Végülis azért fogyasszuk, hogy képesek legyünk a munkára összpontosítani, és ne ragadjon le a szemünk a számítógép előtt vagy egy megbeszélésen. Ám Dr. Sarah Brewer elmondása szerint az emberek túlnyomó többsége
túl korán issza meg a kávéját.
Az lenne ugyanis a legideálisabb, ha a legelső csészével tíz órakor fogyasztanánk el. De miért is kellene figyelembe venni bármilyen időpontot is?
Azért, mert a testet reggel 8 és 9 óra között elárasztja a kortizol nevű stresszhormon – ez persze teljesen természetes folyamat az éjszakai alvás után. Ennek hatására kezdi el a szervezetünk mozgósítani az energiákat, vagyis: ennek köszönhetően leszünk éberek.
A stresszhormon onnan kapta a nevét, hogy stresszhelyzetekben, vagy ha félünk valamitől, többet termel belőle a szervezet.
Kortizolt naponta három időpontban termelünk: kora reggel, délben és este. Ilyenkor (normális esetben) ébernek érezzük magunkat. Reggel a vérkortizol szintje az ébredés utáni fél és két óra között a legmagasabb.
A koffein megzavarja a természetes bioritmust:
a szervezetünk érzi a koffeint, erre hagyatkozik, és kevesebb kortizolt termel. Ám egy idő után jelentkezni fog egy kellemetlen mellékhatás: koffeintolerancia. Vagyis ra megszokott mennyiség egyre enyhébb hatást vált ki. Ez azt jelenti, hogy sem a hormonoktól, sem a koffeintől nem várhatunk már csodát.
Ezért a legszerencsésebb, ha délelőtt tíz és dél között, valamint kettő és öt között iszunk kávét. A kortizol szintje ugyanis ekkor a legalacsonyabb a szervezetünkben, így elkerülhetjük a kellemetlen mellékhatásokat.
Amennyiben teljesen más a bioritmusunk, legalább arra figyeljünk, hogy ébredés után egy órát várjunk, mielőtt lefőzzük a feketét.
Ez persze nemcsak a kávéra, hanem az összes koffeintartalmú italra igaz. Amennyiben egy kicsit rugalmasabbak vagyunk, néhány apró változtatással elérhetjük, hogy kedvenc reggeli italunk még jobban a kedvünkben járhasson.