Ambrus: "A Viszkis-kép nem feltétlenül igaz"

Vágólapra másolva!
Ambrus Attila minden vágya, hogy kiléphessen a "viszkis rabló" szerepéből. A világhírű magyar bankrabló büszke a sikereire (amiért sokat köszönhet szerinte a rendőrségnek), de elutasítja, hogy Robin Hoodnak vagy betyárnak címkézzék, és ha szabadul, médiamunkásként bizonyítaná, hogy új ember lett. A radiocafé 98.6 Macsó Hímzés című műsorában elhangzott interjú szövege és hanganyaga.
Vágólapra másolva!

Mennyi van hátra a büntetésedből?
Hogy ha most azt kérdeznéd, hogy a lottószámokat mondjam meg, akkor most szívesebben vállalkoznék erre. Nem tudom. Van egy nagyon-nagyon véges időpont, 2016. január 15. Ez a legrosszabb forgatókönyv. Aztán van több variáció, megmondom őszintén, nem akarok belemenni semmibe, és nem akarok prejudikálni, reménykedem abban, hogy megkapom a kedvezményeket, amire, legalábbis egyelőre, megvan az esély. A bíróság nem zárt ki, az itteni viselkedésem nagymértékben befolyásolja a kedvezmény-tárgyalást. A fegyházas kedvezményem 2012. És elméletileg meg - gondolom - gyakorlatban is van rá esélyem, hogy megkapom a börtönös kedvezményt, amit nem is számoltam ki, de az olyan 2010 vége, 2011 eleje. Igyekszem, de ezzel nem én vagyok a kompetens, a nevelők azok, akik itt erre érdemben tudnának válaszolni. Én bármit mondhatnék, nyílván ez egy olyan dolog, hogy az ember, aki már elkezdi önmagát dicsérni, akkor ott már kissé áthallás van a dolog mögött, úgyhogy én erről inkább nem mondanék semmit.

Ilyenkor még számít a büntetés előtti idő, vagy már csak azt veszik figyelembe, amit itt töltesz?
A múltam nyílván valamilyen szinten befolyásolja a megítélésem, ugyanakkor én úgy gondolom, és hát ez lenne a helyénvaló. Az alapján kéne dönteni, de erről megvannak a kételyeim is, és eléggé szkeptikus vagyok e tekintetben. Egész biztosan a múltam majd befolyásolja a bírót, az itteni vezetőket, tehát biztos, hogy hendikeppel indulok e tekintetben is.

Hogy telik egyébként? Mire használod ezt a rengeteg időt?
Elsősorban igyekszem kikupálódni, ez az elsődleges célom. Rövid távú céljaim vannak, de ami igazából számomra fontos, az a tanulás. Minden lehetőséget igyekszem megragadni itt. Lehetőséget kaptam, hogy elvégezzem a középiskolát, egy "C" típusú nyelvvizsgát is sikerült letennem. Most a főiskolát elkezdtem, és egy 3 éves keramikusi készítő (nem keramikus, mert keramikushoz főiskolai végzettség kell, keramikusi készítő, így van a bizonyítványban definiálva) szakmát is elvégeztem. Ez egy 3 éves iskola egy évbe sűrítve, gyakorlatilag egy szakiskolával ér föl. Most a tanulmányaimban vagyok, meg úgy néz ki, hogy délelőtt is és délután is lehetőséget kapok arra, hogy kerámiázzak lent, hogy az agyagot elkezdjem valamilyen formába önteni.

Ez jó időtöltés, nem?
Igen-igen, kifejezetten örülök ennek, végre nem vagyok szellemi tunyaságban, nem vagyok ilyen alkotói válságban sem. Megpróbálom a lehetőségeket, amiket az előbb is mondtam, teljes mértékben kihasználni, és ennek függvényében igyekszem úgy viselkedni, hogy a lehető legpicibbre összemenjek, és eszembe se jusson konfrontálódni az itteni miliővel - ez alatt értem a személyzetet (azaz a fegyőröket), a kollégáimat...