Öt jó könyv

Vágólapra másolva!
Nincs ideje követni, hogy milyen könyvek jelennek meg? Nem tudja, mit olvasson? Ajánlunk néhány új könyvet, amelyek egyszerűen, az interneten keresztül is beszerezhetőek.
Vágólapra másolva!

A választások közeledtével még azoknak is kötelességük jobban odafigyelni a politikára, akik egyébként a pokolba kívánják az egész vircsaftot. Gyuricza Péter - a tv2 politikai vitaműsorának szerkesztője - most egy portrékötetet jelentetett meg parlamenti politikusokról, "Van választás" címmel. A választékon érezhető ugyan a kényszer, hogy minden párt képviselve legyen, sőt, egy olyan politikus is szerepel benne - Nagy Tamás -, aki jelenleg nem parlamenti képviselő, mégis sok mindent meg lehet tudni belőle a politikai élet szereplőinek gondolkodásáról. A huszonegy megszólaltatott politikus között szerepelnek jelenlegi és volt kormánytagok - Dávid Ibolya, Deutsch Tamás, Fodor Gábor, Isépy Tamás, Keleti György, Kovács László, Kuncze Gábor, Kupa Mihály, Pokorni Zoltán, de nem csak ők. Itt van például Csabai Lászlóné, Nyíregyháza kevéssé ismert szocialista polgármestere - aki ezt a könyvet nem olvassa, később ne jöjjön reklamálni, hogy még sosem hallott erről az asszonyról, akiből most hirtelen lakásügyi miniszter lett. Kőkemény belekérdezésre nem kell számítani, de a könyv ettől függetlenül informatív, és megvásárolható itt.

Aki olyan könyvet szeretne, amely ugyan nem nyújt maradandó katarzisélményt, de lehetetlen letenni, az nem hibázhat, ha Robert Merle valamelyik történelmi regényét veszi a kezébe. A most megjelent "Ármány és cselszövés" címe nem megtévesztő, nagyjából e két dologról szól a regény. A helyszín a XVII. századi Franciaország, szerepel benne Richeliu bíboros és a korszakról szóló regények összes attribútuma. Merle nemcsak termékeny, mint a Nílus deltája, hanem a legprofibb is a történelmi regények nem kicsiny piacán. Az "Ármány és cselszövés" megrendelhető itt.

Márai-reneszánsz van, nemcsak nálunk, hanem jóformán az egész világon. A most megjelent "Szabadulás" eddig nem volt hozáférhető, az igazi Márai-rajongóknak is újdonság, hiszen ez az első kiadása. A közvetlenül a II. világháború után született mű - szemben a Merle-ről írottakkal - sokkal inkább katarzist és küszködve megszerezhető igazi élményt ígér, mintsem könnyű egyestés olvasmányt. A "Szabadulás" megrendelhető itt.

Sokan szerelmesei az önéletrajzoknak. A műfaj a közhiedelemmel ellentétben nemcsak akkor működőképes, ha úgynevezett "híres ember" ír az életéről - gyakran sokkal izgalmasabbak a kevéssé ismert személyiségek önvallomásai. Nyikolaj Bergyajev esete jól példázza ezt: nevét valószínűleg kevesen ismerik, jóllehet ő a múlt század egyik legnagyobb hatású orosz filozófusa. 1949-ben, emigrációban megjelent önéletrajza bár filozófiai szempontból is tanulságos, azoknak sem okoz csalódást, akik ismert emberekről szeretnek lektűr könnyedségű epizódokat olvasni. Bergyajev "Önmegismerés" című könyve megrendelhető itt.

Verset olvasni nem könnyed kikapcsolódás, néha mégis muszáj. Aki szeretné, ha versolvasási rohama beálltakor nem csak Ady, József Attila vagy Radnóti kötete lenne kéznél, annak ajánljuk a nem elsősorban költőként ismert Wass Albert gyűjteményes kötetét. Az erdélyi magyarság egyik programadó értelmiségijének összegyűjtött versei megrendelhetők itt.

A könyvek a FókuszOnline-ban vásárolhatók meg.

Fórum:

Merre vagytok jó könyvek?