Alacsony önbizalommal rendelkező vagy abszolút kezdő, esetleg a sütéshez semmit nem konyító, de kivételesen anyósjelöltöket elkábítani vágyó lányok és asszonyok számára készítettünk egy útmutatót, hogy idén bele merjenek vágni a húsvéti kalács elkészítésébe akkor is, ha eddig még sohasem próbálták. Némi figyelem és türelem valóban kell hozzá, de különösebb előképzettségre vagy menő konyhai eszközökre nincs szükség.
Olvassa végig az utasításokat, ne kezelje őket nagyvonalúan, ne improvizáljon, itt nem a kreativitás számít, hanem az alapszabályok, a pontosság, némi érzés, szeretet, és persze a csillagok ideális együttállása, de azt úgysem tudjuk befolyásolni. A lépéseket a lehető legegyszerűbbre butítottuk, a cél most nem a tökéletes, csak egy, a boltinál százszor finomabb, foszlós húsvéti kalács, amire tökéletesen fekszik majd a sonka. Néhány nagyon szimpla formázási variációt is mutatunk – csak semmi hatos fonásos agyzsibbasztás –, sőt, azt is, hogyan tölthetik meg egyszerűen, kétféleképpen.
A lisztet a tálba szitálom – finomliszt kell a kalácshoz.
A tejet egy bögrében kézmelegre langyosítom, belekeverem az élesztőt.
Az élesztő után a cukrot is a meleg tejhez keverjük.
A liszt közepébe kis gödröt ások.
A tejes keveréket a lisztbe ásott kis gödörbe öntöm.
Hozzáadom a tojást. Villával vagy a mutatóujjammal kissé felverem, a sót a liszthez adom.
Egy nagy fakanállal vagy a szétnyitott ujjaimmal a lisztet fokozatosan a folyékony anyagokhoz keverem.
Mikor nagy gombóc lett belőle, hozzáadom a vajat, beledolgozom.
Ez bizony ragad, ezen még dolgozni kell.
Lisztezett gyúródeszkára borítom, magam felé húzom, majd a tenyerem alsó párnájával erőteljesen a deszkának tolom, ezt ismétlem. A dagasztáshoz zene kell, az ideális ritmushoz eltalálásához ajánljuk Jónás Vera alábbi számát.
Kb. 10-15 percig dagasztom, míg ruganyos, sima felületű nem lesz. Ha 5 perc után még ragad, adok hozzá egy kevés lisztet. Ha kemény, adok hozzá egy kevés langyos tejet. Akkor jó, ha puha, sima felületű, de nem ragad. Letakarva 30 percig szobahőmérsékleten hagyom kelni.
Deszkára borítom, átgyúrom, és annyi gombócot formázok belőle, ahány az általam választott formához szükséges, 10 percig pihentetem. A gombócokból hurkákat sodrok, közben enyhén belisztezem őket.
Sima fonás
A tésztából három gombócot formázok, a gombócokból kinyomkodom a légbuborékokat, majd hosszú hurkákat sodrok belőlük. A végüket összenyomkodom és befonom, mint a copfot, a másik végét újra összenyomkodom. A lényeg, hogy olyan laza legyen a fonás, hogy egy egészen pici rés legyen a fonatok között.
Sodrás
A tésztából két gombócot formázok, mindkettőből hurkát sodrok, majd a két hurkát egymás köré tekerem, és koszorúvá formázom.
Ostoros
A tésztát és a tölteléket három egyenlő részre osztom, mindegyiket téglalap alakúra nyújtom, mindegyiket megkenem töltelékkel, feltekerem, a végüket összenyomkodom, végül a három megtöltött rudat összefonom.
Kifordított
A tésztából nagy téglalapot nyújtok, megkenem a töltelékkel, szorosan feltekerem.
A tekercset hosszában félbevágom, mindkét felén forgatok egyet, majd egymás köré csavarom őket.
A megformázott kalácsot megkenem egy felvert tojással. Sütőpapíros tepsibe fektetem, és további 30 percig kelni hagyom. Újra megkenem tojással, és 180 fokos, előmelegített sütőben kb. fél-háromnegyed óra alatt szép pirosra sütöm.
Elkészült a finom sodort kalács.
Mákos
Alapanyagok
1 adag a fenti tésztából
15 dkg darált mák
1 dl tej
7 dkg cukor
A tejet a cukorral felmelegítem, beleöntöm a mákot, elkeverem, majd a tölteléket teljesen lehűtöm.
Diós
Ugyanúgy készül, mint a mákos, de cukorból elég a mennyiség fele is.
Kakaós
1 adag a fenti tésztából
5 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
A vajat felolvasztom, elkeverem a kakaóval és a cukorral. Iszonyú lusta verzió: a kinyújtott tésztát megkenem olvasztott vajjal, megszórom kakaóval majd porcukorral.