Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ön gravlaxolt már? Itt az idő kipróbálni

Gravlax (skandináv pácolt lazac)
Gravlax (skandináv pácolt lazac)
Vágólapra másolva!
Étlapokon találkozni gravlaxolt lazaccal, pisztránggal, gravlaxolt húsfélével, vagy akár gravlaxolt tojással is. A Magyar Konyha vette a fáradságot, és a mélyére ásott, hogy tulajdonképpen mit is jelent ez a gravlaxolás.
Vágólapra másolva!

A skandináv halászok évszázadokon keresztül úgy tartósították a zsírosabb halakat, hogy besózva a vízparti homokba elásták, majd kövekkel leszorítva akár hónapokon keresztül a föld alatt tartották.

A sós pác okozta ozmózis hatására és a kövek súlya alatt a halak víztartalma lecsökkent, valamennyire fermentálódtak is, így akár a téli hónapokban is lehetővé vált velük a svéd asztalok megtöltése.

Az ilyen módon készült halakat gravad laxnak, rövidítve gravlaxnak nevezték el – már amennyiben lazacok voltak, ugyanis a lax annyit tesz, lazac, a grav szó pedig sírt jelent: a gravad lax tehát nem más, mint eltemetett lazac.

A praktika régi voltát mutatja, hogy a gravlax szó már egy 1348-ban keletkezett iraton szerepel. A hónapokig föld alatt kovászolt hal természetesen nem pont olyan élményt jelentett, mint a mai gravlaxok, a modern ízlés számára finoman szólva is túl erős aroma áradhatott a felszínre kerülő halakból.

A mai svéd svédasztalokra (smörgåsbord) kapros-mustáros mártás (gravlaxsås) kíséretében kerülő, a magyar éttermekben tálalt, vagy a csemegeboltokban, bútoráruházakban kapható, vékonyra szelt lazacok egyaránt néhány nap alatt elkészülnek.

A skandináv halászok évszázadokon keresztül úgy tartósították a zsírosabb halakat, hogy besózva a vízparti homokba elásták, majd kövekkel leszorítva akár hónapokon keresztül a föld alatt tartották. Forrás: Magyar Konyha

Az elásás helyett hűtőben, cukros-sós szárazpácban állnak pár napig, ennyi idő elég arra, hogy felesleges víztartalmuk kioldódjon, de azok a bizonyos fermentációs folyamatok még nem tudnak eszkalálódni. Az éttermi gravlaxolás alatt is ilyen, édes-sós pácolást szoktak érteni. Bár az élő nyelv terjedésének útjába állni nem érdemes, annyit mindenképpen meg kell jegyezni, a gravlaxolás szó jelentését ismerve nem feltétlenül szerencsés, a gravlaxolt lazac esetében ráadásul egyenesen olyan túlkapásnak tűnik, mint mondjuk a sampinyongomba.

A ma szokásos eljárás mindenesetre annyira egyszerű, hogy otthon is könnyen elkészíthetjük a saját gravlaxunkat. Nem kell hozzá más, mint két (esetleg egy) egész lazacfilé,

egy kiló halra vetítve 25 ml só, 25–50 ml cukor, némi őrölt fehér bors és rengeteg kapor. A svédek édesen szeretik, ők 50 ml cukrot használnak, de ha nem kifejezetten autentikusat szeretnénk, a sóval megegyező mennyiség is elegendő belőle.

Mivel a filéket egymás felé fordítva pácoljuk, ezért szerencsésebb két filéből készíteni, azonban ha így túl soknak találjuk, egy filé is alkalmas: ez esetben a keskeny farokrészt eltávolítva (és más célra használva, például vacsorára megsütve), két, nagyjából egyforma alakú darabra vágjuk.

Az esetleges szálkákat csipesszel eltávolítjuk, majd a filéket bedörzsöljük a só-cukor keverékkel. Megfelelő méretű edény alját kibéleljük kaporral, bőrrel lefelé belefektetjük az egyik filét. A tetejét megszórjuk fehér borssal, teszünk rá kaprot, a másik filé tetejét is borsozzuk és ráfektetjük bőrrel felfelé. Legfelülre kerül a maradék kapor.

Étlapokon találkozni gravlaxolt lazaccal, pisztránggal, gravlaxolt húsfélével, vagy akár gravlaxolt tojással is. Forrás: Magyar Konyha

Az edényt lefedjük, egy napig szobahőmérsékleten tartjuk, hogy a só-cukor elolvadjon. Ezután két napra hűtőbe tesszük, naponta egy-két alkalommal a kupacot az edényben megfordítjuk. Így három nap után kész, már csak szeletelni kell. Vékony, hosszú pengéjű késsel „visszafelé", farok-fej irányban, átlósan minél vékonyabb szeleteket vágunk. Az első és utolsó szeletek nyilván keskenyebbek, a köztesek nagyobbak lesznek. Egészen a bőrig le tudjuk így szeletelni a puha, zsíros halhúst.

Azért jobb a két egész filé, mert több a nagy szelet.

A szeleteket megehetjük magukban is, a vastagabbakat át is lehet sütni. Ami nem fogy el néhány napon belül, érdemes kisebb adagokban lefagyasztani. Felolvadva olyan lesz, mint eredetileg volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről