Vágólapra másolva!
1500 m úszás a Dunában, 36 km hegyikerékpár a lehető legemberpróbálóbb körülmények között és végül 12 km terepfutás, amelyben kétszer kellett megmászni a visegrádi Fellegvárhoz vezető Kálvária-ösvényt.

A második alkalommal megrendezett visegrádi cross-to-Save extrém tereptriatlon több szempontból is hagyományteremtőnek bizonyult, annak ellenére, hogy a terep még a tavalyinál és hosszabb és nehezebb volt. Kropkó Péter, a verseny védnöke személyesen jött el, hogy tisztelegjen a célba érők előtt és adja át a díjakat.

Bebizonyosodott, hogy az extrém kihívásoknak valóban van tömegbázisa, az egyéni és váltóversenyben több mint 100 induló tette próbára magát - köztük több külföldi profi triatlonista -, valamint az, hogy a támogatók látnak fantáziát ebben a sportban, hiszen nem sok verseny mondhatja el magáról, hogy a felajánlott díjakból szinte minden induló részesült, akár az abszolút, akár a korosztályos helyezéseket tekintve.

Ziskó Balázs, a X2S TEAM tagja a rajt pillanatától kezdve magához ragadta a kezdeményezést, és végig vezetve a mezőnyt fölényesen nyert a szlovák XTERRA profi Peter Hertl - valamint a legjobb váltók előtt. Harmadikként Medgyes Gábor (X2S TEAM) érkezett célba. A hölgyeknél Prokopp Erzsébet (TREK Józsefhegyi SE) diadalmaskodott annak ellenére, hogy a szlovák Andrea Dermekova végig a nyomában volt. A dobogó harmadik fokára a versenyen csak külön engedéllyel induló (a szabályok szerint 18 év alatt csak így lehet indulni a X2S versenyek hosszú távján) Poór Brigitta (Triatlon Sopron) állhatott.

A X2S tereptriatlon-verseny és a Duna-maraton hegyikerékpár verseny a visegrádi terepfesztivál keretében került megrendezésre. Ezt a fesztivált a szervezők hosszú távra tervezik, mert nagyszerűen képviseli a sport és a természet kapcsolatát - ez pedig mindkét verseny filozófiájának fontos eleme. Ennek egyik első lépése volt egy közös díj meghirdetése, amelyet azok kaptak, akik a hegyikerékpár maraton közép- vagy hosszú távját és a tereptriatlon-versenyt egyéniben teljesítették. Ennek a "legek legje" díjnak a neve "A hegyek királya" - ezzel is hangsúlyozva, hogy ez nem mindennapi erőpróba. Összesen 7-en tettek eleget a feltételeknek, köztük egyetlen hölgyként Kovács Fatima és az egyetlen, aki a hegyikerékpár-verseny 100 km-es hosszú távját teljesítette az iszonyatos sárban: Leisztner János.