A tojáslikőr már évszázadok óta létezik. Gazdag, krémes, halvány színű ital, amely megosztja az embereket. Általában tojással, cukorral, tejszínnel, tejjel, szerecsendióval és valamilyen szeszes itallal készítik – brandy-vel, rummal vagy whisky-vel. Esetleg mindhárommal.
A tojáslikőr őse minden bizonnyal a posset. Ez az ital a britek kedvence volt a középkorban; forró tej, ale típusú sör és fűszerek keveréke. Azonban a gazdag felsőosztály elkezdett sherryt és brandyt hozzáadni a possethez.
A 13. században a szerzetesek már tojással és fügével készítették.
Az amerikaiak voltak az elsők, akik rumot adtak hozzá brandy, sherry vagy whisky helyett.
Azért kapcsolódik a karácsonyhoz, mert a fűszereket és bizonyos likőröket nehéz volt elérni az év többi napján.
Ráadásul a sherry, a tej és a tojás a gazdagok kiváltsága volt, a jólétet szimbolizálta, és szűkös volt a kínálat ezekből akkoriba Európában.
Az első írásos recept 1775-ből származik.
Számos formája létezik már, és az internetnek köszönhetően bármelyiket el is érhetjük. Vannak receptek, amelyek vaníliát is ajánlanak, míg mások kihagyják belőle a tejszínt.
Ebből a receptből azonban semmi fontos nem hiányzik.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Verje fel a tojássárgáját a cukorral, majd folyamatos keverés mellett adja hozzá az alkoholt, a vaníliát, a tejet és 250 ml tejszínt.
Fedje le, és hagyja állni a hűtőben legalább 2 órát.
Verje fel a tojásfehérjét, azután keverje a likőrhöz.
Verje fel a maradék tejszínt, és azt is keverje bele.
Tálalja frissen reszelt szerecsendióval és fahéjrúddal.