Aszpartám
Kódnév: E951
Miben van: egymillió light, zero és cukor nélküli termékben
A nagy klasszikus. Minden tanulmányra és kutatásra, ami a veszélytelenségét bizonyítja, jut egy, ami szerint rákot okoz. A legnagyobb állami ételminősítők szerint, mint például az FDA, illetve egészségügyi szervezetek szerint, mint a WHO teljesen ártalmatlan, a Center for Science in the Public Interest nevű civil watchdog szervezet viszont különösen veszélyesnek ítélte 1970-es és későbbi patkánykísérleteket idézve, melyek szerint az aszpartám erősen karcinogén. A szervezet évek óta komoly harcot folytat aszpartámfronton, ami érthető, a szernek már az engedélyeztetése is igencsak ellentmondásos körülmények között történt.
Propil Gallát
Kódnév: E310
Miben van: zacskós levesek, rágógumi
Általában a BHA-val együtt használják, antioxidánsként és tartósítószerként. Megakadályozza a zsírok, olajok avasodását. Rágcsálóknál korrelációt találtak a magas propil gallát bevitel és a hasnyálmirigyrák kialakulása között.
Kálium-bromát
Kódnév: KBrO3, E924
Miben van: kenyérben, lisztben
A lisztbe kevert kálium-bromátnak állagjavító hatása van, jobban fölfújja a kenyértésztát. Patkányokban veserákot, illetve a pajzsmirigy bizonyos sejtjeinek rákos elváltozását idézi elő – ez a hatás azonban egerekben és hörcsögökben jóval gyengébb. Az EU-ban illegális.
Mesterséges karamellszínezék (E150b, c, d, az E150a maga a karamell)
Miben van: üdítőben, kólában, alkoholokban
A nagyipari körülmények között előállított karamellszínezéket ammónia és cukor, illetve különböző szulfitok nagy nyomás alatt történő reakciójából nyerik. Ennek melléktermékeit, a 2 metilimidazolt és a 4 metilimidazolt patkányokban és egerekben tüdő-, máj-, pajzsmirigyrákkal és leukémiával hozták összefüggésbe. Többször indult már mozgalom a betiltására.
Butil-hidroxi-anizol
Kódnév: E320
Miben van: növényi olajok, rágógumi, burgonyacsipsz, kukoricapehely
Állatkísérletek alapján egy 2011-es tanulmány emberekre nézve is erősen valószínűsítette a karcinogén hatást.
Karragén
Kódnév: E407
Miben van: jégkrém, fogkrém, puding, tejszín (szinte minden bolti tejszín!), mindenféle krémes-kocsonyás étel
Tengeri hínárból előállított zselésítő-állagjavító. Már egy 1982-es tanulmány valószínűsítette állatkísérletek alapján, hogy emberekre is komoly rákkeltő hatása van, túl sok minden nem történt: egy 2001-ben publikált tanulmány is a karragén étrendben való csökkentését szorgalmazta.
A linken megtalálja a hazánkban legális élelmiszer-adalékanyagok maximális napi bevitelére vonatkozó OÉTI-ajánlást. Már ilyen is van.
A piros, ami tilos