Vágólapra másolva!
Sokan úgy gondolják, hogy ha valaki legendás futballista volt, az ért is a labdarúgáshoz, ezért a szurkolók hajlamosak készpénznek venni azt, amit ezek az emberek olykor beleböfögnek a kamerába mindenféle háttértudás nélkül. Az egyik legjobb példa erre Roy Keane, a Manchester United korábbi csapatkapitánya, aki szinte minden héten mond valami egetverően nagy baromságot, ezzel pedig csak a bohóc szerepét látja el tv-stúdióban. Nyilván bulvárszempontból kellenek az olyan alakok, mint Keane, hiszen kattintást generál, amikor olyan hülyeségeket beszél, minthogy Erling Haaland olykor negyedosztályú futballistának tűnik, azonban a ténykedése mégiscsak káros, hiszen rengeteg szurkoló van abban a hitben, hogy ő egy hiteles ember, pedig semmi sem áll messzebb a valóságtól.

A Manchester United aranykorából rengeteg legendás játékosra emlékezhetünk. Ott volt David Beckham, az első popsztár-futballista, a dán Peter Schmeichel, minden idők egyik legjobb kapusa és persze ott volt Roy Keane is, a Vörös Ördögök vérben forgó szemű csapatkapitánya, aki ha kellett, a betonfalon is képes lett volna átmenni a győzelemért.

Az ír játékos tipikusan az a karakter volt, akit a saját csapata szurkolói imádtak – az ellenfelek többnyire gyűlölték –, mert folyamatosan felszántotta a pályát, bátran belement a párharcokba és persze a bunyóktól sem riadt vissza.

Roy Keane neve egybeforrt a Manchester Uniteddal
Fotó: AFP/Adrian Dennis

Roy Keane közel 13 évet töltött a Manchester Unitedban, hét bajnoki címet, négy FA-kupát, négy angol Szuperkupát és egy Bajnokok Ligáját nyert a Vörös Ördögökkel. A korábbi ír középpályás a szurkolók szemében egy igazi régi-iskolás, maszkulin férfimintaképet testesített meg. Játékosként azonban pont ez lett a veszte, mert amikor elkezdett öregedni, lassulni és a tudása és kopni kezdett, akkor azzal próbált meg kompenzálni, hogy ráerősített a vezérbika szerepre és átesett a ló túloldalára. 

Keane-t a nagy szája miatt rúgták ki

A 2005/06-os szezonban az akkor már 34 éves Roy Keane-t sérülések hátráltatták, így nem tudott igazán a Manchester United hasznára lenni, végül 2005 novemberében szerződést bontottak vele. A szakítást a klub megpróbálta békésen eladni, de mindenki tudta, hogy az ügy hátterében valójában az állt, hogy Keane a partvonalon kívülről folyamatosan kritizálta a csapat teljesítményét a nyilvánosság előtt. Sir Alex Fergusonnál az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor Keane a skót mester ellen is kikelt egy MU TV-nak adott interjúban, aminek a tartalma azonban sosem jelenhetett meg, mert Ferguson letiltatta azt klub saját tévétársaságánál.

Keane és Ferguson búcsúja cseppet sem volt érzelmes
Fotó: AFP/Andrew Yates

„Megkérdeztem őt, hogy játszhatok-e máshol, mire azt válaszolta, hogy igen, felbontjuk a szerződésed. 

Tudtam, hogy vannak klubok, akik érdeklődnek irántam, úgyhogy csak annyit mondtam, hogy akkor itt a történet vége, miközben azt gondoltam róla, hogy egy hülye fasz

 – írta Keane a 2014-ben megjelent önéletrajzi könyvében. 

Tönkretette Haaland apját

Roy Keane az önéletrajzi könyvében elárulta, hogy szándékosan okozott sérülést egyik ellenfelének, a norvég Alf-Inge Haalandnak.

A Manchester City sztárjának, Erling Haalandnak az édesapja még a Leeds United játékosaként akadt össze Roy Keane-nel. Az ír középpályás az 1997-es mérkőzésen buktatni akarta a norvég játékost, de végül ő sérült bele a dologba, és csaknem egy évet kellett kihagynia térdszalagszakadás miatt. Az eset után Haaland még rá is rontott a földön fekvő Keane-re, és megmondta neki, hogy keljen fel és hagyja abba a szimulálást.

2001 áprilisában aztán Keane mocskos módon vett revansot a norvég játékoson, aki akkor már a Manchester City csapatát erősítette. Egy teljesen ártalmatlan szituációban Keane nyújtott lábbal beleszállt Haaland térdébe.

„Nem felejtettem el őt. A Manchester Cityvel játszottunk, új klubja a kiesés ellen küzdött. A meccs végéig vártam, végül már csak öt perc volt hátra. Kibaszottul belerúgtam, talán még a labda is ott volt" – írta Keane, aki ezt követően még oda is szólt Haalandnak, aki három évvel ezelőtti incidensükkor szimulálással vádolta. 

Most megkaptad, te fasz. Soha többet nem vádolsz szimulálással.

Az estet után Alf-Inge Haaland térdét háromszor kellett operálni, többször is megpróbálkozott a visszatéréssel, ám a lába nem bírta a terhelést. Két éven keresztül próbálkozott a visszatéréssel, de nem tudott felépülni a Keane okozta sérülésből, ezért 30 évesen bejelentette visszavonulását.

„Még mindig fáj az a térdem, és ez így is marad. 

Hogy ez az eset vetett-e véget a pályafutásomnak? Többet nem játszottam teljes meccset, de lehet, hogy ez csak véletlen

 – nyilatkozta Alf-Inge Haaland öt évvel a visszavonulását követően.

Edzőként is megbukott

Roy Keane a visszavonulása után edzősködni kezdett, és nem is indult rosszul a pályafutása. 2006 szeptemberében nevezték ki a másodosztályban szereplő Sunderland kispadjára, és az első szezonjában bajnokként juttatta fel a Premier League-be a Fekete Macskákat. A következő szezonban aztán a csapata a 15. helyen zárt a legmagasabb osztályban, ezzel pedig sikerült kiharcolnia a bennmaradást. 2009 novemberében aztán lemondott a Sunderland edzői posztjáról, miután csapata 15 fordulót követően csak 15 pontot gyűjtött a Premier League-ben, és csak a 18. kieső helyen tanyázott. 

-
Roy Keane edzőként a Sunderlandnél volt a legsikeresebb
Fotó: AFP/Andrew Yates

Öt hónappal később Keane-t kinevezték a másodosztályban szereplő Ipswich Town élére, de a legendás ír középpályás nem tudta megváltani a világot. Csapata csak a 15. helyen végzett a Championshipben, majd a 2010/11-es szezon felénél kirúgták Keane-t, amikor az Ipswich Town január elején csak a 18. helyen szerénykedett a másodosztályban. 

Keane az edző pályafutása alatt a Sunderlandnél 1.45-ös pontátlagot hozott, míg az Ipswich edzőjeként 1.37-tel zárt, ami szintén nem túl veretes statisztika. 

A 2011-es kirúgása után Keane másodedzőként még dolgozott az ír válogatottnál és az Aston Villánál, az utolsó profi klubja pedig a Nottingham Forest volt, amelynél röpke öt hónapot dolgozott 2019-ben segédedzőként. 

A korábbi legendás ír középpályás az elmúlt öt évben eltűnt az edzői szakmából, manapság azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy televíziós szakértőként beszél óriási hülyeségeket. 

Ennyire hülye vagy csak szerepet játszik?

Roy Keane évek óta televíziós szakértőként dolgozik, de igazán komoly megfejtései nincsenek. A Sky Sports stúdiójában többnyire azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy játssza a morgós öregurat, akinek semmi sem jó. Mellette folyamatosan hangoztatja, hogy bezzeg az ő idejében minden jobb volt, és persze attól sem riad vissza, hogy verbálisan páros lábbal beleszálljon a sztárjátékosokba. 

Sunderland v Newcastle United - Emirates FA Cup Third Round
Roy Keane-ből folyamatosan árad a negativitás
Fotó: NurPhoto via AFP/Mi News

Az ír legenda legutóbb áprilisban nevettette ki magát, amikor a 0-0-s döntetlenre végződő Manchester City-Arsenal rangadó után a manchesteri csapat gólvágóját, a norvég Erling Haalandot kritizálta. 

A kapu előtt a világ egyik legjobbja, de a mezőnyjátéka gyenge - és nem csak most volt az. Javulnia kell, mert majdnem olyan volt, mint egy negyedosztályú játékos

 – mondta a találkozót követően Keane, aki hangsúlyozta, hogy Haaland problémái nem csak erre az egy mérkőzésre korlátozódtak.

Keane kritikájáról megkérdezték Pep Guardiolát, a Manchester City edzőjét is, aki nem fogta vissza magát, kőkeményen visszaszólt az ír legendának. 

Nem értek vele egyet, egyáltalán nem. Ő a másod- vagy a harmadosztályban menedzser? Ő a világ legjobb csatára, és ő tett azért, hogy az előző szezonban mindent megnyerünk

– kezdte a katalán szakember, aki hangsúlyozta, hogy Haaland kivételes játékos, mellette pedig Keane-nek is odaszúrt egyet.

Pep Guardiola kivételes játékosnak tartja Erling Haalandot
Fotó: AFP/Gabirel Monnet

„Meglep, hogy ez egy korábbi játékostól jött. Az újságíróktól meg tudom érteni, hiszen soha nem voltak a pályán, de a volt játékosoktól mindig meglepetésként ér. Ez olyan, mint a játékvezetők, amikor visszavonulnak, majd elkezdik kritizálni a bírókat. 

Nem tudom, mi fog történni a jövőben, de én nem fogom kritizálni a kollégáimat, amikor visszavonulok. Ezt kellene, akár most is megtehetném, de nem teszem. De mindenkinek élnie kell valamiből

 – tette hozzá Guardiola. 

A morgós öregúrként viselkedő Keane-nek nem tetszett, amikor Haaland észrevehetetlen volt, de természetes abba is bele tudott kötni, amikor a norvég támadó május elején négy gólt lőtt a Wolverhampton Wandererst elleni találkozón. 

„Tegnap láthattuk, amint Haaland a lecserélésekor nem igazán volt boldog. Úgy viselkedett, mint egy elkényeztetett kölyök. De mivel nyert a Manchester City és gólokat is lőtt, ezt senki nem veszi észre, és szóba se hozzák” vélekedett az egykori középpályás, aki ennél sokkal cifrább dolgokat is mondott már. 

Erling Haaland, Pep Guardiola, Manchester City
Keane folyamatosan keresi a kontaktot a Haaland-családdal
Fotó: AFP / Darren Staplesns

Keane a 2022-es katari világbajnokságon élesen bírálta a brazil válogatott szövetségi kapitányát, Titét, amiért táncra perdült az oldalvonal mellett a Dél-Korea elleni nyolcaddöntőben.

Szeretem a brazil csapat játékát nézni, de továbbra sem értem, hogyan táncolhat meccs közben egy edző, amikor a másik csapat mestere néhány méterre áll tőle. A futball a tiszteletről szól. Táncoljanak az öltözőben, vagy egy szórakozóhelyen, de ne a meccs közben

 – hangzott annak a Keane-nek a bírálata a tiszteletről, aki korábban szándékoson tönkretette egy futballista pályafutását. 

„Miért van rendben az, hogy a brazilok táncolnak a góljaik után? Ha minden játékos táncra perdülne gólöröm közben, háromnapos meccseket rendeznénk. Szerintem a Pro-licences edzőképzésen is az edzők tánctudását kéne felmérni, nem a taktikai ismereteiket” – szúrt oda még egyet a braziloknak a Manchester United korábbi középpályása.

A korábbi brazil kapitány is megkapta a magáét Keane-től
Fotó: AFP/Pablo Porciuncula

Keane a 2021-es részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon is megvillant, amikor a portugálok sztárjába, Joao Felixbe rúgott bele a belgák elleni nyolcaddöntős vereség után. 

Egy szélhámos. Mennyit is ér, 100 millió fontot? Ronaldo helyében elkaptam volna az öltözőben 

– húzta rá a vizes lepedőt Keane az akkor még csak 21 éves játékosra, aki mindössze 35 percet játszott az egész tornán. 

A United korábbi ír legendája 2015 szeptemberében is sokkalta a tv-nézőket, amikor briliáns becsúszásnak nevezte azt a mozdulatot, amivel a PSV játékosa, Hector Moreno kettős lábtörést okozott a MU balhátvédjének, Luke Shaw-nak.

Szerintem briliáns becsúszás volt, szeretem a férfias küzdelmet a futballban. Mindig árulkodó a játékosok reakciója, ők a legjobb döntőbírók, mivel ők vannak a legközelebb az esethez. Ők pedig nem estek neki Morenónak, csak akkor kezdtek el panaszkodni a bírónak, amikor meglátták Shaw lábát.

 A játékosok olyan sebességgel közlekednek a pályán, hogy egy-egy becsúszás esetében elkerülhetetlen, hogy sérülés legyen a vége. Azon csodálkozom, hogy nem történik ilyen gyakrabban” – mondta Keane, aki balesetnek nevezte Shaw sérülését.

FOOTBALL - UEFA CHAMPIONS LEAGUE - PSV EINDHOVEN v MANCHESTER UNITED
Luke Shaw 11 hónapig nem futballozott Hector Moreno szerelése után
Fotó: DPPI via AFP

Keane az egyik legsokkolóbb vallomását az önéletrajzi könyvében írta, melyben arról írt, hogy a lelke mélyén örült annak, amikor Clive Clarke szívrohamot kapott az öltözőben. Az akkoriban a Leicesternél kölcsönben szereplő Clarke ugyanazon az estén lett rosszul, amikor a Keane által irányított Sunderland 3-0-ra kikapott a Lutontól a Ligakupában. 

Az a gonosz gondolatom támadt, hogy még jó, hogy ma este történt ez vele, mert így elterelte a figyelmet a gyalázatos teljesítményünkről

 –emlékezett vissza Keane, míg Clarke az eset után, 2008 februárjában felhagyott a profi futballal.

Roy Keane játékosként klasszis volt, televíziós szakértőként viszont csak egy morgós öregúr, egy bohóc, aki a szakmaiatlan kritikáival csak a feltűnést keresi. 

Roy Keane bohócnak van ott a Sky Sportsnál
Fotó: AFP

Ha a Manchester United kikap, akkor érdemi elemzést ritkán tud elővezetni, a magyarázatai többnyire addig terjednek, hogy a játékosok töketlenek, hiszen kesztyűben játszottak, és amúgy sem akarták eléggé a győzelmet, az ő idejében pedig furkós bottal kergette volna ki az ilyeneket az öltözőből. 

Az igazi probléma ott kezdődik, amikor egyesek úgy gondolják, hogy ennyi elég és Keane-nek mindenben igaza van...

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig!

Bónuszkód: MW30