Decemberben nyit a Táncszínház

Vágólapra másolva!
December 1-jén a Várszínház épületében nyitja meg kapuit a tánc első önálló otthona, a Nemzeti Táncszínház Közhasznú Társaság, amelynek ügyvezető igazgatója Török Jolán. A művészeti munkát háromtagú művészeti tanács irányítja majd, amelynek Bozsik Yvette, Novák Ferenc és Kiss János a tagja. A Nemzeti Táncszínház a korábbi Táncfórum Közhasznú Társaságból jött létre, annak módosították alapító okiratát, változtatták meg a nevét és növelték feladatait.
Vágólapra másolva!

Tavaly december elején a kultuszminisztérium vezető tisztségviselője, Várhegyi Attila akkori politikai államtitkár és Baán László közigazgatási államtitkár fogadták a Táncművészeti Szövetség elnökségének két képviselőjét, Kiss Jánost és Novák Ferencet. A két államtitkár akkor megerősített szóbeli ígéretet tett arra, hogy a táncszínházi szakmának adják át a Várszínházat. Ezt váltotta be a tárca, amikor megalakították a Nemzeti Táncszínház Közhasznú Társaságot, és Buda legrégibb színházépületét, a Várszínházat július 1-jén átadták a társaság kezelésébe.

A színház költségvetésének jelentős részét a kultusztárca biztosítja, a felújításra 125 millió forintot, míg az idei működésre 90, a jövő évire pedig mintegy 300 millió forintot adtak.

A döntéssel, amelyet kisebb viharok előztek meg, kétségkívül a táncművészeti szakma és a táncszerető közönség régi vágya teljesült, hiszen a műfaj képviselőinek többé már nem kell befogadó színházak vezetőinél előszobázniuk. A szakma képviselői saját otthonukban végre a saját igényeik és időbeosztásuk szerint állíthatják össze a teátrum programját. A Táncszínház a táncművészet minden műfajában - klasszikus balett, folklór modern- és kortárs táncművészet - gyermek-, ifjúsági és felnőtt közönségnek szóló programokat mutat be.

A teátrumban elsődlegesen a Magyar Táncművészek Szövetségének 21 tagegyüttese lép fel, de mindezek mellett a kamarazenétől a dzsessz zenén át a cigányfolklórig a zeneművészet számos műfaja is színesíti a palettát. Itt láthatók ezentúl a Budapesti Kamaraopera előadásai is. A színháznak az eredeti tervek szerint november 10-én kellett volna megnyitni kapuit. Ám a színpadot a műfajnak megfelelően átépítették, megszüntették a süllyedőt, azonban az új deszkák nem érkeztek meg időben, így minden technikai, felújítási munka időben eltolódott.

A várbeli épületben 1983-tól 2001. június 30-ig a Nemzeti, majd a Pesti Magyar Színház működött kamaraszínházaként. A most született Nemzeti Táncszínházban Dance Theater Cafe várja majd a látogatókat, ahol kávéházi esteket és könyvbemutatókat rendeznek, a Premier Galériában pedig kiállításokat. A protokollfolyóson megújuló fotográfiai tárlatokat tekinthet meg a színház közönsége.

Bóka B. László