Mitől lekvár és mitől dzsem?

jam dzsem lekvár
Vágólapra másolva!
A lekvár és a dzsem testvérek, de nem ikrek. Hiába nincs szavuk a világnyelveknek mindkét szóra (jam, Marmalade és kész), akkor sem ugyanazok.  
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A dzsem lekvár a Larousse szerint - úgyhogy szerintünk is - az egész vagy darabolt gyümölcsökről ismerhető fel, a lekvár pedig homogén állagú, ettől kevésbé átlátszó.

A dzsemhez az alapelv szerint a gyümölcs súlyával megegyező mennyiségű cukor használandó. A magasabb víztartalmú gyümölcsöknél - dinnye, narancs, stb. - növelhető a cukor mennyisége, a magas pektintartalmúaknál - alma, körte, birsalma - csökkenthető. (Utóbbiakból nehezebb pálinkát is főzni, éppen a pektin-túlburjánzás miatt.) A cukor egy része helyettesíthető mézzel. Cukorszirupban készül.

A lekvár szó a középkori orvosok által használt latin alactuarium (később, magyarosodva liktárium) kifejezésből származik. Eredetileg mézes szirup volt, amibe az önmagukban rossz ízű gyógyszereket keverték. A mai lekvárhoz a gyümölcsöt és a cukrot legtöbbször együtt főzzük, hasonló mennyiségi aránnyal, mint a dzsemet.