Azóta gondolom, hogy beszélni kell a rakott krumpliról, mióta kedves kollégám büszkén számolt be nekem egyik hétvégén elkövetett unortodox változatáról. Tett bele maradék sült csirkecombot, pörkölt szaftot, tejszínt és egy kevés wasabit is – zseniális lett, mesélte hencengve. Egészen eddig azt gondoltam, a rakott krumpliról nincs igazán mit beszélni.
Krumpli, tojás, kolbász, tejföl, és kész, ezt az összetételt nincs ember, aki meg merné kavarni. Mivel tévedtem, és
úgy látszik, hogy a gasztroforradalom már kedvenc gyerekkori ételembe is kezdi beleártani magát, mégis ejtünk róla egy-két szót.
Nagy kérdés, szabad-e, lehet-e legkedvesebb ételeink bejáratott receptjein változtatni? Kell-e a rakott krumplit újítani? Érdemes átfűszerezni, különleges alapanyagokkal keverni vagy egyenesen konyhaszemét temetővé változtatni?
Ez is pusztán érzelmi dolog: akinek az anyukája, vagy a nagymamája virslivel készítette vagy éppen sajtot reszelt a tetejére, és így szerette, így szokta meg, az nem fogja a saját konyhájában sem másképp készíteni. Aki viszont éppen, hogy utálta, amit gyerekkorában elétettek, nyilván kísérletezni fog.
A Gourmet Fesztivál minden évben ad egy feladatot a séfeknek, egy témát, amit megújíthatnak, átdolgozhatnak és bemutathatják saját verziójukat. Minden évben ék egyszerűségű ételeket választanak ki a szervezők, hogy a feladat minél nehezebb legyen: két éve például a rakott krumplit vették elő. Volt, aki a csőben sült, tejszínes francia gratin dauphnoise-zal ötvözte, más feltekerte, vagy éppen az alapanyagokat elemeire szedte, külön készített el mindent, csak aztán rakta egy tányérra a szereplőket.
A rakott krumplit
a legtöbb családban úgy készítik, hogy előbb egészben megfőzik a krumplit és a tojást, majd ezeket megpucolják,
felszeletelik és egy kivajazott tálban tejföllel, kolbásszal rétegezve lerakják, végül az egészet összesütik.
Egy kiló krumplihoz körülbelül 5 tojást szokás használni, de ez is nyilván minden házban eltér. További különös háztartási rakott krumpli szokások a teljesség igénye nélkül:
Önöknél hogyan készül?
Mehet bele wasabi vagy fix és változtathatatlan a recept?