Ezt a bodzaszörpöt a diétázók is bátran fogyaszthatják

bodzaszörp
bodzaszörp
Vágólapra másolva!
A bodzaszörp akkor a legfinomabb, ha házilag készítjük, és akkor a legegészségesebb, ha a lehető legkevesebb cukrot rakjuk bele. De akkor hogyan lesz belőle szörp? És mi tartósítja? Ezekre a kérdésekre keresi a választ cikkében a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

A tavaszi íz- és illatkavalkád egyik megkerülhetetlen eleme a bodza: a virágából készült szörpöt mindenki ismeri és szereti.

Nem éri meg boltban venni, több okból sem: egyrészt, mert ennél egyszerűbben elkészíthető és olcsóbb szirup aligha létezik, másrészt, ha magunk készítjük, pontosan tudjuk, mi van benne, kiválóan tudjuk szabályozni a cukortartalmát, vagy éppen azt, milyen cukorpótlóval készüljön a diétás változat.

Ez utóbbihoz, a cukormentes bodzaszörphöz hoztunk egy zseniális receptet a diétaésfitnesz.hu-ról, amivel a szörpünk ugyan nem lesz olyan sűrű, mintha kristálycukorral készítettük volna, de az íze sokkal tisztább és finomabb így – arról nem beszélve, hogy ezerszer egészségesebb!

A bodzaszörp akkor a legfinomabb, ha házilag készítjük. Forrás: Shutterstock

Cukormentes bodzaszörp

Hozzávalók:

  • 3 literes befőttesüveg
  • 40-50 db bodzavirág tányér
  • 1+2 citrom felkarikázva
  • nyírfacukor (kb. 30-50 dkg) vagy más diétás édesítő
  • 1 tk. citromsav

Elkészítése:

  1. A bodzavirágot mosás nélkül a befőttesüvegbe tesszük!
  2. Az édesítőt és a citromsavat feloldjuk 3 liter vízben, az egyik citrom levét belefacsarjuk.
  3. A bodzavirágokra annyi vizet öntünk, hogy majdnem megteljen az üveg. A másik két citromot felkarikázzuk, és szintén az üvegbe tesszük.
  4. Egy éjszakán át áztatjuk a virágot, másnap átszűrjük üvegekbe, és kidunsztoljuk! Így hónapokig friss marad tartósítószer nélkül.

    5 tipp a bodzaszedéshez

    1. A bodzát sose forgalmas utak mellől szedjük, és ne is a növény legaljáról, hiszen ki tudja, milyen állat használta mellékhelyiségnek azt a szegény bokrot!
    2. Ne eső után szüreteljünk, mert a víz kimossa az illóolajakat a virágokból!
    3. A virágokat minél hamarabb használjuk fel, és ha megbízható helyről szüreteltük őket, ne mossuk meg, viszont nézzük át, van-e rajtuk bogár vagy egyéb, oda nem illő dolog.
    4. Ha már nagyon szezon vége van, és elnyíltak a virágok, nem lesz igazán finom a szörpünk.
    5. A bodzaszörp akkor tökéletes, ha intenzív az íze, az íze pedig akkor intenzív, ha nem hígítjuk agyon vízzel, ezért annyi cukrot (vagy édesítőszert) tegyünk hozzá, hogy legfeljebb 2-3-szoros vízmennyiség kelljen bele, nem több.

    A tavaszi íz- és illatkavalkád egyik megkerülhetetlen eleme a bodza. Forrás: Shutterstock