Lőrincz Tamás: Alig várom, hogy az érmet a gyerekeim nyakába akasszam

LŐRINCZ Tamás
Lőrincz Tamás, miután legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudov az olimpiai döntőben
Vágólapra másolva!
A tokiói olimpián a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában Lőrincz Tamás 2-1-re legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot, ezzel az olimpiai ezüstérmes, világbajnok és négyszeres Európa-bajnok birkózó most már olimpiai bajnoknak is mondhatja magát. A döntő után az aranyérmes birkózó elmondta, hogy ebben a sikerben komoly szerepe van a testvérének, a tokiói olimpián szintén döntőbe jutott Lőrincz Viktornak, és elárulta azt is, hogy alig várja, hogy az aranyérmét a gyermekei nyakába akaszthassa.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

„Hihetetlen, nem találok szavakat. Nem is emlékszem a döntő utáni másodpercekre. Annyi van meg, hogy ott a Bandi (Sike András szövetségi kapitány – a szerk.), és eldőlünk. Azt hittem le akar szaltózni. Hihetetlenül boldog vagyok. Szenzációs volt ott állni a dobogón. Alig várom, hogy az érmet a gyerekeim nyakába akasszam" – mondta vegyeszónában az olimpiai bajnok Lőrincz Tamás.

Lőrincz Tamás testvére, Viktor is döntőzik a tokiói olimpián. A fiatalabb Lőrincz-testvér azt mondta az elődöntője után, hogy Tamás a riói olimpia után abba akarta hagyni a birkózást.

Lőrincz Tamás a hőn áhított aranyéremmel Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Borzasztó volt. Nagyon sokat fogytam, azon ment el nekem az az olimpia. De ami ott Viktorral történt (elcsalták a Denis Kudla elleni bronzmérkőzését – a szerk.), az annyira megviselt engem, hogy nehezebben jutottam túl rajta, mint ő. Őt érte trauma, mégis ő támogatott engem. Nagy szerepe van abban, hogy ez az érem most a nyakamban lehet, mert ha ő nem mondja, hogy ne álljunk meg, akkor ez az egész nincs. Az ő nyakából vették le a bronzérmet, mégis ő rugdosott át engem a holtponton"
– folytatta Lőrincz Tamás, aki elárulta, hogy a testvére elődöntője nézésekor majdnem idegösszeomlást kapott, de közben koncentrálnia kellet a saját döntőjére is.

– utalt testvére szerdai döntőjére az olimpia bajnok.

„A döntőben felmentem a szőnyegre, és nekem ugrott ez a fiatal srác. Mondtam magamban, hogy ha ez hat percig bírni fogja, akkor baj lesz. Egy húsztól éreztem azt, hogy irányítom a meccset, és ez óriási erőt adott. Arra építette fel a meccset, hogy gyorsan leküld, és onnan vezet majd akciókat. Azonban azt el kell mondanom, hogy az olimpia előtt összecsúszott a bordám, ezért nem nagyon tudtam lentizni. De nagyon jól mentek az edzések még úgy is, hogy a bordám hátráltat a támadásoknál. De a védekezés nagyon jól ment. Valószínűleg azért, mert annyira féltettem a bordáimat, hogy kétezer százalékosan koncentráltam a védekezésre. Nem estem kétségbe, ha az olimpián először leküldtek."

Lőrincz Tamás (j), miután győzött a kirgiz Akzsol Mahmudov ellen a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának döntőjében Forrás: MTI/Illyés Tibor

Lőrincz Tamás elmondta, hogy délelőtt teljesen kikapcsolt, a telefonját is kikapcsolta, így a csapattársától, Szőke Alextől értesült arról, hogy testvére megnyerte az első meccsét az olimpián.

„Alex belépett a szobába, és mondta, hogy Viktor megy a tévében és jól áll. Amikor túljutott a németen biztos voltam benne, hogy az akkora erőt fog adni neki, mint amekkorát nekem adott az iráni birkózó elleni győzelem. Akkor éreztem, hogy már nem tud megverni senki sem ezen az olimpián" – folytatta Lőrincz Tamás, aki elárulta, hogy a keddi döntőbe jutásért folytatott meccs előtt a döntőben legyőzött kirgiz versenyzővel melegített együtt.

Lőrincz Tamás a negyeddöntőben volt a legnehezebb helyzetben, amikor 10 másodperccel a vége előtt a japán Jakubu Sohei nagyon közel járt ahhoz, hogy akciót csináljon rajta.

„Nem volt jó, hogy elmaradt az első meccsen, mert jó lett volna megérezni a szőnyeget, az atomszférát. A japán ellen uraltam az első menetet, de a második menetben szétsavasodtam. A vége nagyon meleg lett, de annak köszönhettem a győzelmet, hogy az elején komoly iramot mentem" – mondta Lőrincz Tamás, aki arra kérdésre, hogy ez volt-e az utolsó meccse azt mondta, hogy olimpián biztosan.

Lőrincz Tamás, miután legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudov az olimpiai döntőben Forrás: MTI/Illyés Tibor

A tokiói olimpián úgy tűnt, Lőrincz Tamás ihletett formában birkózik.

„A nurszultáni világbajnokságon minden mérkőzésen szenvedés volt, ott a rutinnak és a huszonöt évnyi munkámnak köszönhettem a győzelmemet, idén az Európa-bajnokságon viszont szárnyaltam, minden a helyén volt. Most is nagyon jó formában éreztem magam, de egy olimpiának más tétje van. Sikerült jól kezelnem és a kritikus helyzetekből is én jöttem ki jól" – tett hozzá Lőrincz Tamás, aki végezetül hangsúlyozta, hogy a testvérével, Viktorral mindig is jó testvérek voltak, a magyar birkózó válogatottról pedig azt mondta, hogy egy nagy család.

Győzelmével Lőrincz Tamás regnáló világbajnokként, Európa-bajnokként és olimpiai bajnokként vonulhat vissza.