A csokoládé remekül illik bizonyos borokhoz, a két különböző élvezeti cikk „kihozza egymás ízét”. Főleg a vörösbort szokták javasolni, szakéval kapcsolatban eddig még nem merült fel az ötlet, úgyhogy inkább kifejlesztettek egy új fajtát külön erre a célra.
Persze az igazi hozzáértők már eddig is tisztában voltak vele, hogy a régóta érlelt szaké megfelelő társa a csokoládénak, mostantól kezdve viszont nem kell annyira sokat várni. Röpke kilenc év is elég lehet, hogy létrejöjjön az „I love choco”, azaz a szeretem a csokoládét elnevezésű új szake.
A több éves érlelésnek köszönhetően sötétebb színű, brandyhez vagy konyakhoz hasonlító ital olyan füstös, csokoládés ízzel rendelkezik, ami kitűnően illik a kakaóbabból készült édességhez.
Ha kicsit felmelegítik, aromái még kerekebbé és érettebbé válnak, így még inkább passzol a csokoládéhoz.
Az enyhébb ízű fehér csokoládéhoz a gyártók szoba-hőmérsékletű szakét javasolnak, mígy az erőteljesebb, határozottabb édességek esetén tartják jó ötletnek a bor melegítését.
A Saitama prefektúrában található Kanbai Sake főzde és a japán likőrfejlesztő vállalat által kitalált és létrehozott szake egyelőre csak a Kurand Sake Market nevű cég négy üzletében kapható. 3000 jenért, azaz körülbelül 7700 forintért akár korlátlan fogyasztású szake kóstolón is részt vehetünk – valószínűleg a csokoládés verzió is benne van.
Hogy készül a szaké?
A szaké a rizs erjesztésével készül. Mivel a szemekben a cukor hagyományos formában nem nagyon van jelen – mindössze 1 gramm kilónként –, a szakégyártás mesterei speciális eljárással és élesztővel, a poliszacharidok átalakításával jutnak alkoholhoz. Nem véletlen az előkészítő fázis során a melegítés, hiszen ez segít a keményítő cukorrá alakításában. A szaké alkoholtartalma általában magasabb a sörénél és borénál, elérheti a 18-20 térfogatszázalékot.