A három Michelin-csillagos étterem a párizsi Plaza Athénée hotelben nem véletlenül fordul el az állati eredetű termékektől, noha azok kiemelt jelentőségűek a francia gasztronómiában.
"A Föld egyre inkább kifogy a forrásokból ezért sokkal etikusabban, tisztességesebben kell táplálkoznunk." - nyilatkozta a világszerte több Michelin-csillagos éttermet vezető Ducasse az AFP-nek.
A menü nem lesz vegetáriánus, hal és tenger gyümölcsei szerepelnek benne. Ez a hozzáállás, nem csak az Athénée-re lesz jellemző, a séf összes étterme gabonákra, zöldségekre és a halakra fókuszál, utóbbiakat a szerényebb fajták közül válogatva.
"Minél szerényebb az alapanyag, annál nagyobb figyelmet igényel. Szardínia esetében 15%-ot ad a hal és 85% a mi munkánk, már-már sebészi képességek kellenek hozzá."- állítja a sztárséf.
Ducasse a desszertek területén is változásokat tervez. "Szenvedélyem a cukor eltávolítása, mert az emberek csokoládét akarnak karamellel, ezért az egész világon ugyanazt eszik."
A boroknl sem marad semmi a régi. "Nem kell megijedni attól, hogy a halat vörös borral kínáljuk" - teszi hozzá Laurent Roucayrol sommelier.
Az elméletben olcsóbb alapanyagok nem jelentenek árcsökkentést, egy menü 380 Euro körül lesz az Athénée-ben.