Nyelvlecke szardella módra Olaszországi nyaralásukon a piacon alici-t, vagy acciughe-t keressenek? Mindkét elnevezés az Engralius encrasicolust jelöli, de a két különböző elnevezés nem ugyanabban az állapotában, méretében fedi ezt a kis jószágot. Az acciuga: nagyobb méretű, az élő hal maga Az alici: a kisebb méretű, általában tartósított termék vagy nem, Olaszország, és az olaszok ezer dialektusa csupa móka és kacagás, de ez a nyelvi bonyodalom is jelzi a tárgyalt apróhal jelentőségét, kicsi testének célirányos felhasználási lehetőségeinek gazdagságát. |
A szardella a garum és a halszószok szelíd változata, egy konzervatív ínyű magyar háziasszony is nyugodtan használhatja. A nagypapának azért ne mondják el, hogy halat raktak a húslevesbe, mert idegrohamot fog kapni.
Igen, a húslevesbe, de a szardella sóssága és természetes ízfokozó tulajdonsága miatt az alábbi ételekbe nyugodtan belepróbálható. Arra mindig ügyeljenek, hogy rendkívül sós, tehát pontosan úgy gondoljanak rá, mintha ez volna a só maga, a mértékletesség nagyon fontos.
- körözött/hagymás túró (1 db apróra vágott szardella/20 dkg)
- tojásételekbe, tojáskrémekbe só helyett
- sült báránycomb felületi vágásaiba tuszkolni sütés előtt
- olajos-ecetes salátaöntetekbe apróra vágva
- burgonya/zellerpürébe
- zöldségekből készült krémlevesekbe
- vadhúsból, szarvasmarhából, birkából készült levesekbe, ragukba