Az arzén a természetben előforduló kémiai elem, amely leginkább ivóvízzel kerül a szervezetünkbe. Fogyasztása hosszú távon növeli elsősorban a hólyag-, a tüdő- és a bőrrák kialakulásának lehetőségét, de a kettes típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri betegségekkel is kapcsoltba hozható.
Régóta ismert, hogy a vízhez köthető leginkább az arzénveszély, ám más élelmiszerekből is bejuthat az emberi testbe. Az egyik ilyen a bor: most két tucat amerikai pincészetre vár eljárás a túl magas vegyianyag-szint miatt.
A Környezetvédelmi Ügynökség szakemberei leginkább az olcsó kategóriában találtak arzénos italokat, melyekben akár ötszörösét is észlelték a megengedett értéknek. Fajták alapján muskotály, szürkebraát és sauvignon blanc borok érintettek az ügyben.
Olyan ismert márkákat, mint a Franzia, Mogen David, Almaden, Sutter Home és Wine Cube érint a botrány – a teszteket három független laborban végezték el, ennek ellenére az Industry Group Wine Institute elutasította a szerintük hamis és félrevezető vádakat.