Már tavaly ősszel nagy hájp lett a Starbucks sütőtökös kávéja, az egész világ odáig volt érte, milliókat adtak el a fura összetételű, ital formájú süteményből. A népszerű termék azonban, annak ellenére, hogy a karácsonyi fűszereket és a sütőtököt is imádjuk,
nem győzött meg minket,
túl édes volt, és erőltetett.
A gondolat viszont szöget ütött a fejünkbe, nem is sikerült kiűzni onnan: vajon jöhet ki valami jó abból, ha sütőtököt, mézeskalácsfűszereket tejeskávéval keverünk? Kipróbáltuk.
Azt senki nem tudja, mi van pontosan az eredeti Pumpkin Spice Lattéban,
de rengetegen próbálták meg rekonstruálni a receptet és házi körülmények között előállítani.
A "pumpkin spice" eredetileg a sütőtökös pitéhez használt fűszerkeveréket jelöli, ezért a pumpkin spice lattéban nem is kell, hogy feltétlenül legyen sütőtök, mégis sok rekonstruált recept tesz bele. Mivel az eredeti elsősorban túl sok és túl édes volt a számunkra, a receptben a minimálisra csökkentettük a cukrot.
A mennyiség arányait is igyekeztünk kiegyensúlyozni, és nem literekben toltuk a tejet, tejszínt és habot a kevéske kávéhoz, hanem egy reális latte arányait figyelembe véve raktuk össze az italt. Félretettünk néhány kanálnyival a krémleveshez sütött tökből, és összeraktuk a mi karácsonyi tökös-mézeskalácsos tejeskávénkat.
A szegfűszeget, a gyömbért és a fahéjat összekeverem a vaníliával, vízzel és a mézzel, összeforralom, majd félreteszem. A sütőtököt leturmixolom, beleszűröm a fűszeres keveréket. A bögrébe öntöm a lefőtt kávét. Hozzáöntöm a fűszeres-sütőtökös keveréket. A tejet felmelegítem és habosítom, majd a bögrébe öntöm. Kevés őrölt fahéjat szórok a tetejére.
A recept persze ízlés szerint alakítható, lehet édesebb, és a tetejére a hedonizmust kimaxolandó kerülhet tejszínhab is.
Ha önök is koraiadvent-szindrómában dúdolgatják a Driving Home for Christmast vagy a Mennyből az angyalt, gyorsan keverjenek egy mézeskalácsos lattét.