Megvizsgálták a keveset mozgó gyerekek szívét, félelmetes változást tapasztaltak

ülő gyerek
Vágólapra másolva!
A gyermekkori mozgásszegény életmód növeli a balkamra-hipertrófia, vagyis a szív megnagyobbodásának kockázatát, amely felnőttkorban szívrohamhoz, agyvérzéshez és korai halálhoz vezethet - derült ki egy tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A szív tömegének és méretének növekedésével járó egészségügyi kockázatok napi 3-4 óra könnyű fizikai aktivitással visszafordíthatók - derül ki az angliai Bristoli Egyetem, az Exeteri Egyetem, valamint a Kelet-finnországi Egyetem kutatóinak részvételével végzett legújabb tanulmányból.

Boy playing video game at TV in living room
A gyermekkori mozgásszegény életmód növeli a balkamra-hipertrófia, vagyis a szív megnagyobbodásának kockázatát
Fotó: Science Photo Library via AFP

A vizsgálat

A kutatócsoport összesen 1682 gyermeket követett nyomon mintegy 13 éven keresztül, 11 éves koruktól egészen 24 éves korukig. A résztvevők három szakaszban: 11, 15 és 24 éves korukban 4-7 napig aktivitásmérő készüléket viseltek a derekukon. Ezt követően a szakértők szívultrahanggal megvizsgálták a 17 és 24 éves fiatalok szívének szerkezetét és működését.

A vizsgálatsorozat különböző szakaszaiban vérmintát is vettek a résztvevőktől, amelynek keretében mérték az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin (LDL), a nagy sűrűségű lipoprotein koleszterin (HDL), a trigliceridek, a glükóz, az inzulin és a nagy érzékenységű C-reaktív fehérje szintjét. A vizsgálatban olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a résztvevők vérnyomása, pulzusszáma, dohányzási státusza, társadalmi-gazdasági helyzete és a családban előforduló szív- és érrendszeri betegségek.

Az átlagos ülőmunkaidő a kiindulási időszakban napi hat óra volt, ami a fiatal felnőttkor eléréséig fokozatosan napi kilenc órára nőtt.

szív
Balkamra-hipertrófia
Fotó: BSIP via AFP

Egyértelmű bizonyítékok a szív kóros növekedésére

"A mozgásszegény idő emelkedése összefüggésbe hozható a szív megnagyobbodásával, amely 40%-kal járult hozzá a szív tömegének teljes növekedéséhez a serdülőkortól a fiatal felnőttkorig tartó 7 éves fejlődési időszakban. Az ülőmunka növelte a szív tömegét, függetlenül az elhízás vagy az emelkedett vérnyomás állapotától" - áll a kiadott sajtóközleményben.

A kutatók azonban megjegyezték, hogy a követési időszak alatt végzett, átlagosan napi három-négy óra könnyű fizikai aktivitás 49%-kal csökkentette a szívtömeg növekedését. 

Vagyis – nem meglepő módon – még a könnyebb mozgásformák is javították a szív működését és állapotát.

Érdekes megfigyelés, hogy mérsékelt és erőteljes fizikai aktivitásnál a szívméret enyhe növekedését tapasztalták, aminek főként fiziológiai okai vannak.

A gyermekkori ülőmunka olyan egészségügyi veszélyt jelent, amelyet komolyan kell venni. Paradigmaváltásra van szükség a gyermekkori ülőmunka megítélésében, mivel a növekvő bizonyítékok ketyegő időzített bombára utalnak"

 – összegezte az European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban megjelent tanulmány jelentőségét Andrew Agbaje, a kutatás vezetője.