Hét céget érinthet az Il Test magazin által elvégeztetett laborvizsgálatok utáni eljárás – már Raffaele Guariniello torinói ügyész is vizsgálódik. A
Carapelli, Santa Sabina, Bertolli, Coricelli, Sasso, Primadonna és Antica Badia
márkák az érintettek.
Ezek közül a már spanyol tulajdonban levő, a SOS Cuetara által birtokolt Carapelli és Bertolli idehaza is jelen vannak a kiskereskedelemben. Az Il Test fogyasztóvédelemi szaklap húsz különböző extraszűz olívaolajat vizsgált, ezek közül kilenc épphogy csak elérte a normál változatok minőségi szintjét.
A termékcsoport már régóta vesztett jó híréből. Tom Mueller sok vitát kiváltott könyve már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet a szinte mérhetetlen mennyiségű importra, amely az olasz feldolgozók felé irányul legális és illegális csatornákon. A New York Times korábbi cikke szerint jelentős azon piaci szereplők száma, akik olcsóbb, akár egyéb növényi olajakkal ütik fel a drága olívát, majd a megfelelő külalakot növényi festékanyagokkal állítják be.
Milyen az extraszűz olívaolaj?
A legjobb és legdrágább a hidegen, mechanikusan préselt extraszűz olívaolaj. Az eljárás során az alapanyag hőmérséklete nem lépheti át a 27°C-t. Alapfeltétel, hogy a szüretet követő 24 órán belül el kell kezdeni az olívabogyók sajtolását, mert a várakozás minőségromlást és a savtartalom emelkedését hozza magával – az előírások szerint ez nem lehet több, mint 0,8%.