A csilis bab eredetét rejtély övezi. Gyakran alakul ki körülötte nagy vita, mert elvileg mexikói és texasi gyökerekkel is rendelkezik.
Bárhogy is, a csilis, húsos bab az amerikaiak egyik kedvelt étele.
A hús és a paprika gazdaggá tudja tenni, ám nélküle is megállja a helyét. Főleg, ha inkább a visszafogott ízeket kedveljük. Elkészítése sem bonyolult, még egy kezdő szakács is óriási sikereket érhet el vele. Csak tegyük az összetevőket a serpenyőbe, és hagyjuk pirulni, főni.
Érdekessége, hogy akár kávéval, csokoládéval vagy fahéjjal is el lehet készíteni. Jamie Oliver például a kávéra esküszik, mert szerinte egyedülálló ízt ad az ételnek.
A csilis babnak nem az a lényege, hogy csorogjon a könnyünk a kapszaicintól, sokkal inkább az, hogy a paprika pikáns íze visszaköszönjön. Igazából annál jobb lesz, minél többféle paprika van benne.
Kíváncsi, milyen lehet kávéval? Akkor próbálja ki!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Vágja fel a marhahúst apró darabokra, majd készítse el a kávét, és áztassa bele néhány percre a szárított csilipaprikát.
Eközben szeletelje fel a hagymát, a fokhagymát és a paprikát.
Melegítse fel az olajat egy serpenyőben, adja hozzá a köményt, a pirospaprikát, az oregánót, a babérlevelet és a hagymát. Süsse 10 percig.
Darabolja fel a friss csilit, majd azt is, amelyiket a kávéba áztatta, és adja a hagymás keverékhez az apróra vágott fokhagymával, egy csipet sóval, borssal, a csilis kávéval és a fahéjrúddal együtt.
Keverje jól össze, és adja hozzá a paradicsomot és a melaszt, vagy helyette egy kis cukrot.
Öntse hozzá a marhahúst, sózza és borsozza még ízlés szerint, azután fedje le, és hagyja rotyogni 3 órán át. Keverje meg alkalmanként.
Néhány óra múlva két villa segítségével törje szét a megpuhult húst. Ezután adja hozzá a paprikát és a babot.
Hagyja főni még 30 percig, vagy amíg a hús és a bab teljesen megpuhul. Keverje alkalmanként.
Ha elkészült tálalja tejföllel és egy pohár jó sörrel.
Kipróbálna egy egyszerűbb receptet is? Lapozzon tovább!