Évekkel ezelőtt megjelent a Very Good Taste blogon egy százas lista azokról ételekről, amelyeket a halála előtt mindenkinek ki kell próbálnia. (Az oldalt azóta levették, csak a Kispadon eszpee által lefordított változatot sikerült megtalálnunk). Azon a listán felbuzdulva most összeraktunk egy magyar konyhára koncentrálót, ami ugyan nem százas, de a finnyásabbaknak így is lesz mit bepótolniuk.
Kezdjük a megosztó ételek királyával, a szarvasmarha gyomrával, amit vagy imádnak, vagy frottírtörülközőnek csúfolnak, és meg sem hajlandóak kóstolni. Pedig aki úgy hal meg, hogy sosem evett pacalt, az egy nagyon fontos élményről mond le. És nem a barátunk.
Mivel a pacal, szemben például a körömmel, egyáltalán nem sűríti be a szaftot, Erdélyben savanyú, pikáns csorba készül belőle.
Csülkös/körmös pacal
Ebben az ételben sikerül két-három olyan alapanyagot ötvözni, amelyek önmagukban elegendőek lennének, hogy néhány finnyásabb fogyasztót sírógörcsközeli állapotba tegyenek. Pedig a pacalpörkölt levével semmi jobb nem történhet a világon, mint hogy a körömből és/vagy csülökből kifövő kollagén sűrű, húzós szafttá lényegíti át.
Erdélyi agyas leves
Hagyományos erdélyi recept, disznótorok idejére. Savanyú káposzta levével, disznó agyával és húsgombóccal.
Rántott velő
Ételszagú kisvendéglők klasszikus tétele, otthon ritkábban készítik, mert kevesen tudják megfelelően lehártyázni a velőt, és rántani macerás. Pedig megéri.
Rántott borjúláb
Aki először eszi, és a láb szó miatt valami húst vár, könnyen csalódhat: ez ugyanis nem hús, hanem remegős-ragadós-kocsonyás ín és bőr, amit nagyszerűen egészít ki a ropogós bunda.
Kocsonya
Már maga a műfaj is zavaró sokak számára, hát még, ha nem spórolják ki belőle azokat az alkotórészeket, amiktől a lé megkapja a tartását: a fület, orrot, körmöt és a disznófej egyéb részeit.
Véres hurka / májas hurka
Míg a sült kolbászt az emberek egyöntetűen szeretik, addig a májas és a véres hurka korántsem ilyen egyszerű képlet, az állaga, illetve az alapanyagok miatt sokan ódzkodnak tőle.
Hagymás vér
Disznótorosok elmaradhatatlan kelléke a frissen leölt disznó szakszerűen kicsorgatott vére azonnal megsütve sok hagymával, majd friss, fehér kenyérrel és valami házi savanyúsággal elfogyasztva. Aki szerint ez durva, annak eláruljuk, hogy az igazán nagy játékosok a frissen kicsorgatott vérből még azon melegében legurítanak egy nagyobb pohárral.
Kakasherepörkölt
A nevében minden benne van, amit tudni kell, és ami riasztó lehet, de ha valaki nem tudja, mit eszik, általában kifejezetten ízlik neki.
A sertés méhe, petevezetéke. Már ennyi elég kell legyen ahhoz, hogy az egészséges gasztronómiai kíváncsiságunk felébredjen, és tudjuk, hogy miért muszáj kipróbálni. Elsősorban pörköltet készítenek belőle, mi mást.
A kacsa, csirke, liba és más szárnyasok zúzógyomra minden formájában igen szórakoztató étel, nem annyira az íze, mint a ruganyos, feszes állaga miatt. Levesben csak kiegészítőként szokott megjelenni, pörköltként fogyasztva viszont minden egyes falattal élvezhetjük.
Ez például annyira evidensen csodálatos étel, hogy nem is igazán tudjuk, mit mondjunk róla, azt leszámítva, hogy a ragadós cupákos csontokról leszopogatni a bőrös mócsingot igazi közösségi élmény, az ember ilyet csak hozzá közel állók társaságában tesz.
A szív a zúza mellett az a belsőség, amit elsősorban izgalmas állaga miatt szeretünk. A bőséggel adagolt szívgyökér, azaz a koszorúerek, pedig új szintre emelik az egész ételt.
Flaxni, azaz marhaín. Azaz mócsing. Azaz cuppogós, ragacsos, mennyei étel.
Készülhet csontvelővel vagy agyvelővel, vöröshagymával vagy anélkül, meleg előételnek vagy sörkorcsolyaként főszereplőnek.
Ez a velős pacal rokona olyan szempontból, hogy egy zsírtalan és egy zsíros alapanyag egészítik ki egymást legnagyobb megelégedésünkre.
A tüdő a másik belsőség, amit valamiért szeretünk (nem mi, hanem általában az emberek) viszolyogva félretolni. A porszáraz csirkemellen, karajon nevelkedett szájak számára ijesztő lehet a tüdő kissé szivacsos-ruganyos állaga, de ezeket a szájakat is meg kell nevelni valamivel.
Békacomb
Ahogy a magyar konyhából sikerült kigyomlálni a rengeteg halat és az egyéb folyami állatokat, az egykor népszerű békacomb is feledésbe merült, főleg, mivel kapni sem lehet már sehol. Ha valahol lehetőségünk nyílik kipróbálni, éljünk vele.
Vékonyra szeletelve kevés ennél jobb felvágott létezik, torma kell mellé, vagy jó mustár.
Van, aki a halászlét szereti, de ha halikra/haltej kerül a tányérra, azt finnyásan félretolja. És van, aki könyörög, hogy neki jusson a legtöbb. Mondanunk sem kell, az utóbbiaknak van igazuk.
A majdnem az egész világon megvetett halfajtát hozzánk hasonlóan talán csak a kínaiak szeretik, ami újabb indok a keleti nyitás mellett. A ponty ugyanis, ha jó minőségű, tiszta vízből származik, egy remek, karakteres ízű és állagú hal.
„Pfuj, tele van szálkával” – hangzik a megsemmisítőnek szánt kifogás a keszeggel szemben. Pedig ha jól irdalják be – így kell – akkor nincs tele szálkával, viszont nagyon finom.
Ki ne szeretne legalább pár percre ősemberré válni, és sárral borítva a tűzben kisütni egy halat?
Tejleves
Nagyi-rovatunk egyik alaptétele az általában temérdek cukorral készített, cérnametélttel vagy eperlevéllel föladott tejleves. Sokak szerint gejl, de attól még muszáj kipróbálni. Hát egy leves, ami tulajdonképpen meleg tej!
Tömény szénhidrát- és zsírbomba, ha olyan reggelit akarunk, amivel délutánig kihúzzuk, ne keressünk tovább. A vajas-cukros szikkadt kifli- vagy zsemledarabokat a legtöbbször forró kakaóval vagy tejeskávéval leöntve fogyasztják. Az ideális tálalóedény a nagy bádogbögre.
Kapros túró édesen
Pitébe vagy palacsintába is sokkal jobb a túró kaporral, mint kapor nélkül. Ez tény. Pont. Akkor is, ha édes. Pont.
Káposztás kocka cukorral és borssal
A káposztás kocka fogyasztásának demarkációs vonala a cukorral, illetve sóval-borssal módok között húzódik. A két megoldást a hegeli szintézis jegyében ötvöző cukros-borsos változatot még a két alaptábor tagjai is gyanakodva nézik. Pedig a káposztás kocka legjobb formája ez. Szigorúan rengeteg kristálycukorral, hogy röcögjön a fog alatt.
Túrós csusza cukorral ÉS pörccel
Ugyanaz a helyzet, mint a káposztás tészta esetében. A cukros ételeket itthon valamiért szentségtörés sült szalonnával feljavítani, pedig egy próbát megér, a sült baconos vaníliafagylalt is csodálatos étel.
Disznógyomorba töltött vagdalt belsőségek, a skót haggis egyik rokona. Hátránya, hogy hentesnél nehéz belőle igazán jót kapni.
Abált tokaszalonna/fejhús
Vajpuha zsír, kis hússal, sok fokhagymával és fűszerpaprikával megszórva.
Unicum
A hazai likőripar nemzetközi hírű terméke, ami egy időben az egyetlen normális áron fogyasztható, minőségi tömény volt a kocsmákban. Arról az időről beszélünk, amikor a pálinkaforradalom még ott tartott, hogy boltban a barna címkés kommersz barack és a fekete címkés cseresznye volt a legkönnyebben hozzáférhető tömény. Az Unicum, a maga keserű, gyógynövényes zamatával nemcsak hogy megállja a helyét a nemzetközi mezőnyben, de sokak szerint veri a Jägert, a Becherovkát is, míg az olasz gyomorkeserűket pályahosszal veri rommá, az biztos.
Magyar győzelem, jóember!
Pálpusztai
A magyar sajtkészítés egyetlen izgalmas terméke, ez viszont annyira izgalmas, hogy sokan csak vegyvédelmi ruhában mernek nekiállni falatozni. Ha nem ízlik, a hiba bennünk van, ezt jól jegyezzük meg!
Édes paradicsomleves betűtésztával
A paradicsomlevest annyiféleképpen – tippek itt – el lehet készíteni, hogy finom legyen, nekünk a menzán az egyetlen olyan jutott, ami, hát, legalábbis véleményes. De a betűtészta miatt mindenki megeszi egyszer.
Rántott leves. A legegyszerűbb étel, ami annyira egyszerű, hogy sokan meg sem hajlandóak kóstolni.
Ez is régi, nagyanyáink által gyakran készített fogás, ami eléggé háttérbe szorult, pedig sokkal érdekesebb, mint a cukros-ecetes vízzel leöntött fejessaláta-saláta.
Töpörtyű
Akár libából, akár kacsából, akár disznóból készül, csodálatos étel.
Haltöpörtyű
Még csodálatosabb, szigorúan lisztbe forgatott ponty hasaaljából. Kívül ropog, belül csupa zsír és hal.
Pillekönnyű, ropogós, és annyira finom, hogy könnyű epegörcsig enni magunkat belőle. Sokan mégsem kóstolnák meg, mert milyen már, hogy egy süteményben töpörtyű van.
Kocsonyás, savanyú tej, pfuj már. Hidegen az egyik legjobb nyári étel. Hogy a két állítás közül melyik az igaz, csak akkor derül ki, ha megkóstoljuk.
Ez csak mostanra, a mindent olajban sütés korára lett érdekesség: bizony, amikor még mindent zsírban sütöttek, akkor a fánkot is zsírban sütötték. És sokkal finomabb volt, mint az olajban sütött, mert minden, amit zsírban sütnek, finomabb, mint amit olajban.
Hájas sütemény (hideg változat, meleg változat)
A hájas sütemény csodája, hogy a ledarált, nehéz disznóhájból szakértő kezek alatt olyan tészta készül, ami könnyebb és levegősebb, mint egy macaron. A másik csodája pedig a masszív, állatias ízvilág, ami miatt pedig muszáj volt fölvennünk erre a listára.
Amit a fánknál írtunk, itt is igaz.
Aki vidéken nőtt fel, most nyilván bólogat, bizonyos helyeken ugyanis teljesen bevett szokás volt a gyerekeknek adott zsíros kenyeret megcukrozni.
Görögdinnye fehér kenyérrel
Az édes-sós ízek elsőre talán szokatlan, de mindenképpen izgalmas kombinációjára épül ez a társítás, vannak, akik nem hajlandóak megenni máshogy a dinnyét.
Kakastaréj
A kakasherével egy kategória, de még annál is ritkább csemege, tényleg csak elvétve találkozni vele.
Csirkeláb
A tyúkhúsleves legjobb része, ha beleteszik. Olyan, mint a sertésköröm, csak piciben: bőr, porcogó, kis kollagén. Csontokat szopogatni, összeveszni azon, hogy ki kapja, ér!
A másnapos gyomor egyik barátja ez a savanyú leves, citrommal, babérral. Mennyei.
A máj egyik tökéletes manifesztációja, kár, hogy mindenki a menzás, kőkeményre szárított változatot ismeri, pedig borjúból, éppen rozéra összerázva, mindent visz.
Túró Rudi
A legtöbb külföldi utálja, amikor először kóstolja, aztán később is gyűlölik, hacsak nem oroszok, mert ez az édes túró téma csak ezen a vidéken jellemző, hiszen eleve tőlük loptuk.