Azt eddig is tudtuk, hogy a magnézium szinte mindenkinek használ, rengeteg problémára jelent megoldást. Egy nemrég publikált kutatás most azt is bebizonyította, hogy az úgynevezett biológiai vagy belső óránk szabályozásában is fontos szerepet játszik.
A Nature magazinban publikált kutatás szerint a magnézium segít az emberi sejteknek alkalmazkodni a természetes környezet ciklusaihoz. A felfedezésnek nem csak az alvás szempontjából van jelentősége, a hormonrendszer működése, a testhőmérséklet és fontos funkciók is összefüggésben állnak az éjszaka és a nappal váltakozásával. Egy másik, korábbi kutatás szerint a magnézium a hasnyálmirigyrák megelőzésében is fontos szerepet játszik, úgyhogy mindenképpen jót teszünk magunknak, ha odafigyelünk a fogyasztására.
Mesterséges magnéziumból jelentős választék áll rendelkezésre, de a kutatók szerint a természetes változat mindig jóval hatékonyabb. A csokoládé mellett a tökmag, a kesudió és a mandula is pompás magnézium forrásnak számít, ahogy a spenót vagy a makréla is, de valahogy az az érzésünk, a csokoládé lehet a legnépszerűbb.
A magnézium azonban a kakaóban található, így minél magasabb kakaótartalmú csokoládét kell választani a gyógyító hatás érdekében. Különös tekintettel rá, hogy számos kutatás szerint a cukor kifejezetten ellenkező hatással van az emberi szervezetre és altatás helyett inkább felpörgeti. Ezért ha „gyógyászati” célra kívánjuk használni a csokoládét, lehetőleg válasszuk a 80 százalékos verziót.
Szerencsére a problémát komolyan vevő kutatók már dolgoznak a minél magasabb kakaótartalmú, de kevésbé keserű csokoládé előállításán is. Amíg piacra kerül, próbáljunk meg hozzászokni a kevésbé édes csoki ízéhez.
Az alábbi élelmiszerek 100 grammja tartalmaz:
Tökmag 592 mg
Kesudió 292 mg
Mandula 270 mg
70%-os étcsokoládé 228 mg (100 g kicsit sok lenne belőle)
Földimogyoró 168 mg
Spenót (forrázva) 87 mg
Makréla 76 mg
Szójabab 65 mg
Avokádó 44 mg
Banán 27 mg magnéziumot