Három isteni mártogatós a húsvéti sonka mellé

ananászos mártogatós
Vágólapra másolva!
Bevallom: ki nem állhatom a tormát. A családban mindenki szereti, én azonban nem. Persze húsvétkor a torma nem hiányozhat az asztalról, viszont míg mindenki más mártogatott és tunkolt, én csak ettem a sonkát magában. Ám ezúttal másképp lesz! Isteni csatnikat készítek majd a sonka mellé, így biztosan mindenki megtalálja a kedvencét.
Vágólapra másolva!

1. Barackos csatni

Hozzávalók: 430 g barackbefőtt, ½ bögre almaborecet, ½ bögre barna cukor, ½ hagyma, apróra vágva, 1 közepes alma, hámozva, aprítva, 2 evőkanál citromlé.

Tegyük az összetevőket egy serpenyőbe, és forraljuk fel. Csökkentsük a hőt, és hagyjuk főni még 20-25 percig, amíg besűrűsödik. Az így elkészült mártogatóst szeletelt sonkával tálaljuk.

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

2. Ananászos csatni

Hozzávalók: 2 fehér hagyma, apróra vágva, 50 ml olívaolaj, 1 teáskanál mustármag, 1 gerezd fokhagyma, összetörve, 1 ananász, meghámozva és kis kockákra feldarabolva, 1 szál friss rozmaring, 1 evőkanál méz, 120 g cukor, 50 g mandula, pirítva.

Pirítsuk meg a hagymát az olívaolajon, adjuk hozzá a többi alapanyagot sorban. Főzzük legalább 40-45 percet, amíg jól besűrűsödik és az ananász is megpuhul. Szükség esetén adjunk még hozzá cukrot vagy mézet.

3. Mangós-áfonyás csatni

Hozzávalók: 420 g áfonya, 1 bögre narancslé, 1/2 bögre cukor, 1 bögre apróra vágott aszalt mangó, 1 evőkanál friss, reszelt gyömbér.

Tegyük az alapanyagokat egy nagy serpenyőbe, és kezdjük el melegíteni. Amikor felforrt, csökkentsük a hőt, és főzzük, amíg besűrűsödik. Tegyük egy tálba, majd a hűtőbe és hidegen tálaljuk.