A nagy tapsikolásban, hogy már mindenféle zöldség és gyümölcs van a pult fölött is, megfeledkeztünk a lényegről. Sokan nem tudják megmondani, hogy a zöldséges melyik ládájában lehet a keveset utazott és szezonális hazai termény, és melyik láda tartalmaz csupán színes, több ezer kilométert utazott zöldségkarikatúrákat.
Miért jobb az alma, mint a körte?
Nem helyes, hogy valaki azért, mert megengedheti magának, télen is paradicsomot eszik. Csak szezonális, szabadföldi terményeket kellene fogyasztani, de a multik hozzászoktatták az embereket ahhoz, hogy mindig van minden. Nem gondolkodnak el azon, hogy ez milyen termesztési körülmények között lehetséges, pláne úgy, hogy az ilyen termény egész évben ugyanannyiba kerül. Télen savanyú káposztát, céklát, répát, sütőtököt, krumplit kell enni, rengeteg minden áll rendelkezésünkre még januárban is – mutatott rá a lényegre egy korábbi cikkünkben Járosi Lívia, a Fekete Bárány biogazdaság tulajdonosa.
A sütőtök – és mindegyik ezen az éghajlaton szezonális és helyi termény – azért jobb télen, mint a paradicsom, mert:
Akinek problémát okoz a paradicsom sütőtökre cserélése, ismerje meg jobban a sütőtököt, akkor eszébe sem fog jutni ízetlen paradicsomot vásárolni, amikor a sütőtöknek van itt az ideje!
Jó-jó, de akkor milyen szezonálisat lehet enni tavaszig Magyarországon?
Jól tárolható őszi terményeket, és pár télen is szedhető érdekességet.
Akár télen is frissen szedhető hazai zöldségek, gyümölcsök (a linkek alatt recepteket találnak, sokat, rengeteget):
És íme, a remekül vermelhető vagy hűvösben hosszú ideig jól tárolható zöldségeink, gyümölcseink:
Pasztinák, zellergumó
Mángold (A mángold akár szabad földön is megterem télen)