Meghalt az ember, akinek Amerika sportja az agyában kattogott

A The Elias Book of Baseball Records az ESB évente megjelenő statisztikai évkönyve
Vágólapra másolva!
99 éves korában meghalt az a sportstatisztikus, aki 1952 óta, azaz 67 éven át volt az amerikai major ligák legfontosabb adatait gyűjtő Elias Sports Bureau vezetője. Seymour Siwoffnál senki nem ismerte jobban az NFL, az MLB, az NBA, vagy éppen az NHL rekordjait és eredményeit.

Az Elias Sports Bureau-t 1913-ban két testvér, Al Munro és Walter Elias alapította azzal a céllal, hogy statisztikai hátteret biztosítson az amerikai sport fejlődéséhez. Tekintve, hogy a mai számítógép alapjául szolgáló integrált áramkört csak az 1960-as években találták fel, ezért ekkor még szó sem lehetett az adatok elektronikus rögzítéséről. Kezdetben minden adatgyűjtés és -tárolás papíron történt.

Az Elias testvérek először – igazi amerikai hazafiakhoz híven – baseballstatisztikákkal kezdtek el foglalkozni. Az 1910-es években a The Telegram nevű napilapban közöltek heti szinten fontosabb adatokat. Mint később kiderült,

az emberek szomjazzák a számokat az USA-ban.

Ennek is volt köszönhető, hogy 1938-ban először kiadtak egy baseballos évkönyvet (Pocket Cyclopedia of Major League Baseball).

Az emberek szomjazzák a statisztikákat az USA-ban Forrás: --

Ezt úgy képzeljük el, mint a Vissza a jövőbe című filmben azt a bizonyos sportalmanachot, amiben az adott időszak összes eredménye benne van.

Az évkönyvnek akkora sikere volt, hogy 1942-ben az Elias Bureau az MLB hivatalos statisztikai partnerévé vált, és az a mai napig is. A cég terjeszkedését a névadó testvérpár már nem érhette meg, az 1940-es években bekövetkezett haláluk után előbb Lester Goodmanhez, majd 1952-től 2019-ig Seymour Siwoffhoz került, és lett a világ legnagyobb sportstatisztikákkal foglalkozó cégje.

Mielőtt Siwoff átvette a cég vezetését, a baseballcsapatok közül egyetlenegy érdeklődött a játék statisztikai háttere iránt. Allan Roth, a Brooklyn Dodgers számára monitorozta a játékosok teljesítményét a számok oldaláról. Miután Siwoff visszatért a frontról a II. világháborúból, elvégezte a St. John's Egyetem könyvelői szakát, és mivel szerette a sportot, nem volt kérdés, hogy csatlakozik az Elias Bureau-hoz.

Seymour Siwoff több mint hat évtizeden át gyűjtötte az amerikai major sportok statisztikáit Forrás: New York Times

Az igazi áttörés ezután jött. Az első adandó alkalommal – a '70-es években – számítógépes alapokra helyezte át az adatgyűjtést és -tárolást. Az elektronikus megjelenítés sokkal átláthatóbbá tette a számokat. Az ESB volt az első, akik olyan statisztikákkal szolgáltak a médiának, amikkel egyes korszakokat kvantitatív, azaz mérhető módon össze lehetett hasonlítani. A „legtöbb" és az „ilyen még soha nem volt" típusú érdekességek megszületése tehát erre a korra tehető.

- írta le imádatát Siwoff a számok iránt.

Amikor egy rekord megdől, akkor látom az előző rekordert, amint éppen írja a történelmet.

A The Elias Book of Baseball Records az ESB évente megjelenő statisztikai évkönyve Forrás: Amazon.com

1985-től az ESB az átlagember számára is elérhetővé tett néhány adatot. Napjainkig minden évben megjelenik a The Elias Book of Baseball Records, azaz a Baseball Rekordok Könyve, melyben évi szinten aktualizálják a legfontosabb rekordokat. Kérdés, hogy a mai digitalizált világban ennek mennyire van még helye, de a hozzám hasonló romantikus beállítottságú sportkedvelőknek biztosan nincsenek ellenére a hasonló kiadványok.

- nézett ki egy korábbi nyilatkozata közben a Manhattan közepén található irodája ablakából Siwoff, és mutatott a 42. utca túloldalán, a Bryant Parkban lévő New York-i Közkönyvtár épületére.

Siwoff alatt az EBS megannyi konkurenst kapott maga mellé mind az USA-ban (la84foundation), mind Európában (Opta, Gracenote, Sportradar), azonban mindmáig a legtöbb liga hivatalos statisztikai oldalának számít, és igazi úttörőnek a modern sport fejlődését egyértelműen segítő statisztikai szemlélet elterjedésében.

Forrás: New York Times