A fafülgomba egész évben szedhető, gyakori faj, amely fákon élősködik. Puha, enyhén nyálkás teste nem túl bizalomgerjesztő, és távolról sem akkora trófea, mint egy őzláb vagy egy vargánya, de egy hobbigombásznak ez is élmény, ráadásul a fafül jellegzetes alapanyaga a kínai konyhának, és így még finom ételeket is lehet készíteni belőle.
Főzés előtt szükséges alaposan, sokszor váltott vízben átmosni, mert a felülete óhatatlanul is csupa korhadék, amit senki sem akar a foga alatt ropogtatni.
Levesnek
Egy pofonegyszerű és laktató tésztaleves, az ízt a zöldfűszerek és a hajdinatészta adják a mogyoróolaj mellé, a gomba csak szuper állagával érvényesül.
Wokban
A wokban más zöldségekkel, esetleg hússal összesütés eléggé adja magát, így erre két változatot is mutatunk, egyet sertésszűzzel, egyet pedig árpagyönggyel vegáknak.
Salátának
Tartalmas salátának is el lehet készíteni, mi is kipróbáltuk egy gyömbéres, korianderes és répás változatban.
Soha ne fogyasszanak vadon szedett vagy ismeretlen forrásból származó gombát bevizsgáltatás nélkül. Bevizsgáltatásra jellemzően a piacokon, térítésmentesen van lehetőség.