A zab egyike azoknak a szuperételeknek, amiknek az utóbbi időben egyre több jó tulajdonságát fedezik fel. A mi gyerekkorunkban még ismeretlen volt, legfeljebb Mary Poppins készített a gyerekeknek első olvasmányainkban.
Már önmagában
furcsa volt, hogy az angol gyerekek meleget reggeliznek,
még jobban értetlenkedtem, mikor felnőttként a saját szememmel láttam, ahogy Londonban ezt a gőzölgő pépet kanalazzák a kávézókban. Aztán kipróbáltam, és kiderült, hogy a legfinomabb és az egyik legjobban variálható, tényleg jólesően laktató, bár valóban nem a legesztétikusabb reggeli a világon.
Nálunk a meleg reggeli fogalmát a rántotta és a bundás kenyér tölti ki, ezek pedig csak punnyadós hétvégi délelőttökbe férnek bele. Egy zabkása viszont három perc alatt készül el, még elővenni sem kell hozzá túl sok mindent, annyira egyszerű.
Aki egyáltalán nem szeretne reggel főzőcskézni, annak találták ki az éjszakai zabpelyhet,
amikor gyakorlatilag valamilyen folyadékba áztatjuk a gabonát, a hűtőben nyolc óra alatt megszívja magát, és másnapra kész reggeli lesz belőle. Még ennél is instantabb a granola, mert nagy mennyiségben elkészíthető jó előre. Mindegyik recept gyerek- és felnőttbiztos, bölcsődések, óvodások, iskolások és dolgozó emberek is boldogan bekanalazzák őket.
A zabpehely az egyik legegészségesebb gabona, minden benne van a fehérjétől a szénhidráton át a rostokig, vitaminokig és ásványi anyagokig. Iszonyatosan jó tulajdonságai címszavakban:
Gyakran hallani: „A fene fog hétköznap reggel főzőcskézni a gyereknek!”
Ez viszont három perc alatt megvan, elég az arányokat észben tartani:
egy rész zabpehely, két és fél rész folyadék - nálunk fele víz, fele tej, de lehet gyümölcslével is főzni. Kerülhet bele még főzés közben méz, fahéj, aszalt gyümölcs, kókuszreszelék, magok vagy bármi, amihez gusztusunk van. A tetejére az angolok néha egy löttyintésnyi tejszínt öntenek, de jó a joghurt és a friss gyümölcs is.
Alapanyagok 1 főre:
A tetejére:
A zabpelyhet a sóval egy kis lábosba teszem, hozzáadom a vizet és a tejet. Alacsony lángon, gyakran kevergetve kását főzök belőle. Azonnal tálalom, hidegen nem jó.
Olyan, mint egy instant zabkása, de mégsem az: sokkal krémesebb és intenzívebb ízű.
A tetejére ugyanúgy pakolható bármi a mandulától a gyümölcsig, mint a zabkására, de mivel nagyon krémes állagú, különösen jól passzol hozzá valami ropogós. A legjobb, hogy este két mozdulattal elő lehet készíteni, és ha befőttesüvegben vagy megmaradt bébiételes üvegben rakom össze, másnap csak ki kell venni a hűtőből, és lehet vinni munkahelyi reggelinek, iskolai uzsonnának, tízórainak is.
Alapanyagok 1 főre:
Az alapanyagokat alaposan elkeverem egy kis üvegben, és egy éjszakára a hűtőbe teszem. Fogyasztás előtt gyümölcsöt vagy magokat teszek a tetejére.
Tej helyett kókusztejet, rizstejet vagy mandulatejet is lehet hozzá keverni.
Joghurt helyett gyümölcsjoghurtot is lehet használni, vagy rögtön a bekeveréskor belenyomkodni egy kevés bogyós gyümölcsöt, banánt, lehet bele reszelni almát, esetleg hozzákeverni egy kanál lekvárt. Így nemcsak a folyadékot, de az ízeket is magába szívja a zabpehely, reggelre nagyon jó lesz.
A granola egy ropogós müzli. A technológia elég egyszerű:
a zabpelyhet valamilyen zsiradék és folyékony szirup vagy méz keverékével kell leönteni.
Ez lehet kókuszzsír, étolaj, vaj, sőt olívaolaj is, bár utóbbinak nagyon erős mellékíze van, csak az alkalmazza, aki igazán szereti. Az olajos-édes massza egyenletesen be kell, hogy vonja a zabpelyhet, ezért sokáig kell keverni. A módszer másik lényeges pontja, hogy egy rétegben kell eloszlatni a sütéshez, így tud csak ropogósra sülni.
Alapanyagok:
Az olajat elkeverem a mézzel, és hozzáadom a kakaóport is. Sima masszát keverek belőle. A zabpelyhet nagy tálba öntöm. Rálocsolom a masszát, és egy nagy fakanállal addig keverem, míg a kakaós szirup be nem vonja mindenütt a zabpelyhet. Két sütőlapot bélelek ki sütőpapírral, ezeken egyenletesen eloszlatom a zabpelyhet. 180 fokra előmelegített sütőbe tolom őket, és kb. 15 perc alatt ropogósra sütöm. Kiveszem, és hagyom kihűlni. A hideg zabpelyhet nagy üvegekbe morzsolom, és összekeverem aszalt gyümölcsökkel, magokkal vagy más pelyhekkel. Joghurttal keverve vagy tejjel leöntve a legjobb, de egyszerűen narancs- vagy almalével is elképzelhető.
A kakaót elhagyva egyszerű mézes granola lesz belőle, ami ugyanolyan jó.
A legrohanósabb zabos reggeli,
hordozható, sokáig eláll, százféleképpen elkészíthető,
az alábbi csak egy alaprecept. A keksz sokféle ízű lehet aszerint, milyen maggal, gyümölccsel vagy fűszerrel keverem.
Alapanyagok:
A zabpelyhet a kókusszal együtt ledarálom. A vajat összemelegítem a mézzel és a tejjel, hozzáadom a sót. A lágy vajas keveréket a zabos-liszteshez adom, alaposan elkeverem. Kis, pingponglabda méretű golyókat formálok, sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és a tenyeremmel vagy egy villával lelapítom őket. 180 fokra előmelegítetett sütőben körülbelül 12-15 perc alatt készülnek el.