"Az élelmiszerek jelölésének egyik általános alapelve, hogy az alkalmazott jelölési módszer nem vezetheti félre a fogyasztót az élelmiszer tulajdonságait – így az élelmiszer fajtáját, azonosságát, jellemzőit, összetételét, mennyiségét, eltarthatóságát, származását vagy eredetét és előállítási vagy termelési módját – illetően. Ez az általános elv a fogyasztók érdekeinek és a piaci verseny tisztaságának védelmét szolgálja."
VM Sajtóiroda, 2014. január 14.
A Vidékfejlesztési Minisztériumnak és a Gazdasági Versenyhivatalnak sem volt olyan ügye, amelyben a fenti fogalmakkal kapcsolatban lett volna probléma.
Szerintünk viszont a polcokon mégsem egyértelmű a helyzet, sok esetben a szívünket melengető, a nyelvben elég egyértelmű jelzők mögött a szó legszorosabb értelmében nagyipari módszerekkel és adalékanyagokkal készített termékeket találunk. A tanyasi, falusi és hagyományos pástétomok ízfokozókkal, tartósítószerekkel, sőt szójával vannak felütve, a házi kolbászban ízfokozó, növényi rost és növényi fehérje van. Vagy önök is így töltik otthon? Kötve hisszük.
Ebben a világban egy porleves lehet házias, ahogy egy olyan termékcsoport neve is, ahol a klasszikus népnemzeti pacalunkat sertésbőrrel, búzaliszttel és kukoricakeményítővel készítik. És ízfokozóval, nyilván.
A képeket a + jelre vezetett kurzor segítségével tudja megváltoztatni.
A vidéki vagy tanyasi pástétomra van egy tökéletes és klasszikus válasz, a francia paté de campagne, azaz vidéki pástétom, a gasztronómia közismert fogalma. Lényege a finomra darált és durvára vágott alapanyagok szerkezetéből adódó rusztikus végeredmény. És a brandy, de azt akár el is hagyhatják, attól még jó kis pástétomot kapnak.
Receptje a következő:
Mi így keverjük be a kolbászhúst. Az is házi (más néven parasztkolbász):
"A házias megnevezés a Knorr Házias Daragaluska-levesben a daragaluska házias jellegére utal, azaz összetételében, méretében és kinézetében hasonlít egy otthon elkészített (két evőkanállal szaggatott) daragaluskára" - tudtuk meg az Unilevertől.
Ezt mi így készítjük.
"A Házias Ízek elnevezés egy brand név, ami alá többféle termékcsoport, készétel tartozik. A Házias Ízek nem a nemzeti jelleget jelöli, hanem a fűszerezést és a receptet. A "házias" jelző nem az elkészítési technikára utal - a 74/2012. (VII. 25.) VM rendelet a "kézzel történő vagy nem iparszerű" meghatározást alkalmazza -, hanem az ízre és a küllemre. Ugyanezen rendelet "magyar termék" megnevezésével kapcsolatos paragrafusai szerint a besorolásunk teljesen korrekt: hazai feldolgozású termék, de ettől függetlenül készülhet hagyományos ízesítéssel, háziasan"
- tudtuk meg a Szegedi Paprika Zrt. marketingmenedzserétől.
Nálunk így készül a pacal:
A pacalt az aranybarnára pirított hagymára dobom, paprikázom, sózom, borsozom, és kevés vízzel felöntve, fedő alatt készre párolom. A paprika minősége a pacalnál kiemelkedően fontos, mert ennek az alapanyagnak nincsenek gazdag aromái. A csípősség is elengedhetetlen.
További házias pacalreceptjeink a linken, a paradicsomos olasztól a képen látható szuper fűszeres indiaiig. Mert tele van a világ házias pacalokkal, ezerféle ízben és formában.