Ezekre a dolgokra figyelj a zöldségek grillezésénél!

Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten berobbant az igazi nyár és ezzel együtt elérkezett a kerti sütögetések, grillezések ideje is. A grillezés remek módja annak, hogy a szabadtéri összejövetelekhez, családi programokhoz ízletes fogásokat készítsünk nagyon egyszerűen.
Vágólapra másolva!
Forrás: agrarvidek.hu

A faszenes vagy lávaköves grillsütőn nem csak ízletes, ám kalóriában is bővelkedő húsételek készülhetnek, hanem vitaminokban gazdag, egészséges grillezett zöldségek is. A boltban vásárolt, vagy a veteményesben termesztett idényzöldségekből készült grillezett zöldségek, köretként, mártogatósként, salátákban vagy akár önmagukban is rendkívül ízletesek.

A zöldségek grillezése gyors és nagyon egyszerű, ha néhány egyszerű tanácsot betartunk, cikkünk további részében a zöldségek előkészítéséhez és elkészítéséhez adunk tanácsokat.

Melyik zöldségek grillezhetők?

A rövid válasz, hogy szinte mindegyik zöldség alkalmas grillezésre. A hosszabb válasz, hogy vannak különösen jól, különösebb előkészületek nélkül grillezhetők (cukkini, padlizsán, paradicsom, spárga, kápia paprika, kaliforniai paprika, gomba, hagyma), és olyanok is, melyeket érdemes grillezés előtt félig megfőzni (pasztinák, sárgarépa, krumpli, kukorica).

Hogyan kell előkészíteni a zöldségeket?

A zöldségeket csoportosan, önmagukban és nyárson is elkészíthetjük, ehhez elő kell készíteni őket. A zöldségeket úgy érdemes felszeletelni, hogy minél nagyobb felületük érintkezzen a grillel, a kockázás tehát nem jó megoldás.

A zöldségek elkészítési ideje eltérő, ezért különösen zöldségnyárs készítésénél fontos, hogy azonos elkészülési idejű zöldségeket húzzunk a nyársra, így elkerülhető, hogy az egyik zöldség megégjen, a másik pedig nyers maradjon. A másik lehetőség, ha megpróbáljuk kiegyenlíteni a különbséget azzal, hogy előfőzzük a hosszabb sütési idejű zöldségeket, vagy nagyobb darabra szeleteljük a gyorsabban elkészülőket.

Pácoljuk a zöldségeket vagy ne?

A zöldségeket alapvetően nem szükséges pácolni, mivel a grillezés során kellemes, pikáns ízt kapnak - különösen igaz ez a faszenes grillre -, ugyanakkor pácolhatjuk is őket. A legegyszerűbb pácot olívaolajból, valamint sóból és borsból készíthetjük, elég csak megforgatni benne a zöldségeket és már mehetnek is a grillre.

A húsokhoz hasonlóan, a zöldségekhez is jól illik a fokhagyma, valamint a zöldfűszerek is, mint például a kakukkfű, oregánó, bazsalikom, rozmaring és a zsálya. A zöldfűszerek íze erőteljes, ezért bánjunk csínján velük!

Figyelj a grill hőmérsékletére!

A zöldségek grillezésénél is fontos a megfelelő hőmérséklet, a kellően meleg grillen, gyorsan elkészülnek a zöldségek, anélkül, hogy túl sok nedvességet veszítenének. Akkor ideális a grill hőmérséklete, ha a faszén nem lángol, hanem izzik. Ha húst sütünk ugyanez a szabály érvényes!

Bízunk benne, hogy tanácsaink a segítségedre lesznek, és ízletes fogásokkal tudod megörvendeztetni barátaidat és szeretteidet. Ha szeretnél arról olvasni, hogyan termeszthetsz zöldségeket grillezéshez, vagy friss fogyasztásra, látogass el az Agrárvidék.hu weboldalra!

Kép forrása: Pixabay.com