Na, de hogyan használjuk főzés során?
Az első szabály, ha sörrel főzünk, a következő: csak olyat vásároljunk és használjunk, amelyet szívesen fogyasztunk önmagában is.
A barna sör jól illik a vörös húsokhoz, a pörköltekhez vagy a sajtos ételekhez, a világos viszont inkább a könnyebb fogásokhoz passzol, mint a baromfi, a tenger gyümölcsei vagy a desszertek.
A pale ale szinte minden recepthez jó választás.
Sörben pácolhatunk különböző húsokat, halakat vagy tenger gyümölcseit. Figyeljünk rá, hogy ez esetben könnyű,
ne túl aromás fajtákat válasszunk.
Egyszerűen öntsük rá a húsra, azután adjunk hozzá fűszereket vagy friss fűszernövényeket, esetleg szójaszószt, gyömbért vagy fokhagymát.
Győződjünk meg róla, hogy a pác teljesen befedi a húst, azután tegyük félre néhány órára – amennyit a recept ír.
Mielőtt nekifognánk a főzésnek, várjuk meg, míg a sör szobahőmérsékletűre melegszik. A nem megfelelő hőmérséklet
ronthat az elkészült fogás élvezeti értékén.
A sör pont úgy működik, mint a szénsavas ásványvíz: könnyedebbé és ropogósabbá teszi a tésztát. Így például a palacsintába is jól illik. De liszttel és sóval összekeverve megforgathatjuk benne a hagymakarikákat, majd kisüthetjük olajban.
Tudta, hogy a középkori Európában sörlevest reggeliztek az emberek kenyérrel? Ebből is látszik, hogy a sörrel főzés nem 21. századi találmány.
Hő hatására az alkohol egy része elpárolog, és csak a finom aromák maradnak meg az ételben. Ettől függetlenül persze gondolja meg, autóba ül-e még aznap.
Próbálja ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy tálban keverje össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót és a fahéjat, egy másikban pedig a tojást, a sört, az olajat és a vaníliát.
A száraz hozzávalókat adja hozzá a nedves összetevőkhöz, és dolgozza jól össze.
Végül süsse ki a palacsintákat, és tálalja a kedvenc feltétével.