A bébiételek gyártására szigorú előírások vonatkoznak, például vizsgálják a felhasznált alapanyagok károsanyag-tartalmát, valamint az összetevők határértékét is. Elvileg minden olyan vitamin és ásványi anyag megtalálható bennük, ami a gyártás során felhasznált zöldségekben, gyümölcsökben és húsokban. Ez a hőkezelési eljárásnak köszönhető, amellyel a bébiételeket tartósítják;
az előírások alapján egyáltalán nem tartalmazhatnak tartósítószert.
Hozzáadott vitaminok is csak bizonyos termékekben vannak, mint a bébiitalok vagy a gabonás bébiételek, de ebben az esetben is figyelembe kell venniük az érvényes bébiétel-rendelet előírásait.
Szabályok vonatkoznak továbbá a mesterséges színezőanyagokra is, amelyeket szintén nem adhatnak hozzá a termékekhez.
De akkor miért hagynak foltot maguk után? A gyártók és forgalmazók szerint bizonyos alapanyagok, mint a paradicsom vagy a cékla, természetes módon tartalmaznak olyan színanyagot, amelyek megfogják a ruhát.
Az első 6 hónapban a babáknak az anyatej mellett minden íz újdonság, emiatt egyenízű a legtöbb bébiétel. Ezért kezdetben inkább kevés összetevőből álló ételeket adjon gyermekének, így fokozatosan tud hozzászokni az ízekhez. Sőt, azt is figyelembe kell venni, hogy
a baba emésztőrendszere folyamatosan fejlődik.
Többféle bébiételfajtával és -kiszereléssel pedig azért találkozhatunk a boltok polcain, mert 4-6 hónapos korban a pépesített ételek fogyasztása ajánlott (anyatej mellett), 8 hónapos kortól az apró darabos, majd 11-12 hónapos kortól a darabos ételek javasoltak.
Sokan a bébiételek helyett inkább a házi kosztra szavaznak, ugyanakkor az anyukáknak is meg kell válogatniuk a hozzávalókat. A csecsemő szeretni fogja az ételek természetes ízét, ezért ne adjon hozzá sót, cukrot vagy egyéb fűszereket. Különösen ajánlott megbízható forrásból, például biopiacról, beszerezni a friss alapanyagokat.