésen: 2-2)

 

 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.