Meleg, vagy sem, SpongeBob igazi sztár

Vágólapra másolva!
SpongeBob SquarePants minden bizonnyal az elmúlt évek legnépszerűbb frissen megalkotott rajzfilmfigurája. Felnőtt rajongója is szép számmal akad, akik afféle meleg ikonnak tekintik őt. Alkotója szerint a vidám kis figura azonban semmiképpen sem ilyen célzattal készült.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
SpongeBob minden elképzelhető formában elérhető

SpongeBob SquarePants (magyarul nagyjából: Kockanadrágú SzivacsBob), az optimista és bájosan naiv tengeri szivacs a Nickelodeon legújabb rajzfilm-sztárja, nemrégiben a csatorna nézői beválasztották minden idők tíz legjobb karaktere közé. Vidám lénye rengeteg ifjú rajongót hozott, a felmérések szerint azonban nézőinek egynegyede felnőtt. A Wall Street Journal összeállításából kiderül: ezen egynegyed jelentős része az amerikai meleg közösség tagjaiból kerül ki, akik afféle kabalafigurának tekintik SpongeBobot.

SpongeBob oly annyira bekerült az amerikai köztudatba, hogy nemrégiben még a politikai közbeszéd tárgyává is vált. Történt ugyanis, hogy a vallásos jobboldal egy másik szintén melegnek nevezett rajzfilmfigurához hasonlítva "rossz példaképnek" nevezte őt, s gyermekek lelki épülését féltette tőle, s be akarta tiltani.

Tervezője, Stephen Hillenburg szerint SpongeBob lehet, hogy " egészen különös" darab, de nem kifejezetten meleg figurának szánták. Mint mondja, bizonyára az epizódokat belengő tolerancia válthatta ki a közösség reakcióját. "Mindenki különböző és ez a show erre is rávilágít. SpongeBob igazi lökött figura. Fura és különleges alak. Én magam mindig nemtelen lényként gondolok rá. " A Nickelodeon szóvivője szintén úgy nyilatkozott, hogy a show-t nem a homoszexuális közönségnek szánták, bár tény, hogy messze a legkedveltebb műsoruk a felnőttek körében, a brit adás nézőinek 40 százaléka 16 éven felüli. A Wall Street Journal szerint így történhetett, hogy a SpongeBob ábrázatával és nevével ellátott játékok, uzsonnásdobozok, sőt, tangák csaknem fél milliárd dollár bevételt hoztak a rajzfilm bemutatója óta.